sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kaakaokakku (suklaakakku)


Lauantain siivouspäivänä tuli tehtyä pizzaa ruoaksi ja illalla pyöräytin vielä nopean kaakaokakun, kun ohje tuli sopivasti vastaan Makunautintoja Mimmin keittiöstä. Kakku on kulkenut myös suklaakakku nimikkeellä, mutta kaakaokakku on sille osuvampi nimi sillä siihen tulee vain tummaa kaakaojauhetta. 

Kaakaokakku

(ohjeella tulee 1 kookas kakku 2 litran vuokaan tehtynä)

3 dl maitoa
1 ½ dl sokeria
1 1/4 dl tummaa kaakaojauhetta

180 g margariinia tai voita
2 dl sokeria

3 isoa kananmunaa

4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl vanilliinisokeria

(2 - 3 rkl punssia)

Mittaa maito, sokeri ja kaakaojauhe kattilaan ja kiehauta ne ja nosta jäähtymään. Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi (on vaaleaa ja löystynyttä). Mittaa kuivat ainekset ja sekoita ne keskenään. Yhdistä rasva-sokerivaahtoon munat yksitellen ja laita muutama lusikallinen jauhoja aina välillä, niin taikina ei juoksetu. Yhdistä seokseen kylmä maito-sokeri-kaakaoseos ja jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun + jauhotettuun kakkuvuokaan, tasoita pinta ja laita kakku paistumaan aluksi 150 asteiseen uuniin alatasolle. Anna kakun paistua rauhassa ja nosta loppupuolellla lämpöä tarvittaessa hieman korkeammaksi n. 175 asteeseen. Paistoaika on noin 1 tunti. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, älä paista kakkua liian kuivaksi. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilän tms. päälle. Jäähdytä kakku hyvin.

- Tein kakusta jälleen laktoosittoman käyttämällä laktoositonta maitojuomaa ja sunnuntain laktoositonta leivontamargariinia.

26 kommenttia:

  1. Mullakin heräs tähän heti kiinnostus, kun näin kakun Mimmin blogissa :) Varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hyvää ja syntyi kaapista löytyvistä aineksista.:)

      Poista
  2. Aion myös ehdottomasti tätä kokeilla. Mimmillä on aina hyvät kakkuohjeet.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklaannälkä hävisi kaakaoisella kakulla. Hyvää oli.:) Mimmillä on mahtavat kahvikakkureseptit. Voisin kokeilla niitä kaikkia!

      Poista
    2. Mimmi kiittää kumpaistakin.

      Poista
    3. Ollos hyvä! Olet kehusi ansainnut.

      Poista
  3. Hyvän näköistä! Itse en ole kovinkaan usein saanut kuivakakkuja onnistumaan ja tällä hetkellä mulla onkin jonkinlainen kuivakakkujen kokeilukausi menossa. Tekisi mieli testata kaikkia vastaantulevia reseptejä ja löytää oikeasti hyvät ohjeet. Tänäänkin tein taas yhden kuivakakun ja nyt tekisi mieli koittaa tätäkin. Otanpa ohjeen samantein ylös :) Paraneeko tämä muuten vanhetessaan (kuten kuivakakut yleensä)? Entä säilytetäänkö jääkaapissa vai pöydällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu!:)

      Minulla taas tuntuu onnistuvan kaikki muut leivonnaiset, paitsi hienoimmat täytekakut koristeluineen. Osaksi sen takia, että olen niin kärsimätön ihminen ja osittain siitä syystä, ettei minulla vaan ole koskaan muka aikaa opiskella koristeiden tekoa.;) No, ehkä vielä joskus! Kakkupohjaakaan en ole saanut vielä lässähtämään, vaikka olen niitä ainakin 10 vuotta jo tehnyt (koputtaa puuta). Yhden piimäpiirakan onnistuin tosin pilaamaan jostain kummasta syystä. Tein kaiken kuten ennenkin, mutta ei... Jotain outoa tapahtui. Kenties sekosin laskuissa.;)

      Jos hyviä kuivakakkuohjeita kaipaat, niin Mimmin keittiöstä löydät kahvikakkuja-kategoriasta laajan paketin sekä ohjeita että TIETOA. Olen kokeillut siitä kategoriasta lukuisia kakkuja ja aina ovat onnistuneet.

      Mielestäni tähän kakkuu pätee ihan sama asia, kuten kuivakakkuihin yleensä. Paranee vanhetessaan. Säilytin kakun pöydällä. Harvemmin olen kuivakakkuja jääkaapissa säilyttänyt (ellei toisin mainita). Tosin jos syöjiä on vähän, olen saattanut sitten pakastaa myöhempää käyttökertaa ajatellen.

      Poista
    2. Nyt olen jo ilmeisesti päässyt jollain tavalla onnistuneiden kuivakakkujen jäljille, sillä pari päivää sitten tekemäni kuivakakkuni onnistui vihdoin! :) Muissa leivonnaisissa ei tällaista epäonnistumisen sarjaa olekaan ollut, esim. piirakat ja sokerikakkupohjat ovat onnistuneet aina, paria hassua epäonnistumista lukuunottamatta (ja niihinkin syy oli vuoassa).

      Kiitos vinkistä! Käyn vielä Mimmin keittiössä tarkemmalla tutkimusretkellä :)

      Poista
    3. Hyvä että olet edistynyt.:) Täytyykin tulla bongaamaan kuivakakkuja blogistasi, pian innostut niistä todella!:)

      Poista
  4. Sinä jo ehit kokeilla tätä... minä lisään ens kerralla ihan pienen ripsauksen suolaa terästämään makua...muuten annan ohjeen olla tämmösenään. Mulla tänään ohjelmassa 2 erilaisen uuden kahvikakun kokeilu.... onneksi on lomaviikko, niin ehtii köökissäkin enemmän hääräämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tulee usein lisättyä ripaus suolaa, mikäli käytän sunnuntain leivontamargariinia tai ruokaöljyä. Voilla leivottaessa ei suolaa enää erikseen tarvitse lisätä. Ja kyllä, tämänkin kikan olen blogistasi lukenut ja hyväksi havainnut. Mukavaa lomaa!:)

      Poista
  5. Oih, tätä jo katselin vesi kielellä Mimmillä! Näyttää kyllä niin ihanan suklaiselta! Pitäisiköhän syysloman kunniaksi leipoa... kauralastuja leivottiin aamulla poikien kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sitä nyt syysloman kunniaksi täytyy leipoa! Tämä kakku syntyy vähistä raaka-aineista melko helposti.:) Kauralastut ovat kestosuosikkini, marianneversionakin hyviä.;)

      Poista
  6. Näyttää kyllä ihanan mehukkaalta ja suklaiselta kakulta. Maistuu varmasti hyvältä syksyisen pimeänä iltana teen tai kahvin seurana:)

    VastaaPoista
  7. Sitä tämä kakku kyllä on, melkein voisi luulla että kakussa on oikeaa suklaata.:) Kahvin tai teen kera kaksinverroin parempaa.:)

    VastaaPoista
  8. Onpa herkullinen kuva! :-) Jäin kakkupalojen lisäksi ihmettelemään tota teepussin narua, se on mun mielestä tossa kuvassa jotenkin tosi kivan näköisesti :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimosa. Teepussin narua ei ole kyllä mitenkään erityisesti aseteltu, se on aivan tahattomasti kuvassa noin nätisti.:)

      Poista
  9. Näyttää huikean ihanalta! nam. Käyhän kurkkaamassa blogissani, siellä on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  10. Ai miten houkutteleva kuva ja ihanat ainekset, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu.:) Tässä kakussa on hyvät ainekset, ja niitä useasti kaapista löytyykin.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥