tiistai 3. syyskuuta 2013

Pienet omena-murupiirakat


Eskimo tuo kauppoihin tänä syksynä raikkaita uutuuksia kaikille kotileipureille, joita pääsin jo kokeilemaan. Itse innostuin erityisesti näistä kartonkisista piirasvuoista. Pidän leivonnasta ja usein leivon myös muillekin. Nytkin vein toisen piirakan tässä kätevässä vuoassa suoraan vanhemmilleni herkuteltavaksi. Pakkauksessa on 3 halkaisijaltaan 18 cm:n vuokaa. Ne käyvät uuniin, mikroon, pakastimeen, edes voitelua ei tarvita. Tosi kiva uutuus mielestäni!

Omena-murupiirakoita ja muffineja on nähty jo monissa blogeissa tänä syksynä. Tässä minun reseptini, alunperin olen ottanut tämän muffinireseptin Leila Lindholmin Pala kakkua -kirjasta. Tämä taikina sopii myös muffinsseiksi, minä halusin tällä kertaa pieniä ja suloisia piiraita. Nämä voisi tosiaan pakastaakin samoissa vuoissa, joten ovat myös hyvä vierasvara.

Pienet omena-murupiirakat 2 kpl

2 pientä piirakkaa 
(tai 1 iso halk. n. 25 cm:n vuokaan,
tai 12 muffinia muffinivuokaan)

Perusohje:
100 g voita
2 dl maitoa
1 pestyn sitruunan raastettu kuori
2 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Sulata voi ja lisää siihen maito ja raastettu sitruunankuori. Vaahdota kananmunat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon haalea neste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne varovasti taikinanesteeseen. Jaa taikina vuokiin.

Täyte:
4 isoa omenaa
2 rkl voita
2 rkl sokeria
1 rkl kanelia

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat. Paista omenalohkoja pari minuuttia kuumalla pannulla voin, sokerin ja kanelin seoksessa sekoittaen. Jäähdytä. Jaa jäähtyneet omenat vuokiin taikinan pinnalle.

Muruseos:
75 g kylmää voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl (ruoko)sokeria

Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja nypi joukkoon kulhossa kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja sokeri. Ripottele muruseos piiraiden päälle. Kypsennä piiraita 175-asteisen uunin alatasolla noin 20 - 30 minuuttia.


Juuri maistelin piirakkaa vaniljakastikkeen kera ja oli kyllä aivan loistavaa! Kyllä tuo kauramuru sitten vaan sopii näihin omenapiiraihin.



16 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä... ihana omena-aika:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tosi mukavaa taas leipoa omenoista. Hilloakin täytyy taas keitellä omenoista, kun se on mielestäni hilloista parasta.:)

      Poista
  2. Oi miten ihanat, nami nami, tuo muru tuossa päällä on houkuttava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tuo muru on tosi houkuttavaa ja koukuttavaa! Aivan ihanan rapeaa herkkua. Sopii niin hyvin omenapiirakoihin.:)

      Poista
  3. Nuo vuoathan on tosi hyvän näköisetkin ollakseen kartonkiset. Noissa on tosi kiva viedä leipomuksia lahjaksi ja tuliaisiksi.:) Ja piirakat näyttävät älyttömän herkullisilta!:) Jos tällä viikolla ehtisi itsekin jotain leipomaan. Ainakin omenoista täytyy koittaa jotain saada aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin onkin.:) Harvoin kertakäyttöiset on niin kauniita, mutta nämä näyttävät hyvältä sekä ovat äärimmäisen käytännölliset.:) Voin jo kuvitella miten kiva on leipoa piirakoita joululahjaksi. Vähän sellofaania ympärille, niin tulee nätti paketti.:) Omenoista tekee nyt mieli leipoa vaikka mitä.:)

      Poista
  4. Kiitos hyvästä ideasta :) Täytyy katsoa löytyisikö meidän kaupasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos muutkin näistä vinkeistä hyötyvät ja innostuvat.:) Hyvinvarustelluista päivittäistavarakaupoista ja Eskimon nettikaupasta löytyvät syyskuusta alkaen.:)

      Poista
  5. Katja vei sanat suustani :) Tosi kauniit paperivuuiksi, onpa hyvä tietää, että on saatavilla tällasia. Hyvän näkönen piirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä uutuus tulee ainakin meidän keittiöömme pysyvästi, kun ovat niin käteviä. Minusta on hienoa, että myös ulkonäköön panostetaan. Kivan näköiset vuoat ovat. Kiitos.:)

      Poista
  6. Onpa tosiaan todella upeat vuoat! Ja herkullinen ohje... nyt onkin paljon omenoita "tuhottavana", hyllyt notkuu jo hillosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan olekin.:) Minulla on hillot vielä keittämättä, mutta leipoakin voisi taas pian jotain.;) Hyvä että saadaan edes omenia kunnolla tänä vuonna.:)

      Poista
  7. voi mitä ihanuuksia...tykkään omenapiiraista ja omenista ylipäätään,mekin saadaan mennä naapuriin poimimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä sitä taas kummasti kaipaa omenoita ja omenaleivonnaisia näin syksyn saapuessa. Kiva, kun on ihmisiä joilta saa omenoita, mekin joilla ei ole omia puita.:) Ihania ystäviä, vanhempia, isovanhempia, naapureita ym!:)

      Poista
  8. Pitääpä katsella noita vuokia kaupasta ja ostaa jemmaan.... ihanan näköiset pikkupiirakat. Mullakin oli tarkoitus leipoa tänään pitkästä aikaa jotain makeaa, vaan tuli sitten taas ostettua valmista eräästä paikasta (ei kaupasta), niin enpä teekkään... toiste sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä saisi ollakin aina kaapissa. Usein tulee vastaan tilanteita, että täytyy kyläpaikkaan tehdä viemisiä tai valmistaa leipomuksia etukäteen pakastimeen. Meilläkin on nyt nautittu tällä viikolla kotileipomon tuotteita, joten en ole päässyt vielä leipomaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥