Oma isäni sai tänä vuonna muulta perheeltä lahjaksi kortin, orkidean, hyvää ruokaa ja kakkukahvit. Kakkuna oli tänä vuonna jo kesän lopussa bongattu ohje Maistuis varmaan sullekin! -blogista, eli tämä ihastuttava Omenainen versio Brita-kakusta. Kesällä herkuttelimme mansikka-mascarpone Britalla, ja aikeena on ollut kokeilla omenaisen kakun lisäksi raparperitäytettä, se jääköön ensi kevääseen.
Omenainen Brita-kakku
Pohja:
150 g voita
3 munankeltuaista
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
1/4 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 leivinjauhetta
Marenki:
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
mantelilastuja
Täyte:
1 l kuorittuja omenakuutioita
1 - 1 1/2 dl sokeria
1 dl Meukow VS Vanilla -vaniljakonjakkia
1 kanelitanko
2 rkl perunajauhoja + 2 rkl kylmää vettä
1 prk Flora Vispiä + tomusokeria maun mukaan
(+ 1 prk Valio vaniljarahkaa)
Sulata voi. Vaahdota keltuaiset, muna ja sokeri. Lisää maito ja
sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos varovasti
vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Vatkaa
marengin valkuaisia hetki. Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan, seosta yhä
vatkaten. Jatka näin, kunnes koko sokerimäärä on käytetty. Levitä marenki
pohjataikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa
uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä kakku. Valmista täyte. Mittaa
kattilaan omenakuutiot, sokeri ja vaniljakonjakki. Lisää joukkoon kanelitanko.
Keitä omenaseosta muutaman minuutin ajan, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet.
Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja suurusta sillä omenaseos. Anna
omenaseoksen pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos hyvin. Leikkaa
kakkupohja puoliksi ja nosta toinen pohja tarjoiluvadille. Vatkaa kerma
vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla. Poista kanelitanko omenatäytteestä ja
levitä täyte pohjan päälle. Levitä omenatäytteen päälle kermavaahto ja nosta
toinen kakkupohja täytteen päälle.
* Vinkkinä, ote Maistuis varmaan sullekin! -blogista: "Pehmeän vaniljainen Meukow VS Vanilla
ei enää nykyisin taida kuulua Alkon valikoimaan, omat pullommekin ovat Viron
puolelta tuotuja. Vaniljakonjakin voi kuitenkin omenatäytteessä korvata jollain
muulla pehmeän makuisella konjakilla ja lisätä joukkoon tilkka
vanilja-aromia."
Itsekin totesin Alkossa, että en
tuota kyseistä tuotetta löytänyt. Päätinkin lisätä täytteeseen sitten vain 1 tl
vanilja-aromia. Oli hyvää näinkin. Ensi kerralla voisin yrittää keksiä jonkun
korvaavan vaihtoehdon.
* Lisäsin itse tuohon kermavaahdon sekaan purkillisen vaniljarahkaa ja
2 rkl tomusokeria. Kokonaisuus oli raikas ja suussasulavan pehmeä!
Kiva, kun kokeilit tätä.:) Brita-kakut on ihania. Melkein voin muistaa tuon omenaisen maun vielä suussani.:)
VastaaPoistaSen verran houkutteleva ohje oli, että tottakai oli tätä kokeiltava.:) Nythän tämä kakku on jo syöty, eipä kauan kestänyt! Veljenikin söi vissiin 3 palaa kakkua ja hän ei usein makeaa syö.:D Kiitos ohjeesta!
Poistavitsit,varmasti herkullista,en ole omenaista mustaakseni kokeillut...mutta raparperi britaa tein viime juhannuksena, sekin on namia =)
VastaaPoistaVilijaana, muistan hyvin raparperi Britasi. Sitä aion vielä kokeilla. Ensi keväänä on heti ehdottomasti sen vuoro!:)
PoistaBrita on kyllä ihanaa. Oma vakio on mustikoilla, mutta omenaversio kuullostaa hyvältä...
VastaaPoistaMansikoilla täytän useimmiten itse Brita-tortun. Omenainen versio oli kyllä tosi hyvää, eikä ollut liian makeaa. Raparperihilloke voisi sopia myös hyvin, sitä ajattelin alkukesästä kokeilla. Mustikat täytyy ehdottomasti testata myös.:)
Poista