maanantai 23. syyskuuta 2013

Mamman marjapiiras



Käsi ylös, kuka ei ole tehnyt tätä piirakkaa koulussa kotitaloustunnilla? Minä ainakin tein pariinkin otteeseen ja sen jälkeen leivoin tätä myös kotona vanhemmilleni ja nyt leivon tätä jo omassa pienessä kodissani minulle & avomiehelleni. Viimeistään köksäntunneilla sain lopullisen innostuksen leivontaan ja ruoanlaittoon. Olin toki ollut innoissani aiheesta jo koko lapsuuteni, sillä olin aina äidin apuna keittiössä puuhailemassa. Tällaiset reseptit kulkevat mukana koko elämän ajan!

Mamman marjapiiras

1 Sunnuntai murotaikina 400 g

tai itsetehty pohja:
100 g rasvaa
1 dl sokeria
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl mustikoita (pakastemustikoihin 2 tl perunajauhoja)
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 muna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää jauho-leivinjauheseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun (halk. 23 - 27 cm) piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjalle. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle.
Paista marjapiirasta uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 min.




Vaikka synttärit eivät olekaan ihan vielä, sain jo etukäteisen lahjan (kipeänäkin kun olen) avomieheltäni.:) Ihana Muutto-kannu! ♥ ♥ Harmi, ettei Muumien Muutto seikkailusarjaa tehdä Suomessa!:(

Äidille olen vihjaillut olevani kiinnostunut myös uudesta retromaisesta Piilopaikka-sarjasta. Sen on suunnitellut kuvittaja Piia Keto.

Pieni kaksiomme rupeaa olemaan jo melko täynnä astioita, suurin osa on saatu lahjaksi. Täytyy pian hankkia uusi astiakaappi ja myöhemmin se isompi asunto.;) Meillä on myös paljon Arabian astioita menneiltä vuosikymmeniltä, kuten isovanhempiemme Myrna-sarjaa sekä Paratiisi-sarjaa. Niillä on jo kamalasti tunnearvoa!

Onko täällä muita muumifaneja?
Tai yleensäkin Arabian astioiden ystäviä?

28 kommenttia:

  1. Paras piirakka :) Parane pian!

    VastaaPoista
  2. EIIIII - mä oon niin kade tuosta muumikannusta!!
    Täällä tunnustautuu yksi suuri muumiastioiden fani!! Kaapit ovat jo pullollaan mutta lisää vielä mahtuisi! :) Siis minun mielestäni..isännältä jos kysytään niin muumikiintiö on tullut täyteen jo aikaa sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh.:) Edellistä seikkailusarjan kannua en hankkinut, mutta tämä sarja on enemmän mieleeni! Isäntä kyllä välillä ostelee näitä lahjaksi, mutta on myös kerran todennut kahvia ottaessaan, että kuppeja on liikaa - on mahdoton tehtävä valita sopiva kuppi kahvia varten. Kummasti niitä astioita vaan mahtuu, ja olen jopa valmis tekemään niille tilaa muualtakin kuin astiakaapista, heh.:D Ihanaa, että porukat tietää millaisista lahjoista tykkään.

      Poista
  3. Toi kannu on kyllä tosi kivan näköinen! :-) Mulla on se seikkailu-kannu ja se onkin ollut tosi paljon käytössä, saa nähdä tuoko Joulupukki tämän uuden kannun tulevana Jouluna ;-) Tykkään kans näistä uusista vielä enemmän kuin tosta Seikkailu-sarjasta. Sain itsekin synttärilahjaksi muumiastioita, kaksi kulhoa ja kaksi mukia. Ne on aina tosi mieluisia lahjoja ja harvemmin näitä tuleekaan itse edes ostettua :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Ja tykkään tosi paljon niistä sarjan muistakin tuotteista, joita joulupukki voisi ilomielin tuoda.;) Meillä on kaikki muumiastiat jokapäiväisessä käytössä, ja ovat ainakin tähän asti olleet tosi kestäviä, toivottavasti laatu pysyy yhtä hyvänä edelleen.:)

      Poista
  4. Hihii, on köksän tunneilta varsin tuttu ohje! Ja niin hyvää :P Muumit on ihan parhaita! Tosi suloinen tuo kannu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaan, että on varmaan monelle tuttu. Löysin tämän ohjeen myös äidin vanhasta, jo todella elämää nähneestä vihkosesta.:) Muumit on ihania, aitoja ja hauskoja.:)

      Poista
  5. Piirakka on ihana :) Muumit on ihania. Olen ostanu lapsenlapsille näitä mukeja ja murokuppeja aina lahjoiksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Niin on ♥ Muumitarinoista tuntuu löytyvän aina jokaiseen tilanteeseen sopiva viisaus! Muumiastiat ovat monille toivottuja lahjoja.:)

      Poista
  6. Nami nam ihan sitä perinteistä parasta ja nyt kun saisi siivusen olisi hymy naamalla ;) mutta muumit ei suuresti kiinnosta, ehkä ne ihan ensimmäiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteinen on usein parasta.:) Tykkään juuri murotaikinapohjaisesta mustikkapiiraasta eniten.:)

      Poista
  7. Wow, muumimukit minut tänne houkutteli eka, niitä minä kerään satunnaisesti.
    Mutta kun näin ihania herkkuja, päätin jäädä tänne.
    Monta ,monta juttua voisin tehdä.
    Kiinnostavia.
    Siksi jäin lukijaksi, löydän sivut paremmin.:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tänne löysit ja lukijaksi liityit.:) Tervetuloa ja toivottavasti viihdyt.:)
      Säännöllisen epäsäännöllisesti muumeja kerään, lähinnä kuppeja. Niistäkin osa puuttuu ja jääkin puuttumaan. Onhan noita jo vissiin kolmisenkymmentä kertynyt, pitäisi joku päivä laskea ja kuvata koko joukko.:)

      Poista
  8. Tämä piirakkaresepti on todellakin klassikko!

    VastaaPoista
  9. Minä olen monesti leiponut tätä mamman marjapiirasta. Kuuluu minun kesääni aina "perinteenä". Tänään taas kävin jälleen ihailemassa noita uusia muumiastioita kaupassa. Erityisesti tykkään tosta kannusta. Pitäneepä se kohta ostaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin nähneeni blogissasi mamman marjapiiraan ohjeen.:) Omalla kohdallani viime kerrasta taisi kulua muutama vuosi. Hyviin resepteihin on aina kiva palata.:) Minäkin käyn kaupoissa usein ihailemassa ennen varsinaista ostopäätöstä, ja kyllä - tuo kannu on ihana.:)

      Poista
  10. käsi ylös täällä meinaan muumifani ;D ihanan etukäteislahjan sait,minä en ole vielä raskinut ostaa tätä uusinta Muumi mukiakaan,mutta katsotaan...minähän kirppareilta laahaan kaikkea vanhaa arabiaa jos kohdille sattuu ja sain Kummitädiltä joku aika sitten ne Arabian kupit.Niin ja piirakasta senverran, että tämä on tosiaan kestosuosikki,kermaviilipiiras/marjapiiras se kai on enismmäinen ollut mitä on tullut tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos malttaa hieman odottaa, niin hinnat yleensä tippuvat.:) Vanhat Arabian astiat ovat kauneimpia joita tiedän. Meillä on kahden suvun puolelta vanhoja Arabian astioita. Ei niitä kyllä oikein raaski edes käyttää, ovat vitriinissä parhaimmilla paikoilla koriste-esineinä.;)

      Poista
    2. hih,sanos muuta sinne ne minunkin saamat ja ostamat yleensä menee,vitriiniin, joka pullistelee melkein jo,vaikka käyttöön olen arabian kulhojakin alkuun meinannut,ei raski ;)

      Poista
    3. Astioita tulee hankittua siihen tahtiin, että seuraavaksi täytyy hankkia uusi vitriini...=)

      Poista
  11. Muumimukeja on lahjoina kertynyt aika paljon....kauniita ovat.

    Piirakka on yksi lempperi, vaikkka ei taida mulakaan ohjetta blogissa olla....onhan tätä tullut muutamia kymmenia jos ei satoja kertoja tehtyä. Oli kova sana sillon 80-luvulla tämäkin, nyt ollut jotenkin unholassa, ainakin itsellä. Ja nimenomaan grahamjauhoja pitää laittaa taikinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitikin tätä on usein tehnyt meille lapsille, ja juuri sitä versiota jossa pohjaan tulee grahamjauhoja. Se on vaan jotenkin tämän piirakan juju.. Ja kermaviilitäytehän on aina hyvä, millä marjoilla / hedelmillä vaan.

      Poista
  12. Käsi ylhäällä... Ei meillä vaan kotitaloustunnilla tehty.;) Mutta tuttu piirakka kuitenkin. Yksi parhaista marjapiirakoista.:)

    Minä en kauheasti muumi-astioista välitä. Neljä mukia kuitenkin meidänkin kaappiin on kulkeutunut, ja onhan ne ihan nättejä ja pirteitä. Itse ei kuitenkaan tulisi koskaan ostettua. Ostot kallistui ihan johonkin muihin sarjoihin. Arabian astioista kuitenkin pidän paljon, ja varsinkin vanhemmasta tuotannosta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään siis poikkeuksiakin löytyy. Meillä tehtiin ja vielä moneen kertaan.;) On kyllä parhaimpia piirakoita.:)

      Arabian vanhempi tuotanto onkin kaikkein kauneinta, ja mikä parasta, ne ovat ajattomia ja edelleen muodikkaita. Ja tuo uusi luonto / eläin aiheinen Piilopaikka on näistä uusista sellainen sarja johon ihastuin.:)

      Poista
  13. Ihanat suomalaiset mustikat, ihana piirakka ja ihanat muumi-kupit!! Minä myöskin keiräilen muumi-kuppeja roomassa! Aina tulee suomalaisista matkalaukuista tai tuon itse sieltä kun on mahdollisuus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavista kommenteista ja kiva että piipahdit vierailulle blogiini! Suomalaisia mustikoita parempaa saa hakea, ovat ne vaan niin ihania. Muumeja olen keräillyt muutaman vuoden eikä harrastukselle vielä loppua näy.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥