sunnuntai 30. elokuuta 2015

Tiikerikakku


60-vuotisjuhliin leivoin myös perinteistä tiikerikakkua edesmenneen mummoni ohjeella. Tällä ohjeella tulee todella iso kakku. Oma 2 l:n vuokani tuli aivan täyteen.

Tiikerikakku 
iso annos 2 l:n vuokaan 
n. 175 astetta - 1 tunti

250 g voita tai leivontamargariinia
350 g sokeria (n. 4 dl)
400 g vehnäjauhoja (n. 6 dl)
4 munaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl kermamaitoa
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
  
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, voimakkaasti sekoittaen. Sekoita vanilliinisokeri, leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään sekaisin ja lisää ne siivilän läpi taikinaan. Ota 1/3 osa taikinasta erilleen ja lisää siihen kaakaojauhe siivilän läpi sekä kermamaito, sekoita tasaiseksi.

Laita voidellun ja jauhotetun vuoan pohjalle 1/3 osa vaaleasta taikinasta. Lisää tumma taikina. Halutessasi voit toistaa kerrokset. Viimeisenä päälle tulee vaalea kerros taikinaa. Pistele taikina lopuksi haarukalla, jotta se raidoittuu kauniisti.

Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla n. 1 h. Kokeile kypsyyttä tikulla. 



* Olen käyttänyt kakuissa nyt 165 asteen lämpötilaa, ja kakku kohosi kyllä aika tasaisesti, ei repeillyt tai tummunut liikaa. Hieman paistoaika piteni, tämän kokoinen kakku oli uunissa jo vähän päälle tunnin.

* Pienemmän tiikerikakkureseptin löydät blogistani täältä.

5 kommenttia:

  1. Onpas ihanan muhkea tiikerikakku. Jänskät ainesuhteet...vähän kohotusainetta. Olenkin aikonut tehdä tiikerikakun kesä kukkienkastelijalle vielä osakiitoksena, joten teenpä vaihteeksi tällä ohjeellasi. Tuo paistolämmön alennus kyllä kannattaa....sullakin on varmaan jokin pinnoitettu vuoka millä olet tämän tehnyt. Aika korkean mallinen vuooka, joten uunissa varmasti menee yli tunnin. Minun 2 litran vuokanai on matalamallinen ja siinäkin menee paistoaikaa kakusta riippuen 50-70 min. Minä nostan aika usein lopussa uunin lämpöä reilusti isommaksi, niin saa tummemmankin pinnan niin halutessaan aika äkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin onnistui, ja kakku oli muhkea ja mehevä, vähästä kohotusaineesta huolimatta. En ollut itseasiassa edes kiinnittänyt huomiota asiaan, ennenkuin mainitsit asiasta. Pinnoitettu vuoka oli käytössä, ja tosiaan hyvin korkean mallinen vuoka kyseessä. Kiitos vielä tuosta viimeisestä vinkistä, täytyypä ensi kerralla hieman nostaa paistolämpötilaa lopuksi.

      Poista
    2. Onnistuu tällä ohjeella myös hasselpähkinäkakku, oli ihanaa❤️

      Poista
  2. Siitä on useampi vuosi kun olen viimeksi tehnyt tiikerikakkua! Joskus ennen blogia, koska blogissa ohjetta ei ole. Pitäisi kyllä tehdä pitkästä aikaa! Taisi jossain vaiheessa olla oikein pieni villitys tehdä tiikerikakku mustikkaisenakin, sekin voisi olla kiva kokeilu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä olekaan tuollaisesta mustikkaisesta versiosta kuullut, mutta kuulostaa kivalta. Itse olen kokeillut tiikerikakkua myös ananasversiona joskus aikojen alussa. Kuten tavallinen tiikeri, mutta vaaleaan taikinaosaan lisätään ananasmurskaa. Hyvää oli sekin, mutta ohjetta ei taida blogissa olla... Lakritsitiikeriä taidan kokeilla ensi kerralla, se houkuttee...:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥