keskiviikko 27. elokuuta 2014

Punaherukkapiiras (-ruudut)


Katja teki nyt loppukesästä taas ihania punaherukkaruutuja, ja julkaisi kuvan Instagramissa. Muistin reseptin löytyvän jo hänen blogistaan, ja löytyihän se, täältä. Viimeisetkin punaherukat oli juuri kerätty mökiltä pois, ja jotain herkkua niistä oli päästävä leipomaan. Tämä leivonnainen on kyllä ihan täydellinen minun makuuni, olen oikea punaherukkafani - ollut pienestä pitäen, kiitos jo edesmenneen pappani. Makea taikina, kirpeä marja ja kermaviilistä tehty täyte. Minulla ei vieläkään ole suorakaiteen muotoista vuokaa (paitsi että nyt on! mutta silloin ei ollut!), joten piiras on tehty pyöreään irtopohjavuokaan, halk. 24 cm.

Kokeile, ja ihastu!


Punaherukkaruudut

Taikina:
200 g voita
3 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita

Täyte:
5 dl punaherukoita
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
1 dl sokeria

Vaahdota keskenään huoneenlämpöinen voi sekä sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja nostele varovasti muun taikinan joukkoon. Levitä 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratun korkeareunaisen uunivuoan (n. 25 x 30) pohjalle. Levitä pohjan päälle punaherukat. Sekoita keskenään kermaviili, muna sekä sokeri. Levitä seos marjojen päälle. Levitä lopputaikina nokareina pinnalle. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia.

17 kommenttia:

  1. Mulla on koko kesän ollut suuri mieliteko punaherukka-marenkipiiraaseen, mutta en sitä ole missään saanut, enkä ole kerennyt edes muiden pensaista noukkimaan punaherukkaa sen vertaa, että olisin muutaman piirakan saanut väännettyä. Ehkä pitää tämäkin piirakka kokeilla puolukan kanssa. Sitä kun tuli Lapista tuotua aika paljon ja näyttää ne täällä etelässäkin olevan jo aika kypsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseinen piiras on kyllä varmasti aivan ihanaa, ja on myös omalla kokeilulistallani. En nyt tähän hätään muista, olenko sitä joskus syönyt.. Marenki vaan on sen verran ihanaa, että kaikki siihen yhdistetty on pakosti hyvää.;) Puolukka passaakin tähän piiraaseen varmaan loistavasti! Kiitos ideasta, pitääpä kokeilla itsekin!:)

      Poista
  2. Ennen en tykännyt punaherukasta yhtään, mutta nykyään punaherukkaleivonnaiset kelpaa paremmin kuin hyvin! Meillä jäi valtavat määrät punaherukkaa puskiin, kun ei kerta kaikkiaan riittänyt aika eikä into kaikkien marjojen poimimiseen. Hieman harmittaa, mutta saapa edes linnut herkutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuaisti tuntuu kyllä muuttuvan vuosien mittaan. Moni inhokki on alkanut aikuisiällä maistumaan. Helteet kypsyttivät meilläkin punaherukat niin etuajassa, että myöhästyttiin osittain niiden keräämisessä. Osa päätyi lintujen suihin.

      Poista
  3. Tämä ei voi olla kuin hyvää! Ohje menee kyllä kokeiltavien reseptien joukkoon!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi hyvää! Tuo taikina on niin ihanaa. Nousi heti omiin suosikkeihini. Tätä tulee tehtyä vielä monesti eri versioin.:)

      Poista
  4. Loppuviikosta rupean leipomaan oikein urakalla ja kokeilen tämänkin piirakan peltiversiona...siskon porukat tulevat kyläilemään ja heille vois leipoa niin paljon kun vaan viittin ja kerkiän. Punaherukka lukeutuu minun lempparimarjoihin, ehdottomasti nyt ja aina. Myös mustaherukat maistuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnekas siskosi! Kokeile ihmeessä tätä, ainakin minun sydämeni sulatti ihan täysin. Parhaimpia piiraita joita olen maistanut. Punaherukka on ihana marja, olen oikea fani.

      Poista
  5. En pysty syömään punaherukoita tuoreeltaan, mutta leivonnaisissa se kyllä maistuu! Herkkupiirakkaa =)
    Joo, tuli tehtyä muutto... vähän haikea oli kyllä jättää vanha blogi ja 999 kirjoitusta sinne vuodatukseen, mutta parempi näin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle kirpeä punaherukka sellaisenaan on kova pala... Piirakassa maku pehmenee, ja makean taikinan kanssa on herkullista.:) Mukavaa, että muutit tänne Bloggeriin.:)

      Poista
  6. Ihanan näköistä!! Olen kyllä valinnut vähän väärän harrastuksen kun jatkuvaan täällä tulee uusia leivonnaisia eteen joita pitäisi testata. Herkkulakosta ei tule mitään! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Niin, onhan se aika olennainen osa tätä harrastusta..;)

      Poista
  7. Tätä on pakko leipoa aina punaherukoiden aikaan. Hyvää on. Makean ja kirpeän yhdistelmä on ihan parasta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ymmärrän miksi! Tästä tuli meidänkin suosikki.:)

      Poista
  8. Ihania leivonnaisia, sekä tämä että pannupulla :P

    VastaaPoista
  9. Aivan ihanan näköinen piiras:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥