sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Sticky Toffee Pudding



Vaikka joulumieli onkin lumen puutteen vuoksi kateissa, se ei silti estä minua yrittämästä kaikkeani joulumieltä herättääkseni. Eli joululauluja olen kuunnellut, erilaisia joulu- ja sisustusvaloja ripustellut vähän joka paikkaan, joululukemista löytyy ja joulun tuoksuja on kotiin tulvinut ainakin joulutorttujen ja tämän kakun muodossa.

Tähän Brittiläiseen herkkuun nimeltään Sticky Toffee Pudding, en ollut koskaan aikaisemmin törmännyt. Kaikki uusi aina kiinnostaa, ja sen verran kakku oli saanut suitsutusta Maistuis varmaan sullekin! & Pullantuoksuinen koti -blogeissa, että oli ihan pakko kokeilla. Jos jollain muullakin on vielä joulumieli kateissa, suosittelen aloittamaan elvytyksen välittömästi tällä kakulla!


Sticky Toffee Pudding

Kakku:
300 g kiehuvaa vettä
175 g pehmeitä, paloiteltuja taateleita
1 tl soodaa
50 g suolatonta voita pehmeänä
80 g fariinisokeria tai muscovadoa
80 g vaaleaa ruokokidesokeria
2 isoa kananmunaa
175g vehnäjauhoja
1/2 tl neilikkaa 
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
75 g pähkinärouhetta

Toffeekastike:
75 g sokeria
40 g fariinisokeria tai muscovadoa
115 g suolatonta voita
140 ml kuohukermaa
1/2 mm vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa

Vuoka:
halkaisijaltaan 24 cm

Laita paloitellut taatelit ja sooda kuuman kestävään astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle. Jätä pehmenemään.
(Jos taatelisi eivät ole ihan pehmeitä, niin voit keittää niitä hetken, lisää vasta sitten sooda).

Valmista toffeekastike:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna hitaasti, kunnes voi on sulanut.  Keitä hiljalleen n. 4 - 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut niin, että sitä jää kevyt kerros lusikkaan. Kaada paistovuoan pohjalle puolet kastikkeesta ja laita vuoka viileään (ulos/pakkaseen). Jätä loput kastikkeesta odottamaan kakun valmistusta.

Valmista kakku:
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään vaaleaksi vaahdoksi ja vaahdota munat joukkoon yksitellen. Sihtaa joukkoon jauhot, leivinjauhe, neilikka ja hyppysellinen suolaa. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää taatelit keitinveden kanssa taikinaan sekä pähkinärouhe ja sekoita tasaiseksi (taikinan kuuluu olla tosi löysää). Ota vuoka viileästä/pakastimesta ja kaada taikina vuokaan toffeekastikkeen päälle (toffeekastike on jähmettynyt vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi). Paista uunissa n. 200 asteessa n. 40 - 45 minuuttia, kunnes kakku on reunoilta kiinteää ja keskeltä vielä hieman taikinaista. Ota vuoka pois uunista. Laita uunin grilli päälle ja korota lämpötilaa 275 asteeseen. Painele kakkuun pieniä reikiä haarukalla ja kaada/lusikoi loppu toffeekastike tasaisesti kakun päälle. Laita kakku kuumaan uuniin pariksi minuutiksi sitä koko ajan vahtien, jotta toffee ei pala. Tarjoile kakku joko kumottuna tai suoraan vuoasta lautasille annostellen lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

10 kommenttia:

  1. Tätä söisi mielihyvin jälleen, vaikkei viime kerrasta ole montaa päivää. Ihanaa on, ja joulupöytäänkin sopii.:) Kyllä tuo lumettomuus tekee aina sen, että joulumieli on vaikea löytää. Täällä sentään tänään saatiin hyviä lumipyrykuuroja, ja maassa on nyt valkoinen kerros.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään äiti soitti ja sanoi, että kakku oli vielä parempaa tänään kuin eilen. Tämä vaikuttaa paranevan vanhetessaan. Varmasti loppuu aivan kesken, niin hyvää tämä nimittäin on. Neilikan tuoksu leijaili ihanasti kodissa, kun kakku paistui uunissa. Me söimme tämän puolukoiden ja vaniljajäätelön kera. Lunta odottelen kovasti. Tänäkin aamuna heräsin malttamattomana kuin pieni lapsi, ja hirveä pettymys oli ikkunasta katsoessa, kun ei taaskaan ollut satanut lunta vaikka kuinka luvattiin.;)

      Poista
  2. tämä vaikuttaa kyllä äärimmäisen herkulliselta =P lunta kaivataan kovasti,pieni kerros on maassa,sekin jo vähän auttaa,mutta lisää saisi tulla reippaasti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on äärimmäisen herkullista. Kakku hävisi todella nopeasti. Tätä on ihan pakko tehdä jouluksi. Perinteinen taatelikakku saa tänä vuonna jäädä, sillä tilalle on noussut sticky toffee pudding!!:) Ihan mahtavaa.:) Täällä ei ole edes pienen pientä kerrosta lunta, arvaa vaan harmittaako moinen...

      Poista
  3. Tämä kiehtoo kyllä kovasti! On varmasti todella hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Ei ihan heti uskoisi, että tässä on taateleita mukana!:O Kirpakoiden puolukoiden ja vaniljajäätelön kanssa suorastaan huippua!!

      Poista
  4. Tää näyttää ja kuulostaa kyl niiiiin hyvältä :-) Varmaan ihan pakko kokeilla jossain vaiheessa :-)

    VastaaPoista
  5. Olen ihan tulevan joulukalenterin lumoissa, polttelen kynttilöitä ja tsemppaan joulumieltä, sitä voisikin vielä vahvistaa leipomalla tätä, kiitos. Pidetään joulumieli korkealla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se joulumieli tästä kohoa jos saadaan lunta maahan tänne eteläiseen Suomeenkin.:) Tänään oli kylmä pakkasaamu ja kuurainen maa, joulumieli on heräämässä. Haaveilin riisipuurosta aamulla, kohta sitä lienee pakko keitellä.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥