maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kookos-raparperi-marenkipiiras


Lupasin palata tällä viikolla kera raparperiohjeen, tässä se tulee. Tämän ihanan reseptin olen napannut Maku-lehdestä, nrosta 3/2010. Olen tilannut tuota kyseistä lehteä jo vuosia, ja tämä on kyllä yksi mainioimpia reseptejä, joita olen kokeillut! Ehdottomasti yksi suosikeistani. Ihanan kirpeä raparperi, sekä suloisen pehmoinen ja makea marenki täydentävät toisiaan. Kaneli ja kookoshiutaleet kruunaavat herkun täydelliseksi kesäherkuksi!


Kookos-raparperi-marenkipiiras
10 annosta

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g leivontamargariinia
2 rkl vettä
Täyte:
600 g raparperia
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl kookoshiutaleita
Marenki:
4 kpl valkuaista
2 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja rasva muruseokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Esipaista piiraspohjaa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen.

Huuhtele raparperinvarret ja kuori ne tarvittaessa ohuesti. Leikkaa raparperit paloiksi ja kumoa ne kattilaan. Lisää sokeri ja kaneli. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää raparperikeitokseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Anna seoksen pulpahtaa ja siirrä sivuun. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja kaada täyte esipaistetulle piiraspohjalle.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen edelleen vatkaten, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki kookos-raparperipiiraan päälle ja paista 20 minuuttia, kunnes marenki on saanut vähän väriä.

23 kommenttia:

  1. Tätäkin pitää joku kerta kokeilla. En voi vastustaa marenkia.:) Onneksi tuli tehtyä tässä illalla piimäpohjainen raparperipiirakka. Ei tarvitse herkutella pelkästään tällaisia kuvia katselemalla.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Tämä on ollut meillä tykätyimpiä herkkuja, onhan tässä ihanat ainekset. Olen aivan heikkona kaikkiin marenkileivonnaisiin, mm. Brita-kakkuun, jota juuri ihailinkin blogissasi!;) Piimäpohjainenkin raparperipiirakka täytyy ainakin kerran kesässä tehdä, se on mehevää ja hyvää, ohjeellasi tein viimeeksi.

      Poista
  2. Todella ihana piiras. Raparperi ja marenki on kiva yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Aivan ihana yhdistelmä, ja kookoksen ansiosta tämä on mielestäni aivan täydellistä.:)

      Poista
  3. Varppina ihanaa ja vielä kauniskin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tällä kertaa innostuin oikein pursottamaan marengin. Kiva, että leivonnaisia pääsee nyt kuvaamaan ulos.:)

      Poista
  4. Voi huokaus mikä ihanuus, tuota on ihan pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, eikös vaan olekin! Kokeile vaan.:) Meillä tehtiin tätä ensimmäisen kerran juhannukseksi 2010. En ole viitsinyt laittaa ohjetta aikaisemmin blogiin, kun halusin uudet kuvat ottaa.:)

      Poista
  5. Ihanan näköinen ja varmaan makuinen. Miten säilytät varmaan marenkitortun ja kuinka paljon ennen tarjoamista sen teet? Huoneenlämmössä? Uskaltaako laittaa jäähtyneenä jääkaappiin? Minun sitruuna-marenkitorttuni mokoma vettyi puolen päivän säilytyksessä, marenki ei ollut pinnalta enää rapsakka ja kova tarjottaessa ja nyt mietin, miten ensi kerralla hoitelen sen säilytyksen paiston jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis "varmaan marenkitortun" tilalla pitäis lukea VALMIIN marenkitortun, heh =).

      Poista
    2. Kiitos! Tämä on ihanan makuinen piiras. Valitettavasti marenkitortut vettyvät helposti kylmäsäilytyksessä. Itse tarjoilin piirasta vieraille valmistuspäivänä. Annoin piiraan jäähtyä puolipäivää huoneenlämmössä. Itse tekisin marenkikuorrutuksen samana päivänä. Pohjan voi paistaa jo edellisenä iltana, tai ainakin tehdä valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Täytekiisselinkin voi tehdä etukäteen valmiiksi, vaikka edellisenä päivänä. Illalla laitoin lopun piiraan jääkaappiin ja pinta oli hieman itkenyt, mutta marenki oli vielä melko rapeaa. Omalla porukalla söimme joten pieni kauneusvirhe ei siinä kohtaa haitannut.:-)

      Poista
  6. Tätä on ihan pakko kokeilla, nam!! Vesi herahti kielelle jo reseptiä lukiessa, saati sitten tuosta kuvasta. Kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tämä on kyllä niin hyvää, että kannattaa kokeilla. Mielestäni ehkä jopa parempaa kuin sitruuna-marenkipiiras. Toisaalta en ole tehnyt sitä aikoihin.;)

      Poista
  7. ihana piirakka ja tällähän voi osallistua kesän ruokahaasteeseen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, kävin heti ilmoittautumassa mukaan!:)

      Poista
  8. Ihanan näköinen, melkein samanlainen kuin minun blogissani oleva hunnutettu päärynäkakku :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Hunnutettu päärynäkakkusi vaikuttaa loistavalta!:)

      Poista
  9. ai että täällä on ihania leivonnaisia =P nami...itse en jaksa leipoa laisinkaan näin kesäkuumalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos.:P Raparperikaipuuni kasvoi jo niin suureksi, etten voinut vastustaa kiusausta! Lisää leivonnaisia on tulossa, sillä sain juuri monta isoa raparperin vartta tädiltäni.;)

      Poista
  10. Ihanaa piirakka!Ja blogi myös :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥