sunnuntai 19. tammikuuta 2014

HS:n Kuukausiliitteen keittokirja


Saadessani käsiini tämän Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen keittokirjan, yllätyin ensimmäisenä sen koosta. Yli kolmesataa sivuinen ja reilun 40 raaka-aineen kirja käsittelee kahdeksaa ruokavuoden sesonkia. Vuodenaikojen lisäksi teemoina ovat pääsiäinen, juhannus, sadonkorjuu ja joulu. Kirja on ilahduttavan runsas, mutta kuitenkin helppolukuinen hyvien kategorioiden ansiosta.

Reseptit ovat suomalaisten huippukokkien, Peppi Aralehdon ja Ari Ruohon laatimia. He ovat kokanneet HS:n Kuukausiliitteessä lähes kolmen vuoden ajan, nyt nämä reseptit löytyvät yksistä kansista. Kirjan tekstit ovat Kuukausiliitteen toimittaja Jouni K. Kemppaisen käsialaa, ja kuvat arvostetun ruokakuvaajan, Juha Pekka Laakion ottamia.

Kirjan avainsanoja ovat lähiruoka, luonnonmukaisuus ja eettisyys. Kaikki raaka-aineet ovat helposti löydettävissä kaupasta tai Suomen luonnosta. Mukaan on päässyt vain muutama tuontitavara, kuten appelsiini ja kahvi. Mukana on tavallisempien raaka-aineiden lisäksi myös hieman harvinaisempia raaka-aineita, kuten kuusenkerkkä ja mangoldi.


Faktaa vitamiinirikkaasta Tyrnistä.

Omiksi suosikeiksini raaka-aineista nousivat heti tyrni, nokkonen, hauki, suppilovahvero ja mansikka. Haukipurilainen täytyy tietenkin kesällä toteuttaa ja sitruunamansikoiden kirpeys tuo jo tuon suloisen kesän mieleeni. Nokkosta opettelen taatusti nyt keväällä käyttämään, sillä nokkospuustien ohje on sen verran houkutteleva ja helppo. Suppilovahveroita kerään paljon syksyisin, sillä se on yksi suosikkisienistäni. 

Nokkospuustit.

Sitruunamansikat.

Kirja saatu arvostelukappaleena.

4 kommenttia:

 1. Tuossa eeppoksessa piisaa kyllä luettavaa, selailtavaa ja toteutettavaa rutkasti. Kyllähän noista aina vinkkejä saa, vaikkei nyt ihan sellaisenaan ohjeita noudattaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltavaa tässä kyllä riittää - toinen toistaan oivallisempia ruokaohjeita perusraaka-aineita käyttäen, turhaa kikkailua välttäen.

   Poista
 2. Melkoinen jätti on tämä kirja. Harvoin noin isoihin keittokirjoihin törmää. Ja täynnä toinen toistaan parempia reseptejä. Kokeiltua tulee varmasti monenlaista. Nokkosaikaa minäkin odottelen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on. Laajasta kirjosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Hyvä jaottelu on kaiken a ja o. Selailen jo kevätosiota innoissani odottaen.:)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥