sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Omenainen possupata


Katjan Maistuis varmaan sullekin! -blogin reseptillä tehty omenainen possupata kypsyi eilen uunissa sillä välin, kun olimme ulkona tekemässä hommia. Höyryävä pata maistuikin hyvältä pihalla olon jälkeen.

Omenainen possupata

n. 500 g possun palapaistia
1 pkt (140 g) pekonia
pala lanttua
pala kyssäkaalia
2 palsternakkaa
2 porkkanaa
5 - 6 pientä sipulia
2 omenaa
salviaa
timjamia
kymmenkunta kokonaista mustapippuria
pari laakerinlehteä
n. 1 l lihalientä
1 rkl Dijon hunajasinappia

Valmiiseen pataan:
pakastekarpaloita tai -puolukoita

Ruskista possun palat pannulla ja siirrä palat uunipataan. Leikkaa pekoni paloiksi ja ruskista kevyesti pannulla. Lisää pekoni pataan. Kuori ja paloittele juurekset ja omenat, ja lisää pataan lihojen joukkoon. Mausta pata salvialla ja timjamilla ja sekoita ainekset keskenään. Lisää pataan mustapippurit ja laakerinlehdet. Kaada päälle lihaliemi, johon on sekoitettu hunajasinappi. Hauduta uunissa 175 asteessa n. 2 - 3 tuntia, kunnes liha on murean kypsää ja juurekset pehmeitä. Ripottele pataan lopuksi jäiset marjat vähän ennen tarjoilua. Tarjoa pataa esim. perunamuusin kera.

- Maku kannattaa maistella ennen tarjoilua. Itse lisäsin vielä suolaa pataan.
- Kyssäkaalia ei löytynyt, mutta käytin pataan kaikkia muita aineksia.
Suomalaisia juureksia kannattaakin suosia tähän vuodenaikaan. Juureksista tulee mahtavan makuinen liemi.

6 kommenttia:

  1. Pataruokia pitääkin tehdä nyt talvella oikein urakalla. Ovat niin näppäriä, ja maistuvat hyvälle, kun ovat pitkään hautuneet. Näihin saa hyvin juureksia kulumaan, kun niitä meillä kellarissa riittää.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruokia tulee tehtyä talvisin varsinkin viikonloppuisin, kun on aikaa haudutella ruokaa uunissa. Kunpa olisikin oma kellari, josta voisi hakea juureksia! Meillä ei sitä mahdollisuutta ole, mutta toivottavasti vielä joskus. Onneksi on hyvin suomalaisia juureksia kaupoissa tarjolla ja eivät ole hinnalla pilattu. Olette kyllä tehneet kovan työnkin sen eteen, että talveksi riittää juureksia omasta takaa.:)

      Poista
  2. Mulla myös tämä ohje jemmassa sopivaa päivää varten... jonkinlaisena versiona aion toteuttaa lähiaikoina. Tänään tyydytään ihan pikaiseen arkiseen nakkikeittoon lounaalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tullaan varmasti tekemään tätä uudelleenkin. Omena oli erittäin mieluisa ainesosa, ihan sen takia pataa oli kokeiltava. Kyllä omena on possun kanssa hyvä liittolainen, ja puolukat kruunasivat kyllä koko komeuden.

      Poista
  3. Katjalla on mainioita ohjeita, useita vielä kokeilematta ja monta testattuna ja hyväksi todettuna :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥