torstai 20. marraskuuta 2014

Mummin siirappikakku

Minä aloitan joulun odotuksen aikaisin, se on tapani selviytyä pimeästä vuodenajasta. Pidän itseni kiireisenä ruokia ja leivonnaisia suunnitellen, paikkoja siivoillen, valosarjoja ripustellen, kynttilöitä poltellen, glögiä siemaillen tai hyvään kirjaan uppoutuneena. 

Näin ensilumen aikaan on hyvä miettiä, mitä joulu minulle merkitsee. Joulu on koko vuoden kohokohta, silloin olemme koolla koko perheen voimin, kiirettä vältellen. Joulun tärkeimpiä asioita ovat rauha, hiljentyminen, hyvä ruoka ja juoma, yhdessäolo ja tunnelma. En ole erityisen uskonnollinen, mutta nautin joulusta hyvin paljon sekä sen kauniista, rauhallisesta ajasta.

Aikuistuessa ja kasvaessa (henkisesti) olen huomannut, että rauhoittuminen, hiljentyminen, oma aika ja harrastukset tulevat entistä tärkeämmiksi. Nykyään löydän itselleni ja rentoutumiselle aikaa muulloinkin kuin jouluna.

Do More of What Makes You Happy!
Kylläpäs taas juttu rupesi rönsyilemään, mutta siis... kakku, se se oli ja tässä se on, resepti on DanSukkerin sivuilta, kiitos vinkkauksesta Mimmille!



Mummin siirappikakku
24 palaa

3 kananmunaa
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 1/2 dl kuumaa, vahvaa kahvijuomaa
75 g margariinia tai voita sulatettuna
4 1/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 2 litran rengasvuoka.

Vatkaa kananmunat, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuuma kahvijuoma ja sulatettu rasva voimakkaasti vatkaten munavaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja rusinat. Lisää seos tasaisesti sekoittaen vaahtoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys hammastikulla. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä.

Siivilöi ohut kerros tomusokeria kakun päälle ennen tarjoilua. Kakun maku paranee muutaman päivän säilytyksessä.


6 kommenttia:

  1. Joulu tosiaan on vuoden kohokohta, odotan jo innolla. "Jouluvalot" palavat jo illan pimeydessä. :D Täytyisi itse myös käydä glögiostoksilla ja haaveilin että viikonloppuna olisin tehnyt jotain jouluista kuivakakkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että täältä löytyy muitakin joulufiilistelijöitä! Joulunodotus kyllä alkaa parhaiten leipomalla joulun tuoksu kotiin maustekakun muodossa.♥

      Poista
    2. Täällä myös Joulufiilistelijä ;) totta,maustekakkua leivottaessa kodin täyttää ihana tuoksu,samoin kun ensimmäiset piparit paistellaan :) minä olen poltellut kynttilöitä jo elokuusta lähtien,mutta mitä lähemmäs tätä ihanaa aikaa mennään,sen Jouluisammaksi niidenkin merkitys muuttuu.Kotikotona kun käytiin,niin Äidilläkin oli jo lähestyvän Joulun tuntu,kummallista...vaan kait se kyllä johtui siitä,että sielläkin oli jo ulkovaloja ja ripaus punaista oli ilmaantunut pirttiin(huomasin pitsiliinoja ja muuta pientä) =)

      Poista
    3. Näin pyhäinpäivän iltana minäkin laittelin jo osan tunnelmavaloista paikoilleen ja sytyttelin kynttilöitä lyhtyihin parvekkeelle.:) Joulu ja joulunodotus on ihanaa aikaa. Auttaa jaksamaan synkän vuodenajan keskellä.:)

      Poista
  2. Joulu lähenee kovaa vauhtia, ja olo on sellainen, ettei millään jaksaisi alkaa tekemään valmisteluja, mutta kaipa se on kohta puoliin aloitettava, ettei jää kaikki viime tippaan. Ehkä sentään sitten joulupäivinä saa viettää kiireetöntä aikaa mitään tekemättä. Onneksi ei ole enää isoja kuusiakaan pihassa myrskyjen kaadettavana, niin ei pitäisi mitään yllättäviä hommia iskeä pyhiksi. Tai mistä sitä koskaan tietää. Lunta ja pakkasia vain saisi alkaa pikkuhiljaa tulemaan. Mieluummin kunnon talvi kuin tällainen lumeton, kurakeli. Joulunakin vie osan tunnelmasta pois, jos ei ole lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se joulu sieltä tulee, vaikkei pöydässä olisikaan sataa sorttia, ja meillä ei koskaan ole ollut. Ollaan aina veljeni kanssa sanottu "äiti osta valmiita laatikoita." Jos oma mieleni meinaa täyttyä (joulu)stressistä, kuuntelen enemmän äitiäni (59v.). Hän käy vielä töissä, ja on viimeiset kymmenen vuotta suhtautunut jouluun asenteella "tehdään mitä keretään ja muu saa olla." Joulukaan ei aina mene suunnitelmien mukaan, meilläkin meni koko viime joulu sekaisin äidinäitini joutuessa sairaalaan ja leikkaukseen. Teille on sattunut kyllä ikäviä tapahtumia, joten toivon että saatte viettää rauhallisen joulun yhdessä, rentoutuen. Loppujen lopuksi vain sillä on väliä että teillä on toisenne, muista se..<3

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥