keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Mitä leipoisin pääsiäiseksi?


Itse en ole vielä ruvennut leipomaan pääsiäiseksi, mutta pian aloitan. Sitä ennen ajattelin kuitenkin kerätä muutamia hyviä ideoita vuosien varrelta. Toivottavasti näistä löytyy kokeilemisen arvoisia ohjeita pääsiäiseenne.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Mustikkamuffinssit kanelicrumblella


Tämä resepti on ehdottomasti ansainnut paikkansa blogissa, niin ihania nämä kaneli-muruseoksella viimeistellyt mustikkamuffinssit ovat ♥ Olen löytänyt Instagramin kautta paljon uusia herkullisia blogeja, joista yksi on Kanelitytön kakkuparatiisi. Tämä muffinssiresepti löytyy blogista täältä, käykäähän kurkkaamassa ja tutustukaa muutenkin blogin toinen toistaan ihanempiin herkkuihin.

Tiia kehui näitä muffinsseja Instagramissa aivan erityisesti, ja kyllä ne niin herkullisilta kuulostivat ja näyttivät, että pakkohan niitä oli leipoa. Totta puhuen, en edes tiennyt kuinka hyvin kaneli sopii mustikan kanssa yhteen. Taisin siis ihastua!

Mustikkamuffinssit kanelicrumblella 
(16 kpl)

7 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
½ tl suolaa
4 tl leivinjauhetta
1,5 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta (esim. Sunnuntai)
2 kananmunaa
1,5 dl piimää tai maitoa
6 dl mustikoita, tuoreita tai pakastettuja

Kanelicrumble:
1 ¼ dl tavallista sokeria tai fariinisokeria
¾ dl vehnäjauhoja
½ dl pehmeää voita
1 ½ tl kanelia

Ota jääkaapissa säilytettävät tuotteet huoneenlämpöön ajoissa, jotta ne eivät ole liian kylmiä. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita jauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe sekaisin isossa kulhossa esimerkiksi vispilällä.

Tee kuivien aineiden keskelle nuolijalla kolo ja lisää joukkoon juokseva rypsiöljyvalmiste, maito tai piimä ja kevyesti etukäteen vispilällä sekoitetut kananmunat. Taittele märät aineet kuivien sekaan varovasti. Tärkeää on varoa ylisekoittamista, riittää kunhan ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet eikä jauhoa pysty enää silmämääräisesti erottamaan. Taikinan tulisi olla melko paksua, mutta jos se vaikuttaa turhan ohuelta, voi jauhojen määrää lisätä hieman.

* Käytin itse nesteenä maustamatonta luonnonjogurttia piimän asemesta.


torstai 19. maaliskuuta 2015

Pienet jauhelihapiirakat (Pikkupitsat)


Tein eilen iltapalaksi näitä vastustamattoman herkullisia pikkupitsoja. Meillä nämä muotoutuivat heti juuri pikkupitsoiksi, vaikka pohja onkin aivan erilainen koostumukseltaan mihin yleensä on pizzoissa totuttu, eli sellainen piirakkamainen. Olisivat kyllä aivan täydellisiä naposteltavia illanistujaisiin! 

Täytteen tein tismalleen samalla tavalla, kuin Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogissa oli tehty. Mimmin makumaailma vastaa hyvin pitkälti omaani, sen pääsin taas kerran toteamaan. Kiitos sinne lukuisista tarkoista ohjeista ja neuvoista. Alkuperäinen idea juuri näihin piiraisiin/pitsoihin on Kermaruusu -blogista.



Pienet jauhelihapiirakat
(Pikkupitsat)
27 kpl

Pohjataikina:
175 g kylmää voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
2½ dl kylmää maitoa
35 g tuoretta hiivaa (eli 3/4 paketista)

Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 prk ananasmurskaa
1 keltasipuli hienonnettuna
100 g chili-paprikatuorejuustoa
reilu 1 dl tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
pitsamaustetta
2 isoa valkosipulin kynttä
1 punainen suippopaprika ihan pieninä kuutioina
2 ½ dl juustoraastetta täytteen sekaan
+ pinnalle laitettava juustoraaste (varasin pinnalle n. 500 g)

Voiteluun 1 kananmuna

Nypi voi ja vehnäjauho. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää suola seokseen. Kaada neste rasva-jauhoseokseen ja alusta/sekoita tasaiseksi taikinaksi. Hiero taikinasta tanko jauhotetulla pöydällä ja jaa se 27 osaan. Pyörittele osaset palloiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle, 9 kpl / per pelti. Kohota pallerot hyvin.

Valmista täyte. Ruskista jauheliha yhdessä hienonnetun sipulin kanssa. Lisää seokseen mausteet, tuorejuusto, ananas, paprikakuutiot ja juustoraaste. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja maistele täytettä. Lisää tarvittaessa mausteita. Jauhelihan saa maustaa aika reilulla kädellä!

Paina kohonneet pohjat esim. lasilla litteäksi. Itse painelin pohjat ihan sormilla kauttaaltaan litteiksi, aika ohuiksi. Voitele reunat kananmunalla ja laita täyte keskelle. (Täyte kannattaa jakaa kulhossa kolmeen osaan, niin tietää minkä verran saa täytettä laittaa pellilliselle) Ripottele piirakoiden päälle vielä juustoraaste. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tarkkaile etteivät pitsat tummu liikaa tai kuivetu!



Ihania ovat, täytyy minunkin tässä todeta!

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Wilhelmiinat


Wilhelmiina-pikkuleipiä on tullut tehtyä monta kertaa aiemminkin, vaikka blogistani resepti näytti vielä uupuvan. Nyt muistin taas tämänkin klassikkoreseptin, kun selailin Kanapeet-blogia. Monet ohjeista tuntuu olevan ihan samanlaisia. Esimerkiksi K-ruoka lehdessä oli joskus ihan samanlainen ohje jolla olen kyseisiä pikkuleipiä leiponut.

Kaikki ei mennyt kohdallani ihan loisteliaasti, onnistuin nimittäin pitämään ensimmäistä pikkuleipäsatsia liian kauan uunissa; 180 asteessa 12 minuuttia (ohjeessa neuvottiin 15 minuuttia). En koskaan luota sokeasti ohjeessa merkittyihin lämpötiloihin ja paistoaikaan, ohjeissa voi olla lämpötilan säädön suhteen huomattavia eroja, kuten tässäkin pikkuleipäreseptissä kaikkea 175 - 225 asteen välillä. Omassa uunissani (uusi ja tehokas) 180 astettakin oli liikaa, vähensin lämpötilan 175 asteeseen ja paistoin toista satsia 10 minuuttia. Ei ihan nappisuoritus vieläkään, mutta hyvältä maistui. Mies yritti kyllä selkeästi lohduttaa, ja söi niitä ensimmäisen satsin keksejä, eivät kuulemma olleet ihan syömäkelvottomia. Eiväthän ne mustaksi saakka palaneet, mutta selkeästi liian tummiksi ne menivät. Noh, oppia ikä kaikki.

Wilhelmiinat
 n. 40 kpl

200 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vanilliini- tai vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Lisää keltuainen ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu vanilliinisokeri ja ruokasooda. Leivo taikinasta neljä noin 40 sentin mittaista tankoa. Nosta tangot kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Jätä reilusti tilaa tankojen väliin, sillä ne leviävät paistettaessa.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia kauniin ruskeiksi. Leikkaa tangot heti uunista ottamisen jälkeen noin 3 1/2 cm:n levyisiksi viipaleiksi. Anna jäähtyä pellillä. Pakkaa rasioihin tai lasitölkkeihin lahjaksi.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Juustoiset kasvispihvit


Tein äsken niin hyviä kasvispihvejä, että vieläkin hymyilyttää! On mukavaa, kun löytää inspiraation ruoanlaittoon ja vielä onnistuu kertaheitolla, suorastaan yli odotusten. Eilinen metsäretki taisi tehdä hyvää mielelle. Metsässä liikkuminen on suoranaista sielunhoitoa. Vietimme aikaa metsässä samoillen, ja nuotiolla paistoimme makkaraa ja söimme eväitä. Mökilläkin kävimme todistamassa aikaista kevättä, melkein kaikki vanha lumi on sulanut pois ja luonto on alkanut heräilemään. Keräsin mustikan oksia maljakkoon muistuttamaan rentouttavasta päivästä. Ihana ulkoilusää on ollut tänä viikonloppuna, katsotaan kauan se kestää, takatalvi ei kyllä enää innostaisi kun mieli on kääntynyt kohti kesää.


Juustoiset kasvispihvit
24 kpl
3 - 4 porkkanaa
3 perunaa
½ kesäkurpitsaa
1 punasipuli
2 pulleaa valkosipulinkynttä
½ dl öljyä
2 kananmunaa
½ dl ruokakermaa
1 dl vehnäjauhoja
½ dl korppujauhoja
2 dl emmental juustoraastetta
½ dl parmesan juustoraastetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl kuivattua timjamia
1 tl provencale yrttiseosta

Raasta porkkanat, perunat ja kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Sekoita ainekset kulhossa. Lisää joukkoon öljy, kerma, jauhot, juustoraasteet ja mausteet. Sekoita huolellisesti. Paista pihvit voissa lettupannulla miedolla lämmöllä. Siirrä pihvit pellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan ja jatka kypsennystä 175-asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia. Tarjoile kasvispihvit perunamuussin, salaatin ja kylmän jogurtti- tai kermaviilikastikkeen kera.

* Massan kuuluu olla löysää. Pihvit jämäköityvät paistettaessa, ja kääntäminenkin onnistui helposti. Pysyivät hyvin koossa ja pitivät muotonsa.


perjantai 13. maaliskuuta 2015

Paprika-curry maustettua broiler-pastasalaattia


Elämää Koivurannassa blogin Nanne oli tehnyt herkullisen näköistä pastasalaattia, joten päätin kokeilla sitä heti! Meillä ainakin mieheen uppoaa kaikkein parhaiten ruokaisat salaatit, ja pastasalaatteja tehdäänkin aika usein. Todettiin molemmat, että oli kyllä parhaimpia pastasalaatteja, joita on tässä keittiössä kokeiltu. Tälläkin saralla on nimittäin tullut kokeiltua yhtän sun toista reseptiä, vain parhaimmat olen laittanut blogiin saakka. Ihanimmat oivallukset tässä salaatissa oli tuo paahdettu paprika (paprika vaan on niin paljon parempaa mielestäni käytyään uunissa) ja tuo Hesen paprika-curry salaatinkastike. Laitoin alkuperäisestä ohjeesta poiketen joukkoon vielä punasipulisilppua (lisään sipulia melkein kaikkeen) ja mietin, että myös feta voisi sopia aika hyvin tuonne joukkoon. Täytyy testata seuraavalla kerralla. Laitan tähän reseptiin nuo määrät sillä tavalla, miten itse tein (alkuperäisessä reseptissä ei ollut määriä).

Broiler-pastasalaatti

4 dl keittämätöntä tricolori-pastaa
3 kokonaista suolakurkkua 
grillattua paprikaa (1 iso (suippo)paprika tai 2 pienempää, myös säilyke käy)
1 rs kirsikkatomaatteja
½ tuorekurkkua
5 kpl broilerin rintafileitä
Hesburgerin paprika-curry salaatinkastiketta maun mukaan

½ punasipuli 
(fetaa, jos haluat)

Keitä pasta ja paista broilerit. Pilko muut ainekset sopiviksi suupaloiksi ja sekoita kaikki salaatin ainekset. Älä lisää heti koko pulloa salaatinkastiketta joukkoon, vaan testaile ja maistele.


Salaatti kannattaa tehdä maustumaan jo hyvissä ajoin tai edellisenä iltana. Kastiketta kannattaa lisätä vielä viimehetkillä pieni tilkka, sillä makaroni imee kaiken itseensä jääkaapissa muhiessaan.

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Tex mex jauhelihapiirakka (pellillinen)


Tämä piirakka ylsi omassa suolaisten piiraiden kategoriassani hyvin korkealle. Voisin sanoa, että jopa Ullan Kotiinpaluu piirakan kanssa suosikikseni. Olen aiemmin tehnyt yhden tex mex tyylisen tacopiirakan, reseptin löydät vertailun vuoksi täältä, tuo ohje on vaan mitoitettu piirasvuokaan. Tuokin piiras oli hyvää, mutta silloin jäin miettimään, että tekisin kyllä ensi kerralla jotain toisin...

Tätä piirakkaa halusin kokeilla, koska ainekset kuulostivat oikein herkullisilta, ja tässä ohjeessa oli sellaisia aineita joita itse valitsisin kyllä tex mex piirakkaan, kuten sipuli ja feta. Tätä tulen tekemään kyllä vielä monta kertaa illanistujaisiin tai muuten vaan iltapalaksi. On kyllä valehtelematta yksi parhaista suolaisista piirakoista jota olen syönyt, ja melkoisen monta piirakkaa olen kerennyt jo kokeilemaan. Meidän perheen miesväki tykkäsi todella tästä piirakasta, ainoastaan veljeni ei tätä valitettavasti ollut maistelemassa, mutta onpahan hyvä syy tehdä tätä pian uudelleen, kun hän tänne Etelä-Suomeen ennättää. Tuo pohjakin oli kyllä mieleeni tässä piirakassa, riittävän maukas ja koostumukseltaan hyvä. Liian usein olen törmännyt jauhoisiin, kuivakoihin pohjiin jotka eivät maistu miltään.

Otin ohjeen Kanapeet-blogista, ja Eija oli ottanut ohjeen Kermaruusu-blogista. Ohjeissa ei hirveästi eroavaisuuksia ollut, mutta lisättäköön että tuossa alkuperäisessä reseptissä oli täytteessä myös kirsikkatomaatteja, minä en niitä nyt kuitenkaan käyttänyt, sillä noudatin hyvin säntillisesti Eijan ohjetta. En kyllä jäänyt niitä tomaatteja kaipaamaankaan.

Tex mex jauhelihapiirakka
pellillinen

Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl juustoraastetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
225 g voita/margariinia
1 ½ dl kylmää vettä

Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
2 -3 rkl texmex-mausteseosta
(vähän suolaa)
ripaus mustapippuria
1 prk (300 g) mietoa salsakastiketta (esim. Rainbow)
½ punainen paprika (tai 1 pienehkö suippopaprika)
1 sipuli viipaleina
250 -300 g fetaa
40 g juustoisia tortillasipsejä (esim S-kauppojen X-tra)
(10 kirsikkatomaattia puolitettuina)

Liemi:
4 dl ruokakermaa
2 munaa
Päälle:
n. 70 g juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat ainekset ja juustoraaste keskenään. Nypi huoneenlämpöinen (kuutioitu) voi sekaan. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina kylmään täytteen valmistamisen ajaksi. Ruskista jauheliha tilkassa öljyä ja mausta se, kaada salsakastike jauhelihan joukkoon. Puolita sipuli ensin ja suikaloi sitten. Kuullota suikaleita hetki pannulla öljytilkassa. Taittele leivinpaperi uunipellin mukaan ja laita se työlaudalle. Taputtele taikina leivinpaperille ja kauli sitten uunipellin kokoiseksi. Siirrä pohja uunipellille. Levitä päälle jauheliha- salsakastikeseos, seuraavaksi sipulisuikaleet, paprika, murusteltu feta ja käsissä murskatut tortillasipsit. Sekoita liemi ja kaada se tasaisesti täytteen päälle. Levitä lopuksi pinnalle juustoraaste ja paista piirakkaa 200° uuni toiseksi alimmalla tasolla noin 25 -30 minuuttia.