torstai 25. joulukuuta 2014

Olgan Taatelikranssi


Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa kaikille lukijoilleni. Tässä meidän tämän joulumme mausteinen joulupulla joka kätkee sisälleen taateleita. Resepti on Olga Temosen ja ohje Maku-lehden joulunumerosta 8/14.

Taatelikranssi
2 kpl

Pullataikina
5 dl vettä (tai maitoa)
50 g hiivaa
2 dl intiaanisokeria tai 1 ½ dl tavallista sokeria
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 tl suolaa
14 - 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja ja / tai spelttijauhoja
150 g pehmeää voita

Täyte
100 g pehmeää voita
400 g kuivattuja pehmeitä taateleita silputtuna
1 - 1 ½ tl jauhettua neilikkaa
2 dl intiaanisokeria tai fariinisokeria

Pinnalle
1 muna voiteluun
raesokeria
mantelilastuja (tai -rouhetta)

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen voimakkaasti sekoittaen. Kun suurin osa jauhoista on lisätty, sekoita mukaan voi. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa tunti.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia. Kauli kahdeksi laajemmaksi levyksi (n. 20 cm x 30 cm). Levitä taikinalevyille pehmeää voita, silputut taatelit sekä keskenään sekoitetut neilikka ja intiaanisokeri.

Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Nosta se leivinpaperille uunipellille ja taivuta hevosenkengän muotoon. Tee veitsellä taikinan ulkoreunaan viillot. Kohota vielä peitettynä puolisen tuntia. Voitele vatkatulla munalla. Ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pullakranssi on kauniin värinen ja kypsä.

6 kommenttia:

  1. Nam, näyttää ja kuulostaa ihan mielettömän hyvältä :)

    VastaaPoista
  2. Varmasti testaamisen arvoinen! Hyvää alkanutta tätä vuotta!

    VastaaPoista
  3. Hyvä täyte tässä pullassa. Tykkään taateleista, ja niitä syö mielellään sellaisenaankin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täyte olikin parasta koko pullassa, kuten aina.;) Taatelit on kyllä hyviä, usein syön niitä esim. granolan joukossa luonnon jogurtin kanssa. Nami.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥