sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Makea mandariini-vadelmapiiras


Minulla on ollut jo kauan aikaa kokeilulistalla mandariini-vadelmapiiras Kaakao kermavaahdolla -blogista. Minkan pirteästä blogista tulen aina hyvälle tuulelle. Ihailen hänen ottamiaan kauniita ja värikkäitä kuvia. Blogi on täynnä persoonallisia sisustusjuttuja ja herkullisia leivonnaisia. Minka kuvailee blogissaan tätä piirasta näin: "Tässä piiraassa yhdistyy uunissa paistettava pohja, kirpeä lemon curd, herkulliset vadelmat, fariinisokerin makeuttama kerros täyteläistä ranskankermaa, makeat mandariinilohkot sekä hyytelösokerista tehty kiille." Minulla oli aika kovat odotukset tämän piiraan suhteen, ja maistaessani täytyi kyllä todeta, että se täytti kaikki odotukseni. Täydellinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää sopivassa suhteessa. Nam!



Mandariini-vadelmapiiras

Ø24cm vuokaan

Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kananmuna varovasti joukkoon ja siirry tässä vaiheessa sekoittamaan taikinaa nuolijan avulla. Lisää lopuksi kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista +200 asteessa noin 10 minuuttia. Pohjan ei ole tarkoitus saada väriä uunissa.

Pohjan päälle:

Valmista lemon curd-tahnaa
100 g vadelmia

Levitä jäähtyneen pohjan päälle kerros lemoncurdia eli sitruunatahnaa. Ripottele vadelmat sitruunatahnan päälle.

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
200 g ranskankermaa
1,5 dl fariinisokeria

Aloita täytteen valmistus vaahdottamalla vispikerma. Sekoita ranskankerma ja fariinisokeri sekaisin toisessa kulhossa. Lisää kermavaahto ranskankerman joukkoon, sekoita tasaiseksi ja kaada täyte vadelmien päälle vuokaan. Anna piiraan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Peitä joko kelmulla tai kakkukuvulla.

Seuraavana päivänä täytteen päälle:
1 iso tölkki mandariineja omassa mehussa
50-100 g vadelmia

Asettele täytteen päälle mandariinilohkoja sekä vadelmia.

Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Kiehauta kattilassa 2 dl vettä, sekoita joukkoon 1 dl hyytelösokeria ja kuumenna seos. Anna kiilteen jäähtyä hetki. Kaada kiillettä lusikan avulla mandariinien ja vadelmien päälle. Anna hyytyä hetki jääkaapissa. 



Vinkkejä!
* Kiireessä voisi oikaista, ja käyttää valmista pakastemurotaikinaa.
* Suosittelen käyttämään kotimaisia vadelmia piiraaseen.
Evira suosittelee, että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
* Valmiin lemon curdin tilalla voit käyttää itsetehtyä lemon curdia tai sitruunakiisseliä.
* Kostutin pohjaa hieman maidolla, pullasudilla sivellen.
* Kiilteen tein ½ annoksena, ja se riitti mielestäni ihan hyvin piiraan päälle.


12 kommenttia:

  1. Minä olen tätä kans tehnyt pari vuotta sitten vapuksi ja oli minustakin ihan superhyvää!!! ☺ Ja nyt näitä kuvia katsoessa alkoi taas tekemään niiiiiiin kovin mieli tätä hyvyyttä.......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuva kuulla ja samaa mieltä olen, superhyvää on! Ihanan raikasta, mutta silti tosi makeaa ja hyvää.:)

      Poista
  2. Onpas herkullisen oloinen piiras! Ihanat värit ja maut :) Pitääpä pistää korvan taakse...

    VastaaPoista
  3. Aivan upea piirakka,varmasti raikas yhdistelmä...Iloista Vappua Heidi 😊

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaa tosi ihanalta. Ihanhan tässä makean nälkä iskee kuvia katsellessa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä yksi raikkaimmista piiraista, jota olen maistanut. Tuo lemon curd sopii kyllä niin ihanasti tuonne joukkoon!:)

      Poista
  5. Voi kiitos ihanista sanoistasi Heidi! :) Tulin niin hyvälle mielelle tästä! Mukavaa viikonloppua! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ole hyvä! Tämä piirakka on kyllä kaikkien kehujen arvoinen.:)

      Poista
  6. Kiitos tästä ohjeesta, minä tein vkonloppuna vadelma-punaherukkaversion (postauskin tulossa). Oli aivan ihanaa! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että ohje oli mieleinen. Vadelma-punaherukkaversio kuulostaa oikein herkulliselta! Tämä on tosiaan ihana piiras ja helposti sovellettavissa marjoja / hedelmiä vaihdellen sesongin mukaan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥