sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Punaherukkapiiras


Tämän ihanan reseptin äitini leikkasi Helsingin Sanomista talteen kesällä 2010. Tein piirakkaa silloin heti ja se oli taivaallista. Koska tämänkin piirakan kuva katosi viime kesänä, oli hyvä syy tehdä piirakkaa uudelleen.

Punaherukat kypsyivätkin tänä vuonna aivan yllättäen, marjoja tuli muutenkin tosi vähän. Ainakin täällä on ollut todella kuivaa tänä kesänä, ja se on vaikuttanut kaikkeen.

Punaherukkapiiras

Pohja:
3 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
150 g voita tai leivontamargariinia
1 muna

Täyte:
1 prk (2 1/2 dl) valmista vaniljakastiketta
1/2 dl maitoa
1 dl sokeria
2 munaa
5 dl punaherukoita

Muruseos:
75 g voita tai leivontamargariinia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria

Tarjoiluun:
vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.

Sekoita kuiva-aineet hyvin keskenään ja lisää kylmä rasva kuutioina. Nypi murumaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi muna. Sekoita käsin nopeasti tasaiseksi.

Vuoraa teflonvuoka (23 x 33 senttiä) leivinpaperilla ja taputtele taikina tasaisesti vuoan pohjalle sekä vähän reunoillekin.

Sekoita vaniljakastike, maito, sokeri ja munat keskenään. Kaada seos taikinapohjalle ja lisää marjat tasaisesti päälle.

Nypi viileä rasva, kaurahiutaleet ja sokeri keskenään ja ripottele seos tasaisesti täytteelle.

Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja paista noin 40 minuuttia, kunnes piiraan pinta on kauniisti ruskistunut. Tarjoa lämpimän piiraan kanssa vaniljakastiketta tai sopivasti pehmentynyttä vaniljajäätelöä.

22 kommenttia:

  1. Ihana kuva herkullisesta piiraasta!:) Juuri tulin pihalta marjoja keräämästä. Punaherukoitakin poimein, kun ajattelin tehdä samaa piirakkaa kuin viime vuonnakin, ja se on aikalailla tämän tyyppistä.:) Aika huonosti herukoita tänä vuonna tulee meilläkin. Keväällä jo näki, ettei sadosta tule hyvä, ja kuivuus on verottanut lisää. Ja yksi punainen pensas meni jo parempiin suihin räksille.;) Tarpeeksi kuitenkin omiin tarpeisiin marjoja tulee, joten en ole viitsinyt verkkojakaan räksien esteeksi laittaa.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Nappasin yhden kuvan ja siitä tuli mielestäni sen verran kiva, että en nähnyt enempää vaivaa asian suhteen. Joskus sitten näinkin.;) Nyt odotan mustaherukoiden kypsymistä, sillä niistäkin täytyy jotain kakkua tehdä.:) Meillä on jo toista vuotta putkeen käynyt joku syömässä suurimman osan karviaisista. Epäilen, että se on yksi ja sama kettu joka pihallamme käy hiipimässä hiljaisuuden koittaessa..:)

      Poista
    2. Joskus onnistuu kuvaaminen kerrasta, joskus ei sitten millään, vaikka kuvia ottaisi satamäärin.;)

      Ihana marjavaras teillä!:) Saattaa hyvinkin karviaiset kelvata. Meillä kotona oli aikoinaan koira, jonka suurta herkkua karviaiset oli, ja se söi marjoja suoraan puskista piikeistä välittämättä.;)

      Poista
    3. Joskus on käynyt niinkin, että vaikka on kymmeniä kuvia ottanut jostain leipomuksesta, ei lopulta ole löytynyt oikein ollenkaan sellaista kuvaa, jonka blogiin kehtaisi laittaa.:D

      Ei ole ensimmäinen kerta, kun meillä kettu käy marjavarkaissa.;) Välillä ovat jopa punaherukat kelvanneet.:)

      Poista
  2. Tämä menee kyllä testaukseen!! Hassu juttu... en koskaan syö punaherukoita tuoreeltaan, ovat niin happamia, mutta kaikki punaherukka-leivonnaiset kyllä maistuu =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä homma, kiva kuulla.:) Meillä tästä on tykätty. Vaniljajäätelön kanssa aivan loistavaa. Minä söin pienenä tyttönä jatkuvasti suoraan puskasta punaherukoita, mutta huomaan jo nyt, että mitä enemmän ikää tulee sitä happamampia marjat tuntuvat olevan!

      Poista
  3. Meillä punaherukkaa tulee yhtä runsaasti kuin aikaisempinakin vuosina. Mustaherukoita jopa enemmän. Tosin meidän mustaherukkapuskat on niin nuoria, että sekin vaikuttaa sadon runsastumiseen. Näin ne sadot vaihtelee alueittain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnekas.:) Täällä Etelä-Suomessa on ollut niin kuivaa koko alku kesän, että nurmikot ovat palaneet, marjat kuivuneet ja puutkin kärsivät. Lisäksi kaikenlaisia tuholaisiakin on saanut tänä kesänä häätää joka puolelta.:( Vettä ollaan kannettu selkä vääränä, mutta ei sekään ole tarpeeksi auttanut. Luonto on kaivannut sadetta. Sadetta tänne nyt tulikin, mutta nyt se on liian myöhäistä. Ihmeellinen vuosi ollut tämäkin...

      Poista
  4. Ihanan näköistä piirakkaa! En ole koskaan tehnyt yhtään mitään punaherukoista, mutta tänä vuonna aion ylittää (tälläkin) saralla itseni... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaherukoista kannattaa tehdä muutakin kuin mehua.:) Meillä tehdään usein joku piirakka tuoreista herukoista, ja myös vispipuuro on mielestäni parasta punaherukoista tehtynä!:)

      Poista
  5. Parikin ohjetta on jemmassa punaherukoiden kypsyttyä kokeiltavaksi, vaan taidan tehdä tätä ihan ekana. Miellä ei siis todellakaan herukat ole vielä kypsiä, ei minkään väriset. Sieppaan ohjeen heti mukaani, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innolla odottelen ohjeitasi, mutta kokeile ihmeessä tätäkin. Tykkään tästä ohjeesta, sillä tähän tulee vaniljakastiketta. Se sopii punaherukan kanssa hyvin yhteen. Meillä mustaherukatkin ovat kohta valmiita poimittaviksi.

      Poista
  6. tässäkin tosi ihana piirakkaohje...viimevuotista punaherukkaa olisi pakkasessa vielä.Mustikoita ei saatu ollenkaan,vielä(kävin katselemassa,mutta joko niitä on tullut vähän tai sitten ne on jo poimittu)onneksi pakkasessa on viimevuotisia, vadelmia olen poiminut jo n.7 litraa,niitä on valtavasti :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on ihanaa piirakkaa. En ole käynyt marjoja poimimassa, enkä tiedä onko tänä kesänä aikaa. En tiedä miten täällä on mustikkaa. En usko, että kovin hyvin löytyy. Vadelmapaikan voisi käydä katsastamassa. Toivottavasti syksyllä tulee ainakin sieniä paljon!:)

      Poista
  7. Pelkistä aineiden lukemisesta herahtaa vesi kielelle, loppuviikosta saan viinimarjoja, joten kokeiluun menee, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että resepti päätyy kokeiluun! Punaherukoista tulee hyvä piiras. Lempeä vanilja tasoittaa kirpeyttä.:)

      Poista
  8. Minulla onkin pakkasessa vielä viimevuotisia herukoita, jotka vois kätkeä marjaisaan piiraaseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kannattaakin pakastinta tyhjennellä, että saa kaiken uuden sadon talteen talvea varten.:) Itse tein juuri mustikkapiirakkaa viime vuotisista mustikoista.:)

      Poista
  9. Monessa blogissa on jo ollut punaherukkapiirakkaa. Jospa minäkin kokeilisin. Itse en hirveästi punaherukoista tykkää, koska ovat mielestäni aika kirpeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, no en ihmettele, sillä herukat monella juuri kypsyvät. Minä tykkään punaherukoiden kirpeydestä. Tämä ohje voisi sopia sinullekin, vanilja pehmentää hiukan makua.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥