tiistai 27. elokuuta 2013

Päärynäpiirakka


Ostin kaupasta aivan ihania pieniä päärynöitä. Heti kaupassa nähdessäni ne mietin, että haluan tehdä päärynäpiirakkaa. Mielessäni oli muutamakin ohje, jotka kaikki täytyisi saada tänne blogiin. Tällä kertaa päädyin Katjan päärynäpiirakkaan, jonka löysin Maistuis varmaan sullekin! -blogista jo viime syksynä. Tällä ohjeella tulee mehevää ja kosteaa piirakkaa / kakkua.

Päärynäpiirakka

Taikina: 
3 kananmunaa
3,75 dl sokeria
225 g voita 
200 g cremè fraichea
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori sekä mehu

Pinnalle:
5 - 6 pientä päärynää
n. puolikkaan sitruunan mehu
mantelilastuja

Tarjoiluun:
tomusokeria 

Kuori päärynät, halkaise ne puoliksi ja poista siemenkodat. Puserra päärynöiden päälle puolikkaan sitruunan mehu estämään tummuminen sekä antamaan päärynöille hieman makua. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vähitellen sekoittaen sulatettu voi. Lisää cremè fraiche. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää sitruunan kuori sekä mehu, ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun pyöreään korkeareunaiseen piirakkavuokaan. Painele päärynän puolikkaat taikinaan ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia. Peitä piirakka loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Jäähdytä piirakka ja sihtaa päälle lopuksi tomusokeria.



Ihanaa muuten, että omenakausi alkaa!:) Tähänkin piirakkaan voisi halutessaan käyttää omenaa päärynän tilalla. Omenaa tulee ilmeisesti ihan hyvin tänä vuonna. Luumuja ei tullut ollenkaan.:(

Sienestysharrastuksemme ei ole alkanut tuottoisasti. Kovin on edelleen ollut kuivaa, mustatorvisienipaikallamme ei kasvanut mitään ja kanttarellejakin saatiin yhteen kastikkeeseen. Ei hyvältä näytä. Ehkä joku on löytänyt sienipaikkamme. Onkohan tässä uuden etsintä käsillä.. Se olisi harmi, sillä olen käynyt pikkulikasta saakka samalla paikalla.:(



Lähden tästä takaisin mökille viettämään lämmintä kesäpäivää. Lomaillaan siellä vielä tämä viikko. Leipomuksiakin päivittelen taas, olisi pari hyvää syytäkin tehdä taas herkkuja.. Niistä myöhemmin!

Kiitos kaikille blogini lukijoille ja erityisesti teille, jotka ahkerasti kommentoitte. Eilen tuli kävijäennätys tässä uudessa blogissani! 100 000 sivunäyttöä meni myös juuri rikki, eli seuraavana tavoitteena 1 000 000.;)

16 kommenttia:

  1. Tosi herkullinen kakku. Mukavaa loppukesää:)

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä mehevältä, Katjalla on muutenkin aika ihania piirakkaohjeita ;) Mulla rupeaa jo riittämään omenaherkut... mutta päärynästä voisikin tehdä jotain :) Onnea saavutuksesta! Uusi tavoitekin on ihan mahtava ;D
    Mukavaa mökkiviikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katjalla nyt on kaikki ohjeet ihania, vaan niin on nämä piirakkaohjeetkin. Kertaakaan ei olla petytty mihinkään. Päärynät olivat meheviä, ja koko piirakka jäi ihanan kostean meheväksi.:) Loistava taikina tässä! Kiitos Taru!

      Poista
  3. Namskis...tämä olis ihan meidänkin herkkua...taatusti. Sieppaan taas ohjeen heti mukaani odottamaan leipomisinspistä. kaikenmoiset päärynäleivonnaiset ovat meidän herkkua. Niin kiirusta on edelleen töissä ollut, että meinaavat harrastuksia haitata...bloggailu jäänyt vähemmälle, vaan jospa sitä tästä taas ehtisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli tavattoman hyvää. Ihan suosikeiksi meni tuon loistavan taikinan ansiosta. Ensi kerralla teen omenoista. Kokeile tätä ihmeessä, kun kiireet helpottavat. Päärynäpiiraat ovat ihan mielettömän hyviä.

      Poista
  4. En ole ikinä kokeillut tehdä päärynöistä piirakkaa, mutta nyt on kyllä niin herkullisen näköinen ohje, että on varmaan pakko. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Omalla kohdallani ainakin toimii melkein paremmin kuin omenat piiraassa.:)

      Poista
  5. oi varmasti ihanaa...onnea suuresta kävijämäärästä!!Yritän ahkeraan piipahdella,vaikka arki painaa töineen sun muine kiireineen päälle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihanaa! Kiitos kiitos, on tuo suuri määrä ainakin itselleni. Ihan omaksi ilokseni leivon, enkä koskaan odottanut saavani edes näin suurta suosiota. Ajattelin vain kuvailla omia tuotoksiani muistoiksi, ja ohjeita rupesin keräilemään yhteen paikkaan itselleni talteen.:)

      Poista
  6. Oi, herkulliselta näyttää. Tässä juuri pohdin mihin käyttäisin pääärynät. Ja tietysti onnittelut kävijämäärästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä piirakka vei ainakin minun sydämeni! Päärynöistä voisi leipoa useamminkin.:)

      Poista
  7. Tykkään tästä piirakkataikinasta, kun se on ihanan mehevää ja pehmeää, ja siinä maistuu kivasti sitruuna. Hyvin sopii hedelmät kuin hedelmät, luumut, päärynät, omenat...:) Luumuvuosi ei tainnut tänä vuonna olla. Meillekään ei tule kuin ihan jokunen sellaisenaan syötäväksi. Ensi vuonna oksat saattaakin sitten taas notkua.;)

    Sienet selvästi kärsivät kuivuudesta. Täälläkin sienten kanssa aika heikkoa on ollut. Nyt onneksi saatiin sadettakin pitkästä aikaa, joten toivottavasti tilanne paranee.:) Uusia sienipaikkoja täytyisi ehtiä joskus etsimään. Meiltä on monta hyvää sienipaikkaa mennyt nyt pilalle, kun metsiä on viime aikoina pistetty kauheasti matalaksi.:(

    Onnittelut kävijäennätyksestä sekä -määrästä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, samoista syistä minäkin tästä pidin niin kovasti! Sitruunaa tykkään lisäillä vähän joka juttuun, kun siihen en kanssa kyllästy millään. Sopii niin moneen. Monena vuonna on luumuja ollut suorastaan kiusaksi saakka, mutta tänä vuonna ei ole sitä ongelmaa..;)

      Vielä on toivoa sadon suhteen. Meilläkin meni yksi sieni- ja mustikkapaikka, kun kävivät mylläämässä maat ja kaatamassa puut.:( Muut paikat ovat saaneet olla rauhassa, mutta ilmeisesti ovat tulleet muidenkin tietoon.. Kuivuus ja kuumuus on vaivannut. Sieniä on noussut vähän ja osa oli kuivunut ennen aikojaan.

      Kiitokset.:)

      Poista
  8. Olen tehnyt useamman kerran tällä ohjeella, mutta hieman muuttaen, eli voita 100g ja siihen valkosuklaata 100g. Osa jauhoista mantelijauhoina. Mustikkaa, omenaa, päärynää jne. Hyvää on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin on sovellettavissa tämäkin ohje! Valkosuklaa onkin ihana lisä. Mantelijauhoja käytän silloin tällöin leivonnassa, ihan maunkin takia.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥