perjantai 7. joulukuuta 2012

Pipari- & kirsikkapullat



Tänään olikin sitten piparitalkoot, kun eilen tein Paraisten piparkakkutaikinan jääkaappiin. Piparien teon jälkeen tuli tehtyä vielä joulupullaa pakkaseen. Pari oli kyllä maisteltava heti lämpimänä kylmän maidon kera.;) Piparipullia tein jo viime jouluna ja tänä vuonna halusin heti tehdä näitä uudelleen! Kirsikkapullat taas näyttivät niin suloisilta ja värikkäiltä Maistuis varmaan sullekin! -blogissa, joten osan pullista koristelin kirsikoilla. Kauniin jouluisia pullia tulikin.:)

Pullataikina:

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 pss (à 11 g) kuivahiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
13 - 15 dl vehnäjauhoja
150 g pehmeää tai sulatettua margariinia tai voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä tai sulatettu rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. 

Piparipullat:

½ annosta pullataikinaa
1 pkt (5oo g) Sunnuntai piparitaikinaa


Kauli kohonnut taikina noin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi, kauli piparitaikina samankokoiseksi ja aseta pullataikinan päälle. Rullaa tiukasti rullalle pituussuunnassa ja leikkaa pötköstä parin sentin paloja. Aseta pullat joko sellaisinaan leivinpaperille tai muffinivuokiin kohoamaan. Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla.

Kirsikkapullat:

Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele kirsikoilla ja raesokerilla ennen paistamista.


Paista pullat 225-asteisen uunin keskitasolla 10 min.


10 kommenttia:

  1. molemmat näyttää hyviltä...voi että, oikein innostuu aina, kun täällä piipahtaa...pitäsi heti päästä kokeilemaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Onnistuivat ihan kivasti ja jouluisia näistä tuli, niin kuin oli tarkoitus. Heh, ei muuta kuin kokeilemaan vaan.;)

      Poista
  2. Nättejä pullia!:) Piparipullatkin on hyviä. Olen joskus tehnyt. Ja nytkin jonkin aikaa harkitsin niitä piparipullia, mihin tulee päälle muotilla otetut piparitaikinat. Vaikka on nämä rullatut piparipullat parempia, kun piparitaikinaa tulee enemmän ja se jää mukavan pehmeäksi.:) Piparipullat jää nyt kuitenkin tänä vuonna tekemättä, kun ainekset briosseihin on jo valmiina. Jos niitä sitten viikolla saisi aikaiseksi.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Ne piparipullat onkin tosi kauniita, joihin otetaan piparitaikinasta kuvio pullan päälle. Olen joskus tehnyt niitäkin, mutta siitä on jokunen vuosi aikaa. Näitä kierrepullia tein ensimmäistä kertaa viime jouluna ja kovasti tykkäsin juuri tuosta piparitaikinan pehmeydestä! Briosseja en ole vielä koskaan kokeillut.:)

      Poista
  3. Kyllä tuore pulla on aina niiiin hyvää. Noita piparipullia tein minäkin viime vuonna. Nyt tein vaan iha tavallisia voisilmä-, ja kanelipullia ja niillä mennään joulun aikakin. Meillä menee makeaa ihan hirveän vähän pyhienkin aikana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se. Lämmin pulla ja lasi kylmää maitoa on mainio yhdistelmä.:) Kyllä voisilmä- ja kanelipullat ovat ihan parhaita!:)

      Poista
  4. Voi mikä ihana pullan tuoksu täällä tulee vastaan =) Nams, upeita pullia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullan tuoksuista pyrypäivää vaan sinnekin suunnalle.:) Kiitos!

      Poista
  5. Ihania leivonnaisia täällä taas ja näitä herkkupullia! Pullien teko olisi itselläkin edessä, ajattelin kanssa laittaa noita kirsikoita kun niitä sattuu olemaan avattu rasia jääkaapissa.
    Piparipullia en ole koskaan tehnyt itse, sekin olisi koettava vielä joskus Pipari ja pulla. Kuka on ollut niin viisas ja keksinyt yhdistää ne kaksi?! Nam! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Molemmat pullat on ihania. Piparipullat on kyllä mahtava keksintö!

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥