maanantai 21. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä


Saaristolaisleipä kuuluu jouluun ja parasta se on itse leivottuna. Leivon saaristolaisleivät aina Helsingin Sanomien Ruokatorstai leipoo -kirjan reseptillä. Piimän asemesta käytän nesteenä omenamehua, näin limpuista tulee mielestäni vieläkin parempia. Saaristolaisleipä säilyy hyvin, soveltuu pakastettavaksi ja on ennen kaikkea mahtava joululahja.

Saaristolaisleipä

3 kpl limppuja 1 l:n vuokiin 


1 l omenamehua (tai piimää)
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl vehnäleseitä (tai ruis-)
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
1 l vehnäjauhoja

Lämmitä omenamehu suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan. Vuoraa leivinpaperilla kaksi isoa tai kolme pienempää suorakulman muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna nousta noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunnin ja 20–50 minuutin ajan. Valele leipiä siirappivedellä, kun ne ovat paistuneet noin tunnin ajan (1 osa siirappia, 3 osaa vettä).

8 kommenttia:

  1. oi,saaristolaisleipä on niin hyvää...me saadaan Äidiltäni joululimppua,kun huomenna hänen luonaan maalla piipahdetaan,en siis leivo tänä(kään) Jouluna leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipä on koko meidän perheen suosikki!:) Itsetehdyt joululahjat ovat mukavia.

      Poista
  2. Nam, Niin hyvää. Tein juuri itsekin vkonloppuna leivät. Nyt tällä kertaa tein appelsiinimehupohjaan ja raastoin joukkoon omppoa. :p Omenamehu on kyllä mainio pohja leipään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Hyvältä kuulostaa sinunkin versiosi. Omenamehun makeus sopii hienosti leipätaikinaan.

      Poista
  3. Saaristolaisleipä on hyvää... kyllä minäkin sitä vielä joku päivä leivon ;)
    Hyvää Joulua ♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥