lauantai 25. huhtikuuta 2015

Perunapiiras & Yrttiherkut -keittokirja


Innostuin ylästeella yrttien kasvattamisesta ja ruoanlaitosta, se oli köksän tuntien ansiota. Ainahan meillä oli tehty kotona ruokaa ja leivottu ja minä puuhastelin äidin mukana oikein mielelläni keittiössä. Nyt halusin enemmän. Sain äidin kasvimaalta oman nurkkauksen, jonne istutin ennakkoluulottomasti ensimmäiset yrttini. Näistä ajoista on erityisen hyvin jäänyt mieleeni täysin villiintynyt lipstikka, josta oli pienoista ylitarjontaa. Sittemmin olen kasvattanut yrttejä omalla parvekkeellani, toivottavasti jonain päivänä ne kasvavat omalla kasvimaallani.



Yrttiherkut -keittokirjasta päädyin ensimmäisenä kokeilemaan perunapiirasta, tässä piiraassa perunan kaverina on rosmariini. Rosmariinia kannattaa käyttää varovasti, jotta se ei hallitse koko ruokaa. Söimme tätä piirasta hieman lämpimänä, savustetun kalan kanssa.

Perunapiiras

Pohja

100 g voita
1 ½ dl ruisjauhoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä

Täyte
400–500 g keitettyjä kylmiä perunoita, Siikli
3 kananmunaa
3 dl maitoa
3 dl vahvaa juustoa raastettuna
1–2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän. Painele taikina irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Laita reunojen tueksi rypistetyt foliosuikaleet. Näin piiraan reunat eivät esipaistettaessa valahda. Siirrä vuoka jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi aikaa, jotta taikina kylmenee. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Viipaloi keitetyt perunat ohuesti. Vatkaa keskenään munat, maito, juustoraaste ja mausteet. Kaada esipaistetulle pohjalle vähän munamaitoseosta. Levitä lusikalla juustoraastetta, jotta se ei kasaudu yhteen kohtaan. Lado päälle perunaviipaleita ja toista kerroksia. Ripottele pinnalle vielä halutessasi juustoraastetta. Paista noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.



Yrttiherkut -keittokirja on Hannele Kojon toinen keittokirja. Kotitalousopettajana toimiva Hannele Kojo kirjoittaa Omenaminttu-blogia ja hänen aikaisempi kirjansa on Kausiherkkuja omasta pihasta.

Kirjassa esitellään 20 eri tuoreyrttiä. Suurinta osaa on saatavilla kaupoista. Kirjassa on myös selkeät viljely- ja hoito-ohjeet, joiden avulla kannattaakin kokeilla itse yrttien kasvattamista. Laajan yrttitietouden lisäksi kirja sisältää helppoja ja mutkattomia ohjeita, joilla loihtia tuoksuvia herkkuja ruokapöytään.


Kirja saatu arvostelukappaleena Readme:lta.

10 kommenttia:

  1. Niin herkullisen näköstä, nam..

    VastaaPoista
  2. ooi,ihanan näköinen piiras,loistavat kuvat!!Ruokaisa varmasti ja heti tuli mieleen ,että voisi ehkä muunnella lisäämällä vaikka sitä kalaa joukkoon?(vaikka ei sillä että tarvitsisi);) siinä olisi ateria valmiina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilijaana. Kyllä varmasti kala sopisi tuonne kerroksiin mukaan. Todella maukasta piiras tosin on sellaisenaankin, ja uusista perunoista tätä kannattaa kokeilla, esim. juhannuksen noutopöytään!:)

      Poista
  3. Kiva, että sinäkin olet innostunut yrteistä ja hauskaa, että postasit kirjastani :)
    On tämä hienoa aikaa, kun pian pääsee napsimaan omia yrttejä maasta ja ruukuista.
    Hyvää kevättä ja yrtti-iloa Heidi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavista sanoistasi Hannele.:) Yrteistä on vaikea olla innostumatta!
      Hyvää kevättä!:)

      Poista
  4. Näyttää tosi hyvältä! En ole koskaan perunapiirakkaa kokeillut, mutta kiinnostaisi kovin. Varmasti on hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru. Kuten jo tuossa ylempänä mainitsinkin, niin tätä kannattaa tehdä ehdottomasti kesällä uuden sadon perunoista, jotka ovat maukkaimpia tähän tarkoitukseen. Olisi tosi ihana tarjottava noutopöydässä salaattien ja kalojen kanssa.:)

      Poista
  5. Tämä olisikin loistavaa seuraa savukalalle. Kokeilulista senkun pitenee.:) Yrttejä on kiva kasvatella kaiken muun ohella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolaiset piirakat ovat käteviä kesällä. Vappubrunssillekin tämä olisi sopinut ja juhannuspöydässä olisi kyllä hyvä lisä.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥