keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Puolukka-kinuskitäytekakku


Maku-lehdestä löytyy välillä ihan mielenkiintoisiakin ideoita ja ohjeita. Olen säästänyt kaikki lehdet jo monta vuotta. 2009 joululehdestä löysin karpalo-kinuskitäytekakun ohjeen. Me keräsimme äidin kanssa syksyllä puolukoita, joten täytteen karpalot vaihtuivat puolukoihin. 

Kirpakka puolukka sopii täydellisesti yhteen kinuskin kanssa, pieni ripaus kanelia kakkupohjassa on piste iin päälle. Kakku sopi jouluiseen tunnelmaan, ja oli raikkaan makuinen. Vieraat kehuivat kakkua. 

Puolukka-kinuskitäytekakku

Pohja:
6 munaa
2 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

Täyte:
5 kpl liivatelehteä
250 g puolukoita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl puolukka- / karpalomehutiivistettä

Kinuskikuorrutus:
1 prk eli 3,3 dl Valio laktoositonta kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
voinokare


Voitele ja korppujauhota 3 litran tasapohjainen kakkuvuoka.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys. Kumoa kakku leivinpaperille ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakku 3 osaan.

Pane liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Soseuta hieman sulaneet puolukat ja sokeri monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Vaahdota kerma. Sekoita vaahdon joukkoon rahka, puolukkasose ja vaniljasokeri. Kuumenna mehutiiviste ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Jäähdytä seosta hieman ja kaada se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.

Leikkaa puhtaan kakkuvuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperi. Kakku kootaan vuokaan ylösalaisin. Pane päällimmäinen kakkulevy ylösalaisin vuoan pohjalle. Kostuta levy laimennetulla puolukkamehulla. Kaada pohjalle puolet täytteestä. Pane päälle seuraava pohjalevy. Kostuta ja täytä samoin. Nosta päälle kolmas kakkulevy ja kostuta mehulla. Peitä vuoka kelmulla ja pane päälle kevyt paino. Kakku saa hyytyä yön yli jääkaapissa.

Keitä kinuskia varten kermaa ja fariinisokeria kattilassa noin 10 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Lisää nokare voita ja siirrä kattila levyltä.

Irrota kakun reunat veitsellä. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Poista leivinpaperi kakun päältä. Kaada hieman jäähtynyt kinuski kakun pinnalle.

Vaahdota reunoille tuleva kerma ja mausta halutessasi vaniljasokerilla ja sokerilla. Pursota kermavaahto reunoille. Koristele täytekakku hieman kohmeisilla puolukoilla, jotka on pyöritelty tomusokerissa sekä tummalla suklaarouheella.



Tänään vietimme pienimuotoisesti isäni 60-vuotispäiviä. Tädilläni on muutama kana, joten hän toi tullessaan meille luomu kananmunia. Toinen tätini taas toi pakastettuja tyrnimarjoja, jotka on syksyllä kerätty omasta puutarhasta. Sain myös hyvän tyrnikiisseliohjeen. Voiko parempia lahjoja toivoa? 

Harrastustani ajatellen on ollut aivan täydellinen joulu.. Sain vanhemmiltani lahjaksi pari puuttuvaa muumimukia, vaaleanpunaisen mariskoolin ja kauan toivotun lettupannun. Mieheni oli ostanut digitaalisen elintarvikevaa'an sekä kaasupolttimen, molemmista olen unelmoinut jo kauan..:) Veljeltäni sain Iittalan kastehelmi lautasen harmaan värisenä, tämä oli aivan ihana yllätys! 

12 kommenttia:

  1. Onpa herkulliselta vaikuttava kakku, nam! Kinuski ja puolukat sopivat tosiaan loistavasti yhteen, ja ripaus kanelia ei ole ikinä pahitteeksi. :)

    Tosi ihania joululahjoja on pukki sinulle tuonut! Minäkin sain viime vuonna elintarvikevaa'an lahjaksi (vähän vihjailua harrastettuani... :D) ja se on kyllä osoittautunut tosi käteväksi kapineeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kakku oli makumaailmaltaan ihan kymppi plus. Ihanan raikasta, ei liian makeaa..:) Seuraavaksi onkin sitten kokeilulistalla Puoloffee..:) Siihenkin olisi toffee valmiiksi keitettynä.;)

      Ihania lahjoja nuo kaikki, perhe tietää mikä on lähellä sydäntäni..:) Toivomuksia olin kyllä esittänyt, mutta jouluna melkein kaikki lahjat tuli yllätyksenä, kun en enää edes muistanut mitä olin toivonut.;)

      Poista
  2. Ihana kakku, ja hyvin jouluun sopiva makujensa puolesta.:)

    Kivoja lahjoja olet saanut. Vaaka on todellakin hyvä olemassa, usein tulee käytettyä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tämä oli koko joulun kruunu!

      Uskomatonta, että minulla ei vielä ole ollut tuota digitaalista vaakaa.. Töissä käytin sitä jatkuvasti. Miten ihmeessä olen pärjännyt?:D Heti joulupäivänä vaaka tuli käyttöön..:)

      Poista
  3. Herkkukakkua, oikein passeli makuyhdistelmä. Puolukoita tulee käytettyä ihan liian vähn kakkuihin. Tosin olen tehnyt aika usein just postaamaani pannacottaa puolukkapäällyksellä, nam.

    Ihania lahjoja olet saanut. Ilman kunnon vaaka en edes rypeaisi leipomaan tiettyjä leivonnaisia. Tohokin on hyvä olemassa...meillä sytytetään takkatuli sillä päivittäin ja toki sitä muuhunkin käytetään. Oma lempparilahjani ol Murun keittokirja. Se piti lukea heti joulupäivänä kannesta kanteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein oiva yhdistelmä on! Kyllä oli meidän mieleen.:) Yhä enemmän olen alkanut pitämään puolukasta!

      Nuo lahjat olivat kyllä sellaisia, jotka varmasti tulevat käyttöön. Turhia lahjoja ei meillä ostella, ja olin kyllä todella yllättynyt että sain näin monta hyödyllistä ja toivottua lahjaa.:)

      Poista
  4. upea kakku,niin herkullisen näköinen =P ihania lahjoja olet saanut...muumimukit olisi kelvanneet tännekkin ;) eikä kastehelmikään paha ole,ostin itse ensimmäiset tuikut sitä sarjaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!:P On varmaan onnistuneimpia kakkuja mitä olen tehnyt makunsa, mutta myös ulkonäkönsä puolesta, en tosiaankaan ole mikään näprääjä.. Kärsivällisyys ei riitä upeiden koristeiden tekemiseen..;) Tämän kakun ulkonäköön olen aika tyytyväinen. Pursotuksetkin on ihan ok siihen nähden, että ehkä kaksi kertaa vuodessa jaksan pursotinpussin kaivaa esiin.;)

      Kastehelmituikut on ihania, meillä ei tosin vielä ole niitä yhtään. Yksi Kivi-sarjan tuikku löytyy vaan.. Tuossa ylempänä näkyy myös tuon jouluruusuni vieressä Pentikin tuikkulasiastia, jonka sain kummitädiltäni. Pidän tuosta herkästä tunnelmasta, kun kirsikan oksatkin on valkoiset..:)

      Poista
  5. Kinuskikakku on niin ihanaa ja herkkua! Vitsi ku sais leikattua tosta palan!! :-D

    VastaaPoista
  6. Herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku - kinuski ja puolukat yhdessä, varmasti maistuva yhdistelmä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut aikaisemmin tätä yhdistelmää kokeillut, mutta aivan mielettömän herkullinen kokeilu oli. Tulee varmasti käytettyä puolukoita ja kinuskia jatkossa muussakin yhteydessä!:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥