Maisemakahvilan raparperipiirakka
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
Täyte:
1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta
Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa Maisemakahvilan raparperipiirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
Ai, että tämä on sitten hyvää!!!
VastaaPoistaNo niinpä!!:)
PoistaMustikkaversio tästä on ihan loistavaa! Eikä kyllä raparperissakaan ole mitään vikaa :) Kovasti odottelen, että mustikat kypsyisivät, sillä juuri käytin viimeiset mustikka-pähkinäkakkuun.
VastaaPoistaItse en ole vielä tuota mustikkaversiota kokeillut, mutta blogissasi kävin kyllä sitäkin versiota kuolaamassa. Täytyy kokeilla sitäkin.:) Tämä on kyllä kaikkine versioineen yksi lemppareistani näistä peltipiirakoista.:)
PoistaMinäkin tein tätä omenaversiona eilen semmosella versiolla mihin laitoin vain leivinjauhetta kohotusaineeksi. Minua joskus vaivaa tässä piirakassa soodan vaikutus pohjan väriin....vaan onhan siihen tottunut vuosien aikana. Kaikenmoisina versioina tätä ollaan tehty, niin hedelmä- kuin marjaversioina. Olkoonkin ohje saatu maisemakahvilan emäännälktä, vaan mistähän hän sen on saanut/ottanut, sillä tämä sama ohje löytyy multa vuodelta 1976 vuoden emäntäkoulun vihosta tällaisena piimä-rahkaversiona. Sitruunarahkaa laitan useinkin omenaversioon antamaan lisämakua ja kirpakkuutta. Ihana ohje kaikkine versioineen.
VastaaPoistaMinä en ole huomannutkaan, että sooda vaikuttaa jotenkin piirakkapohjan väriin...? Tämä ohje on ihan varmasti paljon paljon vanhempi. Meilläkin on äiti tehnyt piimä-rahkaversiona erilaisia piirakoita iät ja ajat. Kouluaikoina tein harjoittelupaikassa vanhainkodin keittiössä myös juuri tätä piirakkaa monena versiona, se ei vaan vielä silloin kantanut näin hienoa nimeä, vaan oli ainoastaa piimä-rahkapiirakkaa...
PoistaIhanan oloinen resepti. Raparperi on kyllä vaan niin hyvää aina:).
VastaaPoistaTämä on ihanan mehevää piirakkaa, yksi suosikeistani.:)
PoistaMulla tämä ohje on tullut äidiltä sitruunarahka-versiona. Ihana vanha ohje ja sairaan hyvää :)
VastaaPoistahttp://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html
http://taikakakut.blogspot.fi/2015/06/raparperi-rahkapiirakka-murupaallisella.html
Joo, muistankin nähneeni tällaista piirakkaa blogissasi! Tuo sitruunalisäys on uutta minulle, mutta sitähän täytyy ehdottomasti kokeilla.:)
PoistaOi miten ihanalta näyttää ja kuullostaa! Nyt mun pitää vaan hommata vielä raparperit !
VastaaPoistaTämä on kyllä niin ihanaa... Nyt äkkiä raparperia hankkimaan ja piirakkaa leipomaan!;)
PoistaTätähän pitää kokeilla sitten taas, kun jaksaa leipoa. Kuulostaa hyvältä.:)
VastaaPoistaKiitos. Tämä on oikein mehevää rahkatäytteensä ansiosta. Piimä antaa makua pohjaan ja muruseos kruunaa herkullisen peltipiirakan. Tämänkin piirakan täytteeksi kannattaa kokeilla erilaisia marjoja ja ehdottomasti syksyllä omenaa!:)
Poista