lauantai 21. syyskuuta 2013

Peltipulla


Tämä on oikein helppo resepti, todellinen pikapulla. Suosittelen kokeilemaan. Meillä on jo muutaman kerran tehty pullaa näinkin, sillä en ole vaivaamisen ylin ystävä, ja tiedän ettei ole moni muukaan! Hiivataikinat tuppaavat olemaan aikaavieviä. Tämä pulla valmistuu käden käänteessä, kunhan hieman malttaa kohotella välissä. Täydellinen pulla näin kärsimättömälle ihmiselle.;)  Tätä pullaa tulee jostain syystä suosittua eniten syksyllä ja talvella. Vielä en ole tätä tänä syksynä leiponut, mutta löysin kuvan arkistojen kätköistä, viime syksyltä.  Reseptin olen ottanut alunperin MallanMakeat-blogista, mutta tiedän jo muutaman muunkin tätä kokeilleen, esim. Makunautintoja Mimmin keittiöstä. Pulla on ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreena! Olen kyllä osan laittanut pakastimeenkin ja kahville aina pari palaa mikrottanut, menee niinkin. Erilaisten kuorrutteiden puolestapuhujana voin taas todeta, että on aika taivaallista tuo pähkinäinen seos tuossa päällä..;)

Peltipulla 

2½ dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl suolaa (laitoin ½ tl)
7 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Kuorrute:

150 g voita
2½ dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 ps hasselpähkinärouhetta (80g)

Valmista ensin pohjataikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen sokeri, suola ja muna. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää ne taikinaan. Vaivaa sekaan vielä pehmeä rasva. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla n.20 min.

Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan ja kiehauta ne koko ajan sekoittaen, seos tarttuu helposti pohjaan kiinni!

Taputtele kohonnut taikina pellille leivinpaperin päälle (kohota halutessasi). Nostele kuorrutus pienissä erissä lusikalla taikinan päälle. Paista peltipullaa 200 - 225 asteisessa uunissa 15 - 20 min. Varo, ettei pinta tummu liikaa.

Vinkki!
- Kuorrutteen hasselpähkinärouheen voi korvata esim. kaurahiutaleilla.

18 kommenttia:

  1. Hyvä, nopea, helppo ja vaivaton pullaohje. Tunnen tällaisen pullan pannupullana. Pitänyt tehdäkin taas pitkästä aikaa. Pähkinäkuorrute kuulostaa tosi hyvälle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä - sitä kaikkea tämä tosiaan on.:) Rakkaalla lapsella on monta nimeä.. Peltipulla, pannupulla, pikapulla..:) Pähkinäkuorrute tekee tästä ohjeesta erityisen.:)

      Poista
  2. Nam, kuulostaapa hyvältä tuo pähkinäkuorrute! :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan helppo ohje. Vaikka leipää teenkin pellille, eipä ole tullut mieleen tehdä myös pullaa. Pähkinäkuorrute kuullostaa tosi herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltileipäkin on hyvää ja näppärää - samoin tämä. Kannattaa kokeilla joskus, jos haluaa päästä hieman helpommalla.:)

      Poista
  4. Uunituore pulla maistuu aina =) Kiva idea tehdä pullaa pellillinen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin maistuu.. Vain lasi kylmää maitoa kylkeen, niin ai että.:)

      Poista
  5. Pullan suurena ystävänä :)...tätä pitää kokeilla jo heti tänään.:)
    Kiitos helposta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpot ja hyvät ohjeet kunniaan! Kiva, että innostuit kokeilemaan!:)

      Poista
  6. Juu, tuoreena ok....siten menettää rakennettaan...toki syötävää silloinkin. Aikoinaan kun piti leipoa halvemmista aineista tähän tehtiin kaura seos päälle (joko koko levyn päälle tai nokare jokaisen leikattavan pullan keskelle...sekin versio on ihan ok..... oli kova sana esim vuonna 1976 Runnin emppukoulussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pulla on tuoreena parhaimmillaan, ja erityisesti pikapullat maistuvat parhaimmilta juuri uunista tulleina hieman lämpiminä. Vanhettuvat / kuivahtavat vielä nopeammin kuin normipulla..

      Poista
  7. Kuulostaa kyllä herkulliselta. Ei ole tullut maistettua saati tehtyä mitään vastavaa.

    VastaaPoista
  8. Tämä sopisi niin meille, kun kaikkea saa aina tehdä pellitolkulla :) ja poikiin uppoaa kaikki mahdollinen, eikä näy päällepäin :) olisipa itelläkin samanlainen kulutus :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltileivonnaiset ovat näppäriä, kun porukkaa piisaa pöydän ympärillä.:) Hih, kunpa ei itsessäkään jokainen herkkupala näkyisi, vaan täytyy käydä lenkilläkin että voi leipoa.:)

      Poista
  9. Tätä pitäisi kokeilla, sokerin määrä tuntuu vaan (näille kiloille:) suurelta...
    Kirpparilla selasin erästä vanhaa keittokirjaa ja siellä oli vastaavaa pullaa, jonka päälle
    tuli sekoitus: 150 g mantelijauhetta, 1,5 dl (fariini)sokeria, 150 g voita ja 1 dl vehnäjauhoja.
    Lieköhän tällainen kombo kenellekään tuttu. Olet kyllä ahkera leipuri ja mielenkiinnolla
    seuraan blogiasi. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa tätä ihmeessä ja jos haluat, niin kokeile vähentää kuorrutteen sokerimäärästä 1 desi. En usko, että se vaikuttaa lopputulokseen mullistavalla tavalla. Paitsi ehkä syöjälle tulee parempi mieli.;) Olipa kiva, että jaoit tuon kuorrutteen ohjeen! En ole kuullut siitä, mutta taatusti kirjoitan sen ylös muistivihkooni ja kokeilen.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥