sunnuntai 18. tammikuuta 2015
Kauraiset sämpylät
Hyvää alkanutta vuotta kaikille blogissa piipahtaville! Vuosi on alkanut pitkäksi venähtäneen blogitauon merkeissä. Mitään uutta ei nimittäin pahemmin ole leivottu tai kokattu ja pimeät päivätkään eivät ole kutsuneet kuvaamaan. Aurinkoiset talvipäivät, joita tammikuulle on muutama sattunut, on tietenkin vietetty ulkona, ei koneella. Muutenkin tietokoneen avaaminen tuntuu jälleen to-del-la työläältä. Postauksia olisi muutamia rästissä, mutta kuka ne jaksaisi naputella koneelle?
Aloitan purkamaan sumaa näistä viime syksyisistä sämpylöistä. Talven mittaan olen innostunut leipomaan välillä keittopäiviksi sämpylöitä. Tästä reseptistä onkin tullut yksi meidän suosikeista, resepti on Sunnuntai Kaurainen Sämpyläjauho -pussin kyljestä.
Kauraiset sämpylät
5 dl vettä tai maitoa
n. 25 g tuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
1,5-2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
10-12 dl Sunnuntai Kaurainen Sämpyläjauhoja
0,5-1 dl Juoksevaa Rypsiöljyvalmistetta
Sekoita +37-asteiseen (kädenlämpöiseen) veteen tuorehiiva, suola ja sokeri. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina tangoksi ja jaa 25 palaan. Leivo palat pyöreiksi tai soikeiksi sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.
- Kuivahiivaa käytettäessä vesi saa olla reilusti kädenlämpöistä, noin +42 asteista. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista, ja lisää taikinanesteeseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Sulle kävi sitten samoin kun mullekin, pitkä joulutauko bloggaamisesta, enkä millään meinannut päästä uudelleen vauhtiin. Makoisan näköisiä sämpylöitä, voi kun tämäkin bloggari saataisiin jollakin konstilla leipomaan. Nuorempana tuli leivottua todella paljon, tällä hetkellä tykkään kaikesta muusta ruokien kanssa touhuamisesta, mutta en leipomisesta!♥
VastaaPoistaTauko tekee ihan hyvääkin. Välillä on mukavaa, kun ei tarvitse jäähdyttää ruokaansa ja valokuvata, vaan pääsee heti syömään. Leivonnan suhteen tauko ei ollut suunniteltu, niin vain tapahtui. Nyt on taas intoa kokeilla uusia reseptejä, ja kuvaaminenkin helpottuu kun valonmäärä lisääntyy kevättä kohden.:) Toivottavasti leivontainnostus tarttuu sinuunkin!:)
PoistaJuuri mietin että oliskohan jossain ohje ihaniin kauraisiin sämpylöihin kun sisään kirjautusin. Olen nimittäin ihastunut Provenan porkkana-kaurasämpylöihin. Kiitos tästä ohjeesta siis, lisään vielä sitä porkkanaraastetta. :)
VastaaPoistaKiitos itsellesi tuosta porkkanavinkistä, lisäänpä itsekin ensi kerralla pitkästä aikaa porkkanaraastetta sämpylätaikinaan. Ihanan meheviä tekee porkkanaraaste sämpylöistä!:)
PoistaIhanan näköisiä sämpylöitä.:) Itsekin olen taas innostunut leipomaan. Talvella onkin siihen aina paremmin aikaa. Jos joku päivä saisi sämpylöitäkin aikaiseksi.:)
VastaaPoistaKesällä ei viitsi edes uunia lämmitellä sillä tavalla kuin talvella. Talvipakkasilla on kiva tehdä pitkään haudutettuja patoja, leipoa erilaisia leipiä jne, kun saa sitten lisälämpöäkin siinä samalla.:) Keittopäivinä itsetehdyt sämpylät ovat piste iin päälle.:)
PoistaTuoreet sämpylät maistuvat aina...turhankin hyvn, vaikka leipää en juuri ollenkaan muutoin syö. Minäkin intouduin tekemään sämpylöitä toissapäivänä, kun tuli lounasvieraita kalakeitolle ja sille kaveriksi pyöräytin sämpylät. Ja pannaria jälkkäriksi kahville seuraksi. Nyt kun olen kotosalla on mukava arkenakin kutsus ystäviä koolle ihan arkisen aterian merkeissä ilman kummempaa syytä.
VastaaPoistaAika harvoin saan aikaiseksi leivottua leipää tai sämpylöitä, mutta sitten kun niitä teen, menevät kyllä alta aikayksikön. Tuore itsetehty leipä on vaan niin hyvää, ja keiton kanssa aivan parasta.:)
Poista