Ohjeen olen ottanut Helsingin Sanomista 2009. Silloin banoffeesta oli tullut muotitorttu Suomessakin. Pidän makeasta, tosin ensimmäisellä kerralla tämä herkku oli minulle liikaa. Nyt kuitenkin opin pitämään banaani-toffeepiirakasta, banoffeesta. Kahvin seuralaisena pieni pala oli herkullista.
Pohja:
100 g voita tai margariinia
Täyte:
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1–2 rkl (vanilja)sokeria
(ripaus pikakahvijauhetta)
Päälle:
Irrota maitotölkistä etiketti. Laita koko avaamaton tölkki kattilaan
kiehuvaan veteen, niin että tölkki on veden peitossa. Keitä miedolla
lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä keittämisen aikana.
Murenna sillä välin keksit hienoksi ja sulata rasva. Sekoita ainekset
yhteen. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle
leivinpaperi. Painele keksiseos tiukasti vuoan pohjalle ja hieman myös
reunoille. (Digestivekekseistä tulee helposti mureneva pohja,
kaurakekseistä kovempi.) Anna kovettua hyvin jääkaapissa.
Kun maitotölkkiä on keitetty noin 3 tuntia, ota se pois kattilasta ja
anna hieman jäähtyä. Avaa tölkki: maito on kiehunut toffeeksi. Sekoita
toffee ja kaada kovettuneen pohjan päälle. Laita vuoka takaisin
jääkaappiin, jotta kinuski hieman tanakoituu.
Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja halutessasi pikakahvijauheella.
Kuori ja viipaloi banaanit. Valuta banaanipalojen päälle vähän
sitruunamehua, jotta palat eivät tummu.
Irrota pohja varovasti veitsen avulla vuoasta. Lado banaaniviipaleet
kinuskin päälle. (Säästä halutessasi viipaleita kakun koristeeksikin.)
Lusikoi banaanien päälle kermavaahto.
Koristele torttu esimerkiksi muutamalla banaaniviipaleella. Banoffeen
koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe. Sihtaa
jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.
Banoffee on ihanaa!:) Totta kyllä, että aikalailla makeaakin, mutta eipähän tarvitse ottaa isoa palaa kerralla, kun jo saa makean nälän karkotettua.:)
VastaaPoistaIhanaa on - ja 'nykyään' vieläkin helpompaa myös toteuttaa, kun tuota sokeroitua maitotiivistettä saa myös valmiina kinuskina, tosin täältä en ole kaupoista vielä moista löytänyt, harmi.. Mies totesi, ettei ole näin ihanaa herkkua koskaan maistanut.. :)
PoistaOii banoffeeta :-) Pitäis tätäkin tehdä taas pitkästä aikaa, niin kuin monia muitakin herkkuaja. Heh, tuntuu että se listaa vaan kasvaa ja kasvaa! :-D
VastaaPoistaSama juttu minulla. Koska näitä kaikkia kerkeää tekemään.. Kokoajan tulee kaikkea kokeiltavaa lisää kirjoista, lehdistä ja blogeista, heh :D
Poistanamnamnam...en ole oikeaa banoffeeta vielä kokeillut,omanlaisen version vaan tehnyt ;) kokeilulistalla ollut kyllä piiitkään :D
VastaaPoistatuo omenakkakkukin näyttää äärimmäisen hyvältä
Tästäkin on montaa versiota olemassa. Ainakin Pirkka ruokalehden "pika-banoffee" vaikutti kelvolliselta idealta, ja tosi iisiä.:)
PoistaOmenakakku oli äärimmäisen hyvää!;)
banoffee on kyl todella ihanaa,pitääkin varmaan tehdä pitkästä aikaa ja kokeilla vähän eriohjetta kuin itse :)
VastaaPoistaEi tätä usein tule tehtyä, siksi se kai niin ihanaa sitten onkin! :)
Poista