maanantai 23. joulukuuta 2013

Omena-vaniljaboston


Meillä tehdään aina jouluksi bostonpulla. Tällä kertaa täytteeksi valikoitui kaupan valmista omena-vaniljahilloa, vanilliinikreemiä Sallisen jauheesta tehtynä, mantelirouhetta ja Reilun kaupan sultanarusinoita, joita ostin ison pussillisen ennen joulua.

Idean tähän bostonpullaan nappasin Pullantuoksuisesta kodista, tein vain hieman helpommalla tavalla, eli käytin valmista omenahilloa. Käytin omaa jouluista pullataikinaohjettani, jouluisen siitä tekee vain se, että lisäsin kananmunien ja rasvan määrää ja laitoin joukkoon rusinoita. Tästä bostonista tuli ihanan mehevä ja vaniljaisen lempeä.

Tein ½ litran pullataikinan, josta puolet käytin tähän bostoniin.

Juhlava pullataikina:

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 pss (à 11 g) kuivahiivaa
2 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
13 - 15 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää tai sulatettua margariinia tai voita
vajaa dl Reilun kaupan sultanarusinoita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma, rusinat ja munat. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä tai sulatettu rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. 


Vanilliinikreemi:

1,5 dl kreemijauhetta
4,5 dl kylmää vettä

Sekoita jauhe kunnolla veden joukkoon ja annan hetki jähmettyä.

Lisäksi tarvitset:
n. 2 dl valmista omenahilloa väliin
kananmunaa voiteluun
mantelirouhetta, rusinoita ja raesokeria päälle koristeeksi

Vaivaa taikinasta ilmat pois ja kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä vanilliinikreemi tasaisesti koko taikinalevyn päälle. Lisää omenahillo sinne tänne nokareina.

Rullaa levy rullalle. Voitele juoksevalla margariinilla korkeareunainen piirakkavuoka hyvin ja leikkaa pötköstä n. vuoan reunan korkeutta vastaavia paloja. Asettele palat tiiviisti vuokaan. Kohota pullaa hetki liinan alla. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle vielä raesokeria.

Paista uunin keskitasolla n. tunti (minulla oli kiertoilmauuni n. 170 astetta). Peitä pulla n. puolessa välissä paistoa foliolla ja tue reunoista, jos meinaa pullahtaa yli laidan. Kokeile kypsyyttä välillä keskikohdasta.

6 kommenttia:

  1. Tämä on taatusti mehevää maukasta pullaa, nam. Yhteen aikaan tuli minullakin tehtyä bostoneita eri täytteillä aika useinkin, vaan nyt harvemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään bostonia kovin usein tehdä, mutta näin jouluna olemme tavanneet pitää perinteestä kiinni.:)

      Poista
  2. Ihanan mehevän näköistä joulupullaa:). Ihanaa ja rauhallista joulua sinulle <3

    VastaaPoista
  3. Näyttää todella hyvältä.:) Täytyisi uskaltautua bostonia tekemään. Pari kertaa tehnyt, ja helposti jää raa'aksi keskeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullantuoksuinen koti-blogista luin, ettei hieman raaka sisusta haittaa, sillä se vain mehevöittää bostonpullaa. Itse en kyllä voi sietää yhtään raakaa pullataikinan makua, joten paistoin ihan kypsäksi saakka, kokeilin kypsyyttä välillä tikulla keskeltä pullaa. Oma ongelmani on usein ollut se, että olen paistanut bostonpullan liian kuivakaksi ja tummaksi raa'an sisustan pelossa. Nyt vähensin hieman lämpötilaa (160 - 170 astetta) ja seurasin ettei pulla saa liikaa väriä. Tämä onnistui hyvin ja säilytti mehevyytensä.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥