lauantai 30. marraskuuta 2013

Limellä maustettu mustikka-valkosuklaafudge

Dansukker on haastanut 20 bloggaajaa kisaamaan Suomen taidokkaimman herkkubloggaajan tittelistä. Kisan ensimmäistä haastetta varten DanSukker lähetti DanSukker Glukoosisiirappia testattavaksi ja arvioitavaksi. Ensimmäisen haasteen aiheena on Ihania joulumakeisia Dansukker Glukoosisiirapilla.




Limellä maustettu mustikka-valkosuklaafudge

2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa

vajaa 1 ½ dl (200 g) Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ dl (225 g) Dansukker Taloussokeria
2–3 rkl Dansukker Vaaleaa siirappia
½ dl vettä

1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
1–2 rkl vettä
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria

60 g valkosuklaata
50 g kuivattuja mustikoita
yhden pestyn limen raastettu kuori

Sekoita suola kermaan.

Mittaa glukoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää sokeri, tumma siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 124 °C. Sekoita välillä.

Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahtaa). Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen.

Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 asteeseen. Sekoita massaa jäähtymisen aikana.

Sekoita 1 rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tipoittain.

Jäähtymisen aikana rouhi myös valkosuklaa pienemmiksi paloiksi. Raasta yhden pestyn limen kuori.

Lisää tomusokeritahna 90 asteiseen massaan voimakkaasti sekoittaen.

Lisää massan joukkoon rouhittu valkosuklaa, sekoita kunnes suklaa on sulanut kokonaan joukkoon. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon kuivatut mustikat ja limen kuoriraaste.

Kaada kuuma massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan, käytä lopuksi kaavinta, ja levitä tasaiseksi.

Ripottele pinnalle koristeeksi jäljelle jääneet valkosuklaarouhe, kuivatut mustikat ja limen kuoriraaste.

Anna jäähtyä vähintään muutama tunti kunnes fudge on leikattavissa. (Jäähtymisaika riippuu fudgen paksuudesta.)

Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi ja nauti.

Huom! Fudgemassaan keittämisen jälkeen lisättävä tomusokeritahna saa aikaan fudgelle tyypillisen pehmeän, "purtavan" rakenteen. On tärkeää, että annat massan jäähtyä 90-asteiseksi ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Liian kuumaan massaan lisääminen saa aikaan tomusokerin liukenemisen, ja lopputuloksena on sitkeä toffee (mikä sekin toki maistuu vallan erinomaiselle).



Lopuksi omia mietteitäni:

Mietin että rohkenenko lähtemään kisaan mukaan, sillä en ole aikaisemmin tehnyt juurikaan makeisia, enkä tiedä niiden valmistamisesta oikeastaan mitään. Luin aiheesta jonkin verran, sekä tutustuin DanSukkerin nettisivuihin sekä erilaisiin makeisresepteihin. Heti ensimmäisenä kävin ostamassa digitaalisen lämpömittarin. Suosittelen hankkimaan, ilman sitä hommastani ei olisi tullut yhtään mitään.


Olen aina ihaillut muiden blogeissa näin joulun alla erilaisia fudgereseptejä ja miettinyt, että kunpa minäkin osaisin... Otin DanSukkerin nettisivuilta hyvän fudgereseptin, jota lähdin soveltamaan, noudatin ohjeen lämptötiloja ja onnistuin! Olen todella innoissani. DanSukker Glukoosisiirapin ansiosta uskallan ryhtyä makeisten tekoon myös jatkossa. 

Fudgen koostumus oli suussasulavan pehmeä eikä lainkaan kiteinen. Rakenne fudgeissa oli hyvä, massaa oli helppo käsitellä ja leikata paloiksi. Glukoosisiirapin käyttö oli vaivatonta ja pullosta on helppo annostella tarvittava määrä Glukoosisiirappia.

"Dansukker Glukoosisiirappi on mainio apu kotikokkaajalle. Sen avulla voit tehdä samettisen pehmeää kotijäätelöä ja sorbettia myös ilman jäätelökonetta. Glukoosisiirappi sopii myös makeisten, kuten toffeen, fudgen, vaahtokarkkien ja kovien karamellien valmistamiseen, sekä leivontaan ja ruoanlaittoon." Lue lisää Dansukker Glukoosisiirapista.

Nyt kaikki rohkeasti tekemään joulumakeisia, ei se olekaan niin vaikeaa !


13 kommenttia:

  1. Hienostihan nämä onnistui, ja ai että, mikä makuyhdistelmä! Lime, mustikka ja valkosuklaa toimii!:) Tosi ihanat, jouluiset kuvatkin. Onnea paljon kilpailuun! Tuleeko näistä yleisöäänestys?

    Fudgea olen tehnyt aina Nigellan ohjetta muunnellen. Se on todella helppo ohje. Pärjää ilman mittaria. Mieli tekee kyllä kokeilla tuota glukoosisiirappia tällaisiinkin. Aikaa sitten olen pullon ostanut, kun piti kovin kesällä kokeilla jäätelöäkin, mutta ei vain ole "ehtinyt".;) Nyt voisi pullon käyttää joulumakeisiin ja jäätelöä varten ostaa sitten taas uutta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kehuista!:) Olen iloinen, että uskalsin haastaa itseni mukaan. Tästähän sitä kokemusta saa. Itseasiassa, nyt en osaa vastata tuohon kysymykseesi. Asia ei ole vielä oikein selvinnyt minulle. Seuraavat haasteet tulevatkin vasta ensi vuoden puolella, joten luultavasti äänestysasia selviää matkan varrella. Itse aion ainakin seurata tilannetta tuolta DanSukkerin facebook-sivuilta.:)

      Nigellan fudge on minulla ollut kokeilulistalla viime joulusta saakka, kun näin ohjeen blogissasi - vaan enpä ole vielä kerennyt kokeilemaan. Arvaa mitä, nyt minulla on tuolla ainekset ostettuina, eli fudgeinnostus tästä vielä jatkuu.;)

      Glukoosisiirappikokeilujeni myötä odotan innolla kesää ja jäätelökokeiluja, jos vaikka nyt uskaltaisi ja kerkeäisi.:)

      Poista
    2. // Yleisöäänestystä kilpailussa ei tule, DanSukker valitsee haasteen päätteeksi bloggaajista kaikkein herkullisimman. Parhaimmat ohjeet esitellään DanSukkerin facebook-sivulla.:)

      Poista
  2. Voi miten ihanan näköisä ja kuuloisaía!!

    VastaaPoista
  3. Nämä näyttävät aivan ihanilta!

    VastaaPoista
  4. Ihana makuyhdistelmä. Jotain makeisten tekemisiä virittelen minäkin, kunhan kerkiän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita, Anu ja Mimmi. Makuyhdistelmä todella toimii!

      Poista
  5. Ihanan ohjeen olet tehnyt ja niin kauniit kuvat, hauska haastekisa tämä, tosin aika pitkällä aikavälillä :)

    VastaaPoista
  6. tosi herkullisen näköisiä =P minä en ole tenhyt vielä yhtään Joulunamuja,kait sitä vielä kerkiää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu! Herkkuohjeella olet sinäkin mukana.;)

      Kiitos Vilijaana! Onhan tässä vielä aikaa valmistaa vaikka mitä. Ei muuta kuin kokeilemaan.

      Poista
  7. Katos vaan! Ihanan näköisiä! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥