perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kaneliperhoset ja rahkapiirakka + juttua Kieku leivontamunista


Tänään vietin leivontapäivää, pääsiäiseksi ja jouluksi on aina tapana leipoa hieman enemmän. Minulle saapuikin juuri sopivasti pääsiäiseksi laatikollinen Kieku leivontamunia. Leivoin pullan lisäksi kahta erilaista kakkua. Pullan koostumukseen raati oli tyytyväinen, pullasta tuli erityisen pehmeää ja kuohkeaa. Leipojan mielestä pullaa taas oli helpompi käsitellä. Hyvän pullan salaisuus on pehmeässä taikinassa. Taikina on uskallettava jättää hieman löysähköksi ja kohottaa hyvin vedottomassa paikassa. Jauhoja voi lisätä leipomisvaiheessa, jos se on tarpeen.

Pullataikina:

5 dl maitojuomaa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa 
1 Kieku leivontakananmuna
150 g pehmeää/sulatettua rasvaa haaleana
vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä tai sulatettu rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.


Kaneliperhoset syntyvät samaan tapaan, kuin korvapuustit (yksi työvaihe lisää). Mimmin blogista löytyvät hyvät vaihekuvat kyseisestä mallista. Täytteeksi tulee siis pehmeää rasvaa, kanelia ja sokeria. Voitelu munalla ja pinnalle raesokeria. Paistetaan 200 - 225 asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia.



Rahkapiirakan täyte:

500 g maitorahkaa
1 dl kermamaitoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 Kieku leivontamunaa
1 ½ dl rusinoita
puolikkaan sitruunan mehu

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Tarkista makeus.


Leivontamunat soveltuvat nimensä mukaisesti erityisen hyvin leivontaan. Leivontamunissa on hieman erilainen rasvakoostumus, jonka ansiosta ne vaahtoutuvat paremmin kuin tavalliset kananmunat.

4 kommenttia:

  1. Tuore pulla maistuu aina. Nättejä perhosia olet tehnyt. Minä leivoin viimeksi kransseja miehelle firmaan synttärien kunniaksi. Kiekumunista tuli viestiä, vaan en sitten saanut heille vastatuksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin maistuu. Lämmin pulla ja kylmä maito on kyllä ainainen suosikki. Olen ihan tyytyväinen perhosiini, kokeilin tätä mallia ensimmäistä kertaa. Teen taas toistekin, mutta en ihan pian, sillä leivon pullaa aika harvoin kuitenkin.

      Poista
  2. Nuo on kivan mallisia pullia. Mimmin blogissa jo niitä ihastelin. Harmi, kun pullan leivonta ei ole lempipuuhaani. Noita tekisi kovasti mieli.:) Mieteinkin, mikä noissa leivontamunissa on erilaista tavallisiin verrattuna. Eli mikä saa ne vaahtoutumaan paremmin. Jännä, että tuollaiseenkin seikkaan pystytään vaikuttamaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhosmalli on tosi kaunis! Aika harvoin minäkin toimerrun pullaa leipomaan. Tälle porukalle pitäisi tehdä hirveä satsi taikinaa, jos meinaisi että pullia pakkaseen asti riittäisi. Kaikki hävisi taas samantien, kun oli porukkaa syömässä. Ihan pian en taas pullaa leivo.:) Leivontamunia oli kiva päästä kokeilemaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥