tiistai 13. marraskuuta 2012

Omenainen Brita-kakku


Oma isäni sai tänä vuonna muulta perheeltä lahjaksi kortin, orkidean, hyvää ruokaa ja kakkukahvit. Kakkuna oli tänä vuonna jo kesän lopussa bongattu ohje Maistuis varmaan sullekin! -blogista, eli tämä ihastuttava Omenainen versio Brita-kakusta. Kesällä herkuttelimme mansikka-mascarpone Britalla, ja aikeena on ollut kokeilla omenaisen kakun lisäksi raparperitäytettä, se jääköön ensi kevääseen.



Omenainen Brita-kakku

Pohja:
150 g voita
3 munankeltuaista
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
1/4 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl  vanilliinisokeria
1 1/2 leivinjauhetta

Marenki:
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
mantelilastuja

Täyte:
1 l  kuorittuja omenakuutioita
1 - 1 1/2 dl sokeria
1 dl Meukow VS Vanilla -vaniljakonjakkia
1 kanelitanko
2 rkl perunajauhoja + 2 rkl kylmää vettä

1 prk Flora Vispiä + tomusokeria maun mukaan
(+ 1 prk Valio vaniljarahkaa)

Sulata voi. Vaahdota keltuaiset, muna ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos varovasti vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Vatkaa marengin valkuaisia hetki. Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan, seosta yhä vatkaten. Jatka näin, kunnes koko sokerimäärä on käytetty. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä kakku. Valmista täyte. Mittaa kattilaan omenakuutiot, sokeri ja vaniljakonjakki. Lisää joukkoon kanelitanko. Keitä omenaseosta muutaman minuutin ajan, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja suurusta sillä omenaseos. Anna omenaseoksen pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos hyvin. Leikkaa kakkupohja puoliksi ja nosta toinen pohja tarjoiluvadille. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla. Poista kanelitanko omenatäytteestä ja levitä täyte pohjan päälle. Levitä omenatäytteen päälle kermavaahto ja nosta toinen kakkupohja täytteen päälle.

* Vinkkinä, ote Maistuis varmaan sullekin! -blogista:  "Pehmeän vaniljainen Meukow VS Vanilla ei enää nykyisin taida kuulua Alkon valikoimaan, omat pullommekin ovat Viron puolelta tuotuja. Vaniljakonjakin voi kuitenkin omenatäytteessä korvata jollain muulla pehmeän makuisella konjakilla ja lisätä joukkoon tilkka vanilja-aromia."

 Itsekin totesin Alkossa, että en tuota kyseistä tuotetta löytänyt. Päätinkin lisätä täytteeseen sitten vain 1 tl vanilja-aromia. Oli hyvää näinkin. Ensi kerralla voisin yrittää keksiä jonkun korvaavan vaihtoehdon.

* Lisäsin itse tuohon kermavaahdon sekaan purkillisen vaniljarahkaa ja 2 rkl tomusokeria. Kokonaisuus oli raikas ja suussasulavan pehmeä!

6 kommenttia:

  1. Kiva, kun kokeilit tätä.:) Brita-kakut on ihania. Melkein voin muistaa tuon omenaisen maun vielä suussani.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran houkutteleva ohje oli, että tottakai oli tätä kokeiltava.:) Nythän tämä kakku on jo syöty, eipä kauan kestänyt! Veljenikin söi vissiin 3 palaa kakkua ja hän ei usein makeaa syö.:D Kiitos ohjeesta!

      Poista
  2. vitsit,varmasti herkullista,en ole omenaista mustaakseni kokeillut...mutta raparperi britaa tein viime juhannuksena, sekin on namia =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilijaana, muistan hyvin raparperi Britasi. Sitä aion vielä kokeilla. Ensi keväänä on heti ehdottomasti sen vuoro!:)

      Poista
  3. Brita on kyllä ihanaa. Oma vakio on mustikoilla, mutta omenaversio kuullostaa hyvältä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikoilla täytän useimmiten itse Brita-tortun. Omenainen versio oli kyllä tosi hyvää, eikä ollut liian makeaa. Raparperihilloke voisi sopia myös hyvin, sitä ajattelin alkukesästä kokeilla. Mustikat täytyy ehdottomasti testata myös.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥