Tässä porkkanapiirakassa on oikein mehevä ja korkea pohja, joka saa makua fariinisokerista ja kanelista. Olen lisännyt usein porkkanakakkuihin ja -piirakoihin ananasmurskaa tai rouhittuja pähkinöitä, tällä kertaa halusin jättää ne kokonaan pois. Ainoastaan kuorrutteen päälle ripottelin hasselpähkinärouhetta. Porkkanassa sen sijaan ei ole säästelty - eikä kuorrutteessa, jota on suorastaan syntisen runsaasti piirakan päällä! Suosittelen leipomaan pohjan edellisenä päivänä. Tällöin se saa mehevöityä yön yli huoneenlämmössä. Peitin valmiin pohjan leivinpaperilla ja leivinliinalla ja kuorrutin aamulla.
Mehevä porkkanapiirakka
runsaalla kuorrutteella
50 - 60 cm uuniin
Pohja:
6 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
2,5 dl (siro)sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
3 tl kanelia
3 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
3/4 dl rypsiöljyä
9 dl porkkanaraastetta
Kuorrutus:
100 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Suosittelen Philadelphiaa, ei kevyt)
n. 8 dl tomusokeria
4 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
Pinnalle:
halutessasi hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Jos teet kuorrutteen samana päivänä, nosta kuorrutteen ainekset huoneenlämpöön pohjan teon ajaksi.
Kuori porkkanat ja raasta raastinraudan pienimmällä terällä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kuivat aineet vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi öljy ja porkkanaraaste taikinan joukkoon ja kääntele tasaiseksi.
Levitä taikina syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Paistoaika on noin 30 minuuttia uunista riippuen. Omassa uunissani vähän vähemmän. Kypsyyttä voi kokeilla tikulla. Piirakka kannattaa ottaa pois uunista heti kun se on kypsä, mutta kuitenkin vielä mehevä.
Kun pohja on jäähtynyt, valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöiset voi, tuorejuusto ja vaniljasokeri sekaisin. Lisää tomusokeria vähitellen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute pohjan päälle. Pohjan voi kääntää ylösalaisin ennen kuorruttamista, jolloin saat tasaisemman pinnan ylöspäin. Säilytä jääkaapissa. Leikkaa jäähtynyt piirakka leivoksiksi.
Taikina mahtui juuri ja juuri 50 cm uunin syvään peltiin. Kohoamisvaraakin jäi vielä vähän, eikä piirakka yli tullut vaikka hieman jännitti.
Porkkanakakku on ihan parasta herkkua!! ♥ Mun tarvis nyt kehitellä tästä itselleni sellainen vehnätön versio. Ei varmastikaan maistu samalta, mutta ainakin saisin jotakin sinnepäin olevaa leivonnaista.
VastaaPoistaPorkkanakakku tai -piirakka on mokkapalojen rinnalla meidän perheen suosikkileivonnaisia.:) Onhan niitä porkkanakakun makuisia smoothieita, puuroja ja vaikka mitä - joten eiköhän vehnätön versiokin onnistu, luultavasti googlettelemalla saattaa löytyä sellainenkin versio. Porkkanakakussa tärkeintä on mielestäni mausteet. Käytän usein kanelin lisäksi neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa jne.
PoistaOi ihana mikä ohje! Mä just muutama päivä sitten haaveilin porkkanakakusta, mutta en vaan ole ehtinyt leipomaan.
VastaaPoistaKiitos Anu.:) Tämä ohje lähentelee mielestäni sitä täydellisintä porkkanakakkua, suosittelen!:)
PoistaSamaa mietin minäkin kuin Nanne, gluteeniton versio minullakin mielessä. Tämä on niin herkkua, ja sopii hyvin syksyyn. Opiskeluaikoina oli tapana kavereiden kanssa käydä tietyssä kahvilassa vain ja ainoastaan porkkiskakun vuoksi, niin hyvää! :D
VastaaPoistaTaru onkin tuohon alemmas kommentoinut tähän aiheeseen, joten kannattaa kurkata hänen blogistaan tuo ohje! Itsekin tutustuin ja ihastuin porkkanakakkuun opiskeluaikana työharjoittelupaikan ravintolassa. On se vaan hyvää. ♥
Poistavoi miten herkulta näyttää,on kyllä yksi minun lemppareistani ja kuorrutetta saa olla reippaasti ;)
VastaaPoistaKiitos.:) Hih, kuorruttettahan ei voi olla koskaan liikaa?! Tässä piirakassa sitä on ihan mahottomasti! :D
PoistaPorkkanapiirakka on ihana ja ajaton herkku, siihen ei kyllästy varmaan koskaan! ;D
VastaaPoistaTässä kun keskustellaan gluteenittomista versioista niin olen saanut oman porkkanapiirakkani kommentteihin vinkin, että piirakkani onnistuu myös gluteenittomista jauhoista. Itse en ole kokeillut. Kommentoija kertoo käyttäneensä Semperin fin mix-jauhoja. Juttu löytyy täältä:
http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/meheva-porkkanapiirakka-pellillinen.html
Kiitos Taru tästä hyvästä vinkistä minunkin puolestani!:)
PoistaPorkkanapiirakka on niin herkkua! Ihan parasta ikinä :)
VastaaPoistaSamoilla linjoilla olen minäkin!:)
PoistaKuorrutetta ei voi porkkanakakussa (eikä missään muussakaan kakussa) olla liikaa! :) Näyttää erittäin hyvältä ja varmasti maistuu kans, kuten porkkanakakulla on tapana tehdä. ;)
VastaaPoistaNäinhän se on!:) Ja kiitos, onhan tämä nyt niin hyvää!
PoistaPorkkanasta saa niin hyviä leivonnaisia.Herkullisen näköinen piirakka:)
VastaaPoistaKiitos Jael.:) Totta, porkkana mehevöittää ja antaa hyvän maun piirakalle.
PoistaPohja oli Hyvä, mutta kuorrute aivan järkyttävän makea! Jäi syömättä ekan palan jälkeen kaikilta.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Blogistani löytyy esim. tämä ”Mehevä porkkanakakku”, jonka kuorrutteeseen ei tule niin paljon sokeria.:)
Poistahttps://mustikkasuuleipoo.blogspot.fi/2016/03/meheva-porkkanakakku.html?m=1