Maistuis varmaan sullekin! -blogissa näin Rouheisen perunafocaccian ohjeen ja muistin, että minun on pitänyt kokeilla focacciaa ainakin alkukesästä saakka, kun ostin Leila Lindholmin kirjan. Eli tämä ohje on osittain molemmista lainattu. Focacciahan on italialainen leipä. Perusohje on yksinkertainen ja nopea, erilaisten täytteiden ansiosta leipä taipuu moneksi.
1 - 2 leipää riippuen minkä kokoisia teet
Taikina:
3 dl haaleaa vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa (suolakiteitä)
1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 ps kuivahiivaa (tai 25 g tuoretta haaleaan veteen lietettynä)
7 - 8 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
1 - 3 keitettyä perunaa siivuina
kuivattua rosmariinia
kirsikkatomaattejatimjamia
sormisuolaa
oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
Sekoita +42-asteiseen veteen hunaja, sormisuola ja oliiviöljy. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista,
joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan
vaivaten. Vaivaa taikina
tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä
paikassa n. 20 min. Puolita taikina ja vaivaa taikinasta kaksi palloa. Taputtele pellille pyöreiksi leiviksi, noin 1,5 cm paksuiksi. Kohota lämpimässä paikassa n. 20 min. Laita
uuni lämpenemään 225 asteeseen. Painele sormilla kohonneeseen leipään reikiä vieri viereen. Painele taikinaan perunaviipaleet ja puolitetut kirsikkatomaatit. Pirskota päälle runsaasti oliiviöljyä - öljyä saa jäädä tekemiisi reikiin. Ripottele pinnalle
rosmariinia, sormisuolaa ja timjamia. Paista uunin keskitasolla
10 - 12 min.
Seuraavana päivänä tein vielä uuden satsin leipää keiton seuraksi, täytteiksi laitoin kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja, timjamia ja basilikaa.
Hyviä täytevaihtoehtoja ovat esim:
* Punasipuli tai valkosipuli
* Oliivit
* Feta- tai vuohenjuusto
* Parmesaani
* Peruna
* Mustapippuri
* Kirsikkatomaatit tai aurinkokuivatut tomaatit
* Yrtit; kuten basilika, timjami ja rosmariini
Jo eilen huomioni kiinnittyi yläbannerissa tuohon focaccian kuvaan. Muhkean herkulliselta näyttää!:)
VastaaPoistaKiitos! Kyllä meillä tykättiin, kun tosiaan piti tehdä toinenkin heti seuraavana päivänä lisää;) Maailman parasta leipää!
Poistatämä vaikuttaa ruokaisalta,herkullisen näköinen =P
VastaaPoistaKeiton seurana oli ruokaisaa ja hyvää! :)
Poista