perjantai 30. marraskuuta 2012

Fenkolin makuinen joululimppu


Tämä on paras ja ainoa joululimppu, jota olen tehnyt. On maistunut myös niille, jotka eivät yleensä tykkää joululimpuista. Ohje on aikoinaan otettu talteen jostain Pirkka ruokalehdestä. Jos jonkin hyvän ohjeen löytää, niin mitäs sitä turhaan vaihtamaan. Leipiä tulee tehtyä todella harvoin itse, paljon vaatisi vielä perehtymistä!

3 - 4 limppua

Ainekset

9 dl vettä
2 dl omenasosetta
1 dl siirappia
2 ½ tl suolaa
1 rkl fenkolia
½ rkl kuminaa
3 ps (á 11 g) kuivahiivaa
3 dl auringonkukansiemeniä
1 dl juoksevaa margariinia
n. 2,8 l hiivaleipävehnäjauhoja

Pinnalle

Auringonkukansiemeniä

1. Kuumenna vesi ja omenasose noin 42-asteiseksi. Lisää siirappi, suola ja huhmaressa hienonnetut fenkolit sekä kuminat. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää auringonkukansiemenet ja rasva. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.

2. Vaivaa taikinasta isot ilmakuplat pois ja jaa taikina kolmeen osaan. Pyörittele palat limpuiksi ja pistele ne. Kohota limput kahdella pellillä peitettynä. (Kohota viimeiseksi paistettava leipä viileämmässä, ettei se kohoa liikaa.)

3. Voitele leivät (siirappi)vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Leivät ovat hyvin säilyviä. Voi myös pakastaa.

8 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä!:) Tykkään fenkolin ja kuminan mausta, varsinkin limpussa niitä pitää olla. Kiva, kun taikinassa on auringonkukan siemeniäkin. Niitä on aina kiva pureskella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti jakaa mielipiteitä, mutta itse kuulun kanssa siihen ryhmään joka haluaa limppuunsa fenkolia ja kuminaa!:) Auringonkukansiemenet ovat piste iin päälle.

      Poista
  2. Ihanan näköisiä leipiä! Täytyy kanssa testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Herkullisia leipiä ovat, kokeile ihmeessä.:)

      Poista
  3. Kylläpä kuulostaa herkulliselta! Leipää tulee tehtyä harmittavan harvoin vaikka se on niiin hyvää tuoreena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi useammin leipoa leipää, että harjaantuisi tähänkin hommaan.:) Hyviä limppuja tällä ohjeella tulee.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥