lauantai 2. elokuuta 2014

Mustikkapiirakka


Kääpiölinnan köökissä tehtiin hetki sitten ihanaa ja helppoa mustikka-mascarponepiirakkaa. Kateissa ollut leivontaintoni näytti palaamisen merkkejä, ja ruokakaupasta mukaani tarttui mascarponejuustoa. Harmikseni vasta piirakkaa leipoessa huomasin, että mascarpone oli ilmeisesti päässyt ilmaantumaan, sillä juusto oli homeessa, päiväystäkin oli jäljellä pitkälle elokuuhun. Mikä nyt avuksi? Kauppaan en viitsinyt näin lauantai-iltana enää lähteä yhden juuston takia. Jääkaapista löytyy melkein aina maustamatonta jogurttia, joten se olisi myös ollut varteenotettava vaihtoehto. Myös crème fraichea löytyi, sitä en ollut ennen kokeillut täytteessä, joka kypsennetään. Tällaista tämä leipominenkin on, aina ei mene kaikki kuten Strömsössä, mutta onneksi hyvin pitkälle pärjää soveltamalla. Hyvää piirakkaa taas saatiin ja ensi kerralla uusi yritys ja toivottavasti parempi onni mascarponen kanssa.

Mustikka-mascarponepiirakka

Pohja:
100 g voita
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
250 g mascarponejuustoa (laitoin 200 g Valio crème fraichea)
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
n. 200 - 300 g pakastemustikoita (laitoin tuoreita)

  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kananmuna kevyesti joukkoon. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauho keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Halutessasi voit voidella vuoan, mutta se ei ole välttämätöntä.
  Vatkaa täytteeseen tuleva kananmuna ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja vaniljasokeri joukkoon. Levitä kohmeiset mustikat piirakkapohjan päälle ja kaada juustoseos pinnalle.
  Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia. Jos reunat tummuvat liikaa, peitä piirakka kevyesti foliolla kypsennyksen loppupuolella. Anna levätä hetki uunista ottamisen jälkeen.

16 kommenttia:

  1. Mustikka-mascarponepiirakka kuulostaa todella ihanalta! Harmi kun mascarpone olikin pilalla, tosin näyttää silti onnistuneen hyvin tuo kuvassa oleva piiras :)

    Mulle kävi myös harmillisesti niin, että olin ostanut tiettyjä kakkuja varten neljä purkkia mascarponejuustoa ja ne olivat kaikki pilalla. Oli pakko lähteä vielä nopeasti lähikauppaan hakemaan uusi satsi mascarponea, jotta sain kakut tehtyä. Välillä tietty viallisia tuotteita tulee vastaan, mutta kyllä harmitti kun yhtäkään noista ei voinut käyttää. Höh! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin piirakka onnistui, vaikka pitikin kesken leipomisen ottaa suunnitelma B käyttöön.;) Piirakat ovat yleensä hyvin sovellettavissa. Kuten Anukin sanoi, sopii täytteeksi melkein mikä vaan. Rahkasta tai kermaviilistä olisi voinut myös täytteen tehdä, mutta niitäkään ei tällä hetkellä jääkaapissa ollut.

      Olipa sinulla huono tuuri! Tosi ikävää tuollainen, että joutuu lähtemään varta vasten kauppaan uudelleen. Onneksi sait kakut lopulta tehtyä!:)

      Poista
  2. Onneksi kuitenkin jotain löytyi tilalle :) Silloin kun odotin tuota poikaa, olin ostanut töihin eväiksi riisivanukkaita. Kolme neljästä oli homeessa, vaikka päiväystä oli vielä vaikka kuinka. Siinä alkuraskauden pahoinvoinnista kärsivänä homeiset tuotteet etoivat niin paljon, etten sen jälkeen ole voinut niitä ostaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopas muuta.:) Minulle on pari kertaa käynyt näin ennenkin, esim. suklaavanukkaan kanssa, mutta aina on ollut kyse vain yhdestä tuotteesta. Ymmärrän, että tuollaisesta kokemuksesta jää helposti pidempiaikainen trauma.;)

      Poista
  3. Kuulostaapa ihanalta! Olisipa minullakin mustikoita, niin tätä voisi kokeilla vaikka heti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja on ihanaa! Suosittelen ensisijaisesti tähän piirakkaan lempeää mascarponea, mutta mikä tahansa muukin hapanmaitotuote täytteeseen käy!:)

      Poista
  4. Harmi tuota mascarponea,mutta aivan ihanan näköinen piirakka:)

    VastaaPoista
  5. Hyväähän tuosta creme fraichestakin tulee, teet sitten ensi kerralla mascarponesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, niin tulee.. Tykkään! Ensi kerralla sitten mascarponetäyte kokeiluun!:)

      Poista
  6. Siinä se kesä on taas hurahtanut, nyt leivotaan jo mustikasta eikä enää mansikasta! Mulla on suunnitteilla mustikkapiirakka yhdeksi ristiäistarjottavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, sanos muuta! Jäi tänä kesänä mansikoista leipominen aika vähälle, yhden täytekakun leivoin talkooväelle. Muuten ollaan kyllä mansikoita syöty maustamattoman jogurtin, jäätelön tai lettujen kanssa. Mustikkapiirakka on klassikko, sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen ja on pidetty.:)

      Poista
  7. Hyvän näköistä piirakkaa kommelluksista huolimatta. Onneksi kuitenkin korvaava maitotuote löytyi kotoa.:) Aina ei pilaantuneilta tuotteilta voi välttyä, vaikka päiväyksetkin olisi kunnossa. Yksi iljettävimmistä pilaantuneista tuotteista koskaan on ollut suklaalevy, mikä oli täynnä pieniä matoja. Tämä tapahtui joskus n. 25 vuotta sitten, kun olin vielä koululainen. Ostettiin äidin kanssa silloisesta Spar-kaupasta jotain Eldorado-suklaata. Kun kotona suklaalevy avattiin kääreestä, se näytti ensin olevan ihan kunnossa siltä puolelta, mikä ensin tuli näkyviin. Käännettiin levy paloittelua varten ja toinen puoli sitten kuhisi. Ei ole pilaantunutta suklaata tullut muuta kertaa vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja.:) Kyllä melkein aina kaapista jotain löytyy, maustamatonta jogurttia vähintään, josta aionkin leipoa seuraavalla kerralla! Enpä ole moista ennen kuullut. Aika iljettävä yllätys! Onneksi olet ilmeisesti päässyt traumasta yli.;)

      Poista
  8. oh,olipas ikävää...ikinä ei ole sattunut moista,mutta kyllä sitä välillä homeessa on yks sun toinen tuote tai homehtuu,varsinkin näin kesän kuumudessa.Ihana piirakka,en ole yhtään mustikkapiirasta vielä tehnytkään ja harmi,mökkiseudulle ei näytä tänäkään kesänä tulevan mustikkaa ja tälläkertaa vadelmatkin ovat hyvin matoisia ja pieniä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on sattunut vastaavaa, mutta aika harvinaisia nämä tapaukset ovat. Nyt on ainakin täällä Etelä-Suomessa aika heikko mustikkavuosi. Vadelmiin en ole mökilläkään törmännyt ollenkaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥