perjantai 24. heinäkuuta 2015

Muhkea vadelma-raparperipiirakka




Jos ette ole vielä kurkanneet Annen Liian hyvää blogiin, niin nyt viimeistään suosittelen kurkkaamaan! Siinä on meinaa blogi meikäläisen makuun, kaikkea - liian hyvää - arkeen ja juhlaan.


Juhannukseksi leivoin Annen blogin ohjeella ihanan mehevää ja kirpeänmakeaa raparperipiirakkaa, mutta en tullut kuvanneeksi piirakkaa. Melkein jäi tämäkin piirakka kuvaamatta, mutta sitten sain napattua valmiista piirakasta pari kuvaa äidin pokkarilla. Rempan takia kaikki on ollut niin sekaisin, ja sekasorto vaan tuntuu jatkuvan!! Runsas viikko sitten Annen tehtyä tätä muhkeaa vadelma-raparperipiirakkaa (Annen blogissa on tosi hyvät vaihekuvat!) lähdin melkein siltä istumalta vanhemmille leipomaan, olihan taas yksi kylmä sadepäivä. Niin minun tuuria, että kun nyt saa ja joutuu olemaan mökillä kyllästymiseen saakka, niin tulee todella kylmä ja sateinen kesä! Sanoin porukoillekin, että se on se ja sama, että istunko siellä pirtissä sadetta pitämässä vai ajelenko tänne ja rupean leipomaan. Ja onneksi leivoin. Vadelmat sopivat niin hyvin raparperin kaveriksi. Ihanan muhkeaa ja mehevää piirakkaa, ja todella pienellä vaivannäöllä. Meillä on yhä enemmän alettu tykkäämään näistä "yhden kulhon piirakoista" joissa kaikki ainekset sekoitellaan yhteen ja kaadetaan pellille ja laitetaan uuniin paistumaan.


MUHKEA VADELMA-RAPARPERIPIIRAKKA
pellillinen 50-60 cm uuniin

3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa (iso tl)
150 g sulatettua voita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (Dovgan-merkkistä tällä kertaa)
2,5 dl maitoa
2 isoa kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
8 dl raparperipaloja, pienehköjä

Pinnalle:
noin 1,5 dl raparperipaloja
150-200 g jäisiä vadelmia
(sokeria)

1. Laita ison vatkauskulhon pohjalle sokeri, vaniljasokeri, kardemumma sekä sulatettu voi. Vatkaa hieman. Lisää loput kosteat aineet (kondensoitu maito, maito ja kananmunat) ja vatkaa hetki aineksia.

2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää kahdessa erässä taikinan sekaan ja sekoita mahdollisimman vähän sähkövatkaimella.

3. Kääntele nuolijalla raparperipalat taikinan sekaan ja kaada taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle. Piirakasta tulee muhkea.

4. Lisää pinnalle hieman raparperipaloja ja jäiset vadelmat. Paista 200 asteessa noin 30-35 min keskilämmöllä uunin keskiosassa (valvo paistoaikaa oman uunisi tehojen mukaan). Omassa uunissani paistoaika oli 30 min. Jos piirakan tekee 50-senttiseen uuniin, paistoaika voi olla pitempi. Pinnasta tulee kauniin ruskea ja piirakka tuntuu kypsänä kiinteältä. Pinnalle voi ripotella paiston jälkeen vähän sokeria.


Edit 28.7. / Kiitos kaikille tähän postaukseen jo kommentoineille. Jostain syystä blogissa oli teknisiä ongelmia (esim. linkitykset eivät toimineet normaalisti), ja jouduin poistamaan kirjoituksen ja tekemään sen uudelleen. Valitettavasti kommentit poistuivat alkuperäisen kirjoituksen mukana! 

4 kommenttia:

  1. Ei ole mukavia nuo tekniset ongelmat, ei.... tulin tänne kommentoimaan tähän uudemmankin kerran ja kehumaan tätä piirasta, kun muistin sinunkin tätä tehneen. Minäkin tein tätä nyt, vaikka en saanut laktonta maitoa keiteltyäkään, uhkarohkeasti maistelin itsekkin pienen palan (otin kyllä varmuudelta laktaasipillerin) ja voi miten ihanan mehevää oli. Ihan raparperi-vadelmaversiona tein minäkin, vaan pian kyllä pitää tehä mansikkaversionakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanaa kiitos Mimmi M! Tosi ikävää, että kommentit lähtivät kirjoituksen mukana...

      Tämä piirakka oli aivan ihanaa! Mielestäni jopa parempaa kuin pelkkä raparperiversio. Juuri leivottuna ei kaipaa mitään lisukkeitakaan kuten vaniljakastiketta tai -jäätelöä. Hieman ropsautin sokeria valmiin piirakan päälle, Annen vinkistä. Parhaimmillaan tällaiset yhden kulhon peltipiirakat ovat minusta leivontapäivänä. Osan piirakasta pakastin. Mielestäni maku sekä koostumus vähän kärsii pakastamisesta, mutta vaniljakastikkeen kera maistuu niinkin. Mansikkaversio menee minullakin kokeiluun seuraavalla kerralla, klassikkoyhdistelmä.

      Poista
  2. Hyvältä kuulostaa ja näyttää tämäkin.:) Tähän löytyisi aineksetkin, kun oksat notkuu nyt vadelmista ja muutama raparperin varsikin vielä on.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Piirakka on oikein pehmoisaa, vaikka tässäkin kaikki ainekset vain sekoitellaan yhteen ja kaadetaan pellille paistumaan. Erinomaista arkipiirakkaa!:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥