lauantai 16. maaliskuuta 2013

Pikkusiskon sipulipiirakka


Tämä oli ensimmäinen ohje, jota kokeilin Kinuskikissan kirjasta. Kinuskikissan nettisivuilta ohje löytyy täältä. Tein tätä piirakkaa veljeni juhliin viime kesänä. Suurensin ohjeen kaksinkertaiseksi, tein piirakan pellille ja leikkasin jäähtyneenä piirakan pieniksi suupaloiksi, jotka kyllä tekivät kauppansa ja piirakka sai kehuja. Harmikseni en tajunnut ottaa piirakasta kuvaa, mutta nyt korjataan asia.

Tykkään tuosta valkosipulijuustosta ja sen takia olikin kiva kokeilla sitä piirakkaan, sopii kyllä todella hyvin. Nykyään kaupan juustohyllyltä tuo juusto löytyy nimellä Mustapekka, joten Pikkusiskoa ei kannata hyllyiltä etsiä. Mustapekka juustoissa on muitakin makuvaihtoehtoja. 

Kummallista muuten, että niin paljon kuin sipulia rakastankin eri muodoissa, on sipulin kuoriminen ja pilkkominen yhtä tuskaa. Sen takia tuo homma lankeaakin useimmiten perheen miesväelle, jotka eivät sipuliin reagoi. Eli kiitos vaan sipuliavusta iskä!

Pikkusiskon sipulipiirakka

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl graham-jauhoja
1 dl mustaleima-juustoraastetta
150 g margariinia
½ dl vettä

Täyte:
500 g sipulia
3 munaa
200 g ranskankermaa
¾ dl maitoa
2 ½ dl mustaleima-juustoraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl muskottipähkinää

Pinnalle:
100 g Pikkusisko-valkosipulijuustoa
½ ruukkua tuoretta timjamia


Sekoita jauhot ja juustoraaste keskenään. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Leikkaa sipuli suikaleiksi. Suikaleet kannattaa pilkkoa lyhyisiin, parin sentin pätkiin, jotta piirakan syöminen on helpompaa. Kypsennä sipulit paistinpannulla öljytilkassa.

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan pohjan päälle.

Paloittele Pikkusisko-juusto ja levitä palat tasaisesti täytteen pinnalle. Ripottele päälle timjaminoksia.

Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

10 kommenttia:

  1. Tämä meni heti testattavien listalle :) Meillä syödään todella paljon sipulia ja kaikkki uudet sipuliohjeet on aina tervetulleita.

    Mä useimmiten kuorin ja silppuan sipulin liesituulettimen alla. Mun silmät ei tykkää sipuleista yhtään, mutta tuolla tavoin saan sipulit silputtua ilman isompia itkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla.:) Harvemmin tulee tehtyä ruokaa ilman sipulia, aika paljon sitä meidän taloudessa menee.:)

      Jos jonkinmoista keinoa on jo tullut kokeiltua, välillä ollaan liesituulettimen alla tai juoksevan vesihanan vieressä, ikkuna auki tai uimalasit päässä!:D

      Poista
  2. Tämä on varmaan hyvää, voin kuvitella:) Tykkään sipulista, niin sehän sen tekee, nam..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä tosi hyvää, ja vielä parempaa seuraavana päivänä kun on hieman tekeytynyt kylmässä.:) Sipuli on todella monikäyttöinen!

      Poista
  3. herkullisen näköinen...olen muutaman kerran tehnyt sipulipiirakkaa ja tykätään kovasti...pitäisi tehdä pitkästä aikaa,vaikka tätä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Toista tai kolmatta kertaa tein nyt sipulipiirakkaa, on kyllä hyvää.:)

      Poista
  4. Herkullisen näköistä on.:) Tuon Pikkusisko-juuston voi kuitenkin varmaan jollain muullakin juustolla korvata... En tiedä mikä siinä on, kun meillä ei ole kumpikaan koskaan tykästynyt tuohon Pikkusiskoon eikä Mustapekkaankaan, vaikka kaikki niitä aina kilvan kehuu. Mutta makuja on monia. Muutenhan olisi hyvin tylsää, jos kaikki pitäisivät samoista asioista ja aina kaikesta oltaisiin samaa mieltä jne.;) Jotain suolaista piirakkaa täytyisi kyllä taas pitkästä aikaa tehdä. Ehkäpä sienistä, kun niitä on pakastimessa vielä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on noista juustoista tykätty ruoanlaitossa, sellaisenaan eivät ole niinkään maistuneet. Mustapippurituorejuustosta ollaan tehty pihveille kermaista kastiketta. Kyllähän tuon voi hyvin korvata sellaisella juustolla josta tykkää, makuja on monia.:)

      Poista
  5. Pakastettu sipuli ei ole hullumpi tuote... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmasti. Kyllähän sitä tuli käytettyä varsinkin keittiöllä hommissa ollessa, mutta jotenkin ne tuoreet raaka-aineet vaan kiehtoo enemmän.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥