lauantai 16. maaliskuuta 2013

Keltainen pashatorttu


Tämäkin mainio ohje on löytynyt joskus Pirkan sivuilta, siellä on älyttömästi valinnanvaraa esim. pääsiäisen kahvipöytään! Sen verran olen ohjetta muuttanut, että sokerikakkupohjaan lisäsin myös kaakaojauhetta, jotta kakkuun tulisi enemmän kontrastia. Kakku on ihanan lempeän ja raikkaan makuista, ja rusinat & mantelit antavat kakkuun kivan suutuntuman.

Keltainen pashatorttu
12 annosta

Pohja
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
(1 rkl kaakaota)

Täyte
4 liivatelehteä
1 tlk (2 dl) vispikermaa
2 tlk (à 200 g) Valio maustettua sitruunarahkaa
1 dl rusinoita
1/2 dl mantelirouhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl säilyketölkin lientä

Pinta
3 liivatelehteä
1 tlk (n. 400 g) säilykeaprikooseja tai
säilykepersikoita + 1 rkl sitruunanmehua
1 dl säilyketölkin lientä
2 rkl säilyketölkin lientä


Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin.

Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 6 minuuttia. Torttupohja saa jäähtyä vuoassa. Irrota pohja vuoan reunasta veitsellä.

Täytettä varten pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon sitruunarahkat, rusinat, mantelirouhe ja vanilliinisokeri.

Kuumenna 2 rkl säilyketölkin lientä pienessä kattilassa ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana rahkatäytteen joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita hyvin. Siirrä vuoka jääkaappiin.

Valmista tortulle pinta. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Soseuta sauvasekoittimella aprikoosit tai persikat ja 1 dl tölkin lientä tasaiseksi soseeksi. (Jos käytät persikoita lisää joukkoon 1 rkl sitruunanmehua.) Kuumenna tilkka tölkin lientä ja sulata liivatteet liemeen. Älä pidä kattilaa enää liedellä. Liivatteita ei saa keittää.

Kaada liivateseos ohuena nauhana aprikoosi- tai persikkasoseen joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada seos tasaiseksi kerrokseksi rahkatäytteen päälle. Peitä vuoka foliolla ja anna hyytyä 4 tuntia tai yön yli. Ennen vuoan reunuksen poistamista irrota torttu reunaa pitkin ohuella lastalla. Siirrä torttu tarjoiluvadille.

16 kommenttia:

  1. Ihanan pirteän näköinen!:) En ole pashaa koskaan itse tehnyt, mutta miettinyt tässä olen, tekisikö pääsiäiseksi. Tortun muodossa voisi kyllä olla vielä parempi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Pashaa olen muistaakseni tehnyt joskus koulussa, mutta en nyt mitenkään ylin ystävä ole, joten kotona sitä ei ole tullut tehtyä. Tortun muodossa homma onkin ihan toinen juttu.;)

      Poista
  2. Ihanan raikkaan näköinen :) Pashaan minulla on ikuinen viha-rakkaus -suhde, osaa oikein päättää onko se hyvää vai ei ^^'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on kyllä raikkaan näköinen sekä makuinen.:) Pashasta en sen erityisemmin välitä, mutta tämä torttu oli kyllä todella hyvää - maistuu varmasti niillekin, jotka eivät niin pashasta välitä.:)

      Poista
  3. Hei onpa hyvä blogi! :) Just sellaisia reseptejä, joita kaipailen. Sattuipa vilä käymään niin, että juuri eilen haaveilin ihanasta, pääsiäisestä, keltapintaisesta juustokakusta! Onko tämä kohtalo? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Tällaisia kommentteja on kyllä todella mukava saada, piristit kummasti päivääni. On mukavaa jos pystyn jakamaan jotain muillekin.:) Etpä taida olla ainoa, joka haaveilee pääsiäiseen sopivasta, keltaisesta & keväisestä juustokakusta. Arkistoissani on vielä ainakin vielä yksi keltainen juustokakku, jonka päivittelen blogiin. Kannattaa pysyä "kuulolla".:)

      Poista
    2. Kiitti vinkistä ;) Kyllä pysyn! :D

      Poista
  4. oo,täällä on jo hyviä vinkkejä pääsiäisleivontaan...ihanan näköinen ja hyvä idea laittaa tumma pohja,kerrokset näkyy hienosti=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kerrankin ajoissa..;) Tykkäsin itsekin tuosta tummasta pohjasta, erottuvat tosiaan kauniisti.:)

      Poista
  5. Ihanan näköinen...multa on ihan jäänyt huomiotta tämä herkku blogissasi... ja minustakin on ehdottomasti tummalla pohjalla paremman näköistä. meillä on kotona aina tehty pashaa...olen ortodoksi ja pasha, baba, kulitsa kuuluvat ehdottomasti pääsiäisherkkuihini vuodesta toiseen .... tietenkin muiden nykyaikaisempien herkkujen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minusta oli hyvä idea tuo tumma pohja, on näyttävämpi jotenkin. Jouluna ja pääsiäisenä tulee tehtyä aina perinteisiä herkkuja, mutta kyllä joka vuosi tulee kokeiltua jotain uutta ja päivitettyä ja tuunattua vanhoja hyviä herkkuja. Tässä kakussa pasha on uudella tasolla.

      Poista
  6. Kylläpä houkuttelisi maistamaan heti! Kuulostaa sekä näyttää todella hyvältä!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä ihanan pehmoista juustokakkua, raikasta ja pääsiäisen teemaan sopii todella hyvin.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥