maanantai 16. joulukuuta 2013

Puolukka-maustekakku


Jouluna haluan pitkälti kunnioittaa perheemme perinteitä, mutta joka vuosi kokeilen myös muutamia kokonaan uusia reseptejä. Uusi resepti voi sekin olla perinteinen, kuten tämä ihana puolukka-maustekakku Leif Mannerströmin kirjasta Perinteistä joulupöytään.

"Vastapaistetut kakut kuuluvat jouluun ja niistä leviää kotiin ihana tuoksu. Joulun hienoimpiin hetkiin kuuluu se, kun puolukka-maustekakku nostetaan uunin uumenista..."



Puolukka-maustekakku

Sokeroidut puolukat tekevät kakusta mehevän ja maukkaan. Vuoka pitää voidella hyvin, että kakusta tulee korkea ja ilmava. Kakku onnistuu, kun munat ja sokeri vatkataan oikein kuohkeaksi vaahdoksi. Jauhot lisätään siivilän läpi ja sekoitetaan varovasti nostelemalla vaahdon joukkoon.

10 - 12 palaa

Ainekset
150 g voita
3 munaa
3 dl fariinisokeria
2 dl kermaviiliä
1 dl sokeroituja puolukoita
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa

Sokeroidut puolukat
2 dl (pakaste)puolukoita
3/4 dl sokeria

Huuhdo ja valuta tuoreet puolukat. Sulata pakastepuolukat. Pane puolukat ja sokeri kulhoon, ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada puolukat puhtaaseen lasitölkkiin. Sulje kannella.

Kakun valmistus: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Sulata voi ja anna sen jäähtyä vähän. Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita voisula, kermaviili ja sokeroidut puolukat keskenään. Lisää seos vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi varovasti nostelemalla. Kumoa taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 50 - 60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Kumoa vähän jäähtynyt kakku ritilälle jäähtymään. Koristele kakku tomusokerilla.


12 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta! Mulla taitaa tänä vuonna jäädä maustekakku leipomatta, kun oon tehnyt jo niin paljon kaikkea muuta. Toisaalta, voihan sitä maustekakkua syödä muulloinkin kuin jouluna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Totta, mikäs estää maustekakkua tekemästä koska vaan. Ihan tavallinen piimäkakku on sellainen, jota tulee tehtyä muulloinkin kuin jouluna. Kaappiin jos vaan meinaa piimää unohtua, niin äkkiä pyöräyttää kakun uuniin.

      Poista
  2. Tätä kakkua pitää kyllä kokeilla, kun noita puolukoitakin on :) Eilen kokeilin ekakertaa paistaa silikoni vuuassa sitruunakakkua, niin pipariksihan se meni. Jäi raaksi ja tarttui kiinni. Siitä olen koittanu reunoista syyä :)) Ei ole minun vuoka tuo silikoni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile vaan, varmasti tulet tykkäämään.:) Minäkään en kuulu silikonivuoan kannattajiin. En ole niiden kanssa oikein hyvin onnistunut, samanlaisia ongelmia on ollut. Peltivuoissa paistan kakut melkein poikkeuksetta.

      Poista
  3. Sama juttu, joulupöytä on meilläkin pitkälti aina perinteinen, saman kaavan mukainen, mutta kuitenkin joka vuosi pitää kokeilla myös jotain uutta.:) Tämä kakkuresepti pisti myös tuosta kirjasta silmään, ja piti sitä leipoakin jouluksi, mutta nyt en vain millään jaksa. Leivon sitten vasta tammikuussa, kun on jälleen tarvetta tarjottaville.;) Hyvä jo etukäteen tietääkin, että hyvä kakku tulee.:)

    Johan se meni viime yö taas valvomiseksi, kun tuuli yltyi jälleen myrskypuuskiksi. Vasta lauantaina saadaan loput puut kaadettua pois rakennusten läheltä, kun tulee apuvoimia. Eihän se valvominen tietenkään mitään hyödytä. Kaatuu, jos on kaatuakseen. Mutta ei vain pysty nukkumaan, kun myrsky ulvoo nurkissa.:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa ylempänä totesinkin, niin kyllähän maustekakkuja voi muulloinkin tehdä. Meillä tosiaan tehdään esim. piimäkakkua kesälläkin, kun välillä tulee oikein himo perinteiselle maustekakulle keskikesällä.;) Tätä teen varmaan uudelleen viimeistään ensi syksynä, kun tulee tuoreita puolukoita kerättyä.

      Tänä syksynä on myrskynnyt vähän väliä.:( On tässä kerrostaloasumisessa puolensa, ei ainakaan tarvitse myrskyjä pelätä. Pienenä pelkäsin, kun äitikin pelkäsi. Asuttiin kuitenkin noin 15 km:n päässä ensimmäisestä taajamasta, peltojen ja metsien keskellä. Kerran oltiin talvimyrskyn takia neljä vuorokautta ilman sähköjä, silloin ei saanut katkoksista edes mitään korvauksia. Jouduin muuttamaan jopa yläkerran huoneestani alakertaan nukkumaan, kun huoneessa oli alle 15 astetta lämmintä.

      Poista
  4. Kiva kakku ja mukava lisä nuo puolukat :)
    Rakastan noita Taika-astioita. Meillä on mukeja pelkästään. En ole muita astioita raskinut vielä ostella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, puolukat ovat kyllä tosi ihana lisä.:) Minä olen nyt ihan hurahtanut puolukkaan.;)
      Taika-sarja on kaunis.

      Poista
  5. oi että..täällä on monta ihanaa kakkua,kauniita kaikki =) minä en taida tehdä kuin yhden enään sen suklaisen sitruunakakun lisäksi,vaan en tiedä mistä valita kun ohjeita on niiin paljon ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilijaana! Se sinunkin suklainen sitruunakakku oli ihana, loistava makuyhdistelmä.:)

      Poista
  6. Jos vielä tekisin kakkuja, se olis tämä vrsio...vaan saa nyt jäähä toiseen kertaan. Kohtuudella makeita leivonnaisia saa meille varata, ettei niitä syödä vielä juhannuksenakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on porukkaa tupa täynnä, ja nuoria joille mikään ei riitä..;) Tätäkin kakkua voisi hyvin tehdä muulloinkin kuin jouluna.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥