sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Tuulomantorttu




Tuulomantorttu on suomalaisten suosima mokkapalojen kaltainen herkku. Tätä perinteistä piirakkaa olen tehnyt aikaisemmin ainakin koulussa, mutta kotioloissa taisi olla ensimmäinen kerta. Mokkapaloja jos jonkinlaisena versiona on kuitenkin kotona tehty useaan otteeseen.

Isänpäivää vieteltiin perheen kesken ruokaa tehden. Näin nämä pyhät yleensä meillä vietetään. Saihan iskä lahjaksi konvehtejakin, vaikkei mitään toivonut. Kahvipöydässä oli joulutorttuja Tuulomantortun & konvehtien lisäksi. Täytyyhän pikkuveljenkin tankata, kun edessä on yhdeksän päivän leiri armeijassa, kolmenviikon päästä vasta nähdäänkin.

Tuulomantorttu
Maku 6/2010
30 annosta

Pohja
150 g voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 kpl munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl kevytmaitoa
Kuorrute
50 g voita
4 rkl kahvijuomaa
1 rkl kaakaojauhetta
225 g tomusokeria
Pinnalle
1 dl kookoshiutaleita 

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita taikinaan kuivat aineet siivilän läpi ravisteltuna ja maito. Lisää viimeiseksi rasvasula. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (noin 35 x 25 cm). Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia eli kauniin vaaleanruskeaksi. Sulata sillä aikaa kuorrutteen rasva. Lisää mukaan kahvi, kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoittele kuorrute tasaiseksi. Levitä kuorrute leivonnaisen pinnalle heti uunista oton jälkeen. Ripottele saman tien somisteeksi kookoshiutaleita tai nonparelleja. Jos täyte ehtii kovettua, notkistat sen kätevästi  mikrossa tai liedellä. Leikkaa jäähtynyt torttulevy haluamasi kokoisiksi paloiksi.


"Tuulomantorttu, jotkut sanovat myös Tuulamontorttu, on nopeatekoinen, riittoisa, herkullinen ja sopii pakastimeen vierasvaraksikin. Jos et piittaa kookoksesta, koristele pinta nonparellein, pähkinä- tai mantelirouheella." Maku.fi

- Tein piirakan tavalliselle uunipellille, joten piirakasta tuli matalahko. Ohjeessa mainitun kokoiseen vuokaan tehdessä pohjasta tulee korkeampi.

- Teen aina tämän tyylisten piirakoiden kuorrutuksen sähkövatkaimella, silloin kuorrutteesta tulee varmasti tasainen, eikä siihen jää tomusokeripaakkuja. 

Muista myös nämä:

14 kommenttia:

  1. Mitä eroa on tuulomantortulla ja mokkapaloilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu ihan siitä keneltä asiaa kysyy.:) Ainakin meillä vaaleapohjainen piirakka tunnettiin jo 80-90-luvulla Tuuloman torttuna, ja tummapohjainen piirakka mokkapaloina. Toiset taas tuntevat vaaleapohjaisen piirakan "masaliisana" tai jopa mokkapaloina. Omissa mokkapaloissani on aina(!) tumma, kaakaopohja - ei koskaan vaalea. Oli niin tai näin, ei nimi miestä pahenna.;)

      Poista
    2. juu , vaaleapohjainen oli tuulomantorttu,kun sitä ohjetta etsiskelin ja tummapohjainen on tunnettu meillä(kin) mokkapaloina jo kauan ;)

      Poista
    3. Muistelinkin, että sinäkin bloggasit vähän aikaa sitten Tuulomantortun.=)

      Poista
    4. Heidin kanssa olen samaa mieltä Näin ovat asiat olleet monien mielestä ainakin 70-luvulta lähtien... mulle tulee tuuloman/tuulomaan tortusta kovinkin nostalginen olo. Selailin viikolla muutaman vuoden takaisia lehtiaä mm Makulehtiä etsien jotain uutta ja mukavaa jouluhekku kurssille....tuli vastaan tuuloman torttu/piirakka. Ei niinkään uutta ja modernia. Ei kaikien leivonnaisten nimitykset niin selviä ole ja ne tahtovat puhekielessä muuttua...

      Poista
    5. Kyselin vielä omalta äidiltänikin, että miten hän asian muistaa. Hän oli myös sitä mieltä, että suomalaiset ovat juurikin 70-luvulta lähtien tehneet tuulomantorttua, juuri tällaisella ohjeella. Nämä asiat muuttuvat vuosien ja vuosikymmenien myötä, nimet sekoittuvat jne. Kutsukoon minusta jokainen näitä miksi haluaa, mutta tällaisena minä ne olen oppinut tuntemaan, niin on "vanha kansa" opettanut.

      Poista
  2. tämä se on herkkua,kerran olen tehnyt ja oli meidän mieleemme :) muuten enempi tullut tehtyä ns.mokkapaloja tai miksi niitä nyt kukakin kutsuu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmissa on puolensa.:) Vaaleapohjaisessa piirakassa on ehkä hieman mokkaisempi maku, joka todellakin tällaista kahvikissaa miellyttää.:)

      Poista
  3. Voiskin kokeilla joskus tällaista vaaleaa pohjaa. Mokkainen maku miellyttäis kyllä minuakin.

    VastaaPoista
  4. Tuulomaantorttu on kyllä niin hyvää ja perinteistä. =)

    VastaaPoista
  5. Molemmat on hyviä klassikkoja, Tuulomantorttu sekä Mokkapalat.:) Ties kuinka pitkään olen niidenkin leipomista miettinyt, kun on todella pitkä aika, kun niitä missään on saanut, mutta aina vain tulee sitten leivottua jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Klassikoita ovat - meillä ainakin silloin 90-luvulla oli jokaisilla synttäreillä tms. mokkapaloja tai tuulomantorttua.:P

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥