torstai 19. maaliskuuta 2015

Pienet jauhelihapiirakat (Pikkupitsat)


Tein eilen iltapalaksi näitä vastustamattoman herkullisia pikkupitsoja. Meillä nämä muotoutuivat heti juuri pikkupitsoiksi, vaikka pohja onkin aivan erilainen koostumukseltaan mihin yleensä on pizzoissa totuttu, eli sellainen piirakkamainen. Olisivat kyllä aivan täydellisiä naposteltavia illanistujaisiin! 

Täytteen tein tismalleen samalla tavalla, kuin Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogissa oli tehty. Mimmin makumaailma vastaa hyvin pitkälti omaani, sen pääsin taas kerran toteamaan. Kiitos sinne lukuisista tarkoista ohjeista ja neuvoista. Alkuperäinen idea juuri näihin piiraisiin/pitsoihin on Kermaruusu -blogista.



Pienet jauhelihapiirakat
(Pikkupitsat)
27 kpl

Pohjataikina:
175 g kylmää voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
2½ dl kylmää maitoa
35 g tuoretta hiivaa (eli 3/4 paketista)

Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 prk ananasmurskaa
1 keltasipuli hienonnettuna
100 g chili-paprikatuorejuustoa
reilu 1 dl tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
pitsamaustetta
2 isoa valkosipulin kynttä
1 punainen suippopaprika ihan pieninä kuutioina
2 ½ dl juustoraastetta täytteen sekaan
+ pinnalle laitettava juustoraaste (varasin pinnalle n. 500 g)

Voiteluun 1 kananmuna

Nypi voi ja vehnäjauho. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää suola seokseen. Kaada neste rasva-jauhoseokseen ja alusta/sekoita tasaiseksi taikinaksi. Hiero taikinasta tanko jauhotetulla pöydällä ja jaa se 27 osaan. Pyörittele osaset palloiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle, 9 kpl / per pelti. Kohota pallerot hyvin.

Valmista täyte. Ruskista jauheliha yhdessä hienonnetun sipulin kanssa. Lisää seokseen mausteet, tuorejuusto, ananas, paprikakuutiot ja juustoraaste. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja maistele täytettä. Lisää tarvittaessa mausteita. Jauhelihan saa maustaa aika reilulla kädellä!

Paina kohonneet pohjat esim. lasilla litteäksi. Itse painelin pohjat ihan sormilla kauttaaltaan litteiksi, aika ohuiksi. Voitele reunat kananmunalla ja laita täyte keskelle. (Täyte kannattaa jakaa kulhossa kolmeen osaan, niin tietää minkä verran saa täytettä laittaa pellilliselle) Ripottele piirakoiden päälle vielä juustoraaste. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tarkkaile etteivät pitsat tummu liikaa tai kuivetu!



Ihania ovat, täytyy minunkin tässä todeta!

14 kommenttia:

  1. *slurps* täytteet kuulostavat niin herkullisilta, ettei nämä voi olla muuta kuin superherkullisia!
    Minäkin tykkään tosi paljon Mimmin ohjeista. Aika usein jos iskee paniikki että mitä ihmettä tekisi ruoaksi, menen Mimmin blogista kurkkimaan vinkkejä! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat tosi maukkaita, ja täytteitähän voi vaihdella omien mieltymyksien mukaan. Itse en halunnut muuttaa Mimmin ohjeesta mitään, sillä juuri nämä täytteet olivat meidän makuumme. Ovat sen verran mietoja, että maistuvat ihan varmasti suurelle osalle ihmisistä.

      Poista
  2. Tosi herkullisen näköstä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Näitä tulee tehtyä jatkossakin, ovat tosi herkullisia.

      Poista
  3. Katselin näitä jo Mimmillä, ovat kyllä mahdottoman herkullisen näköisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nämä myös ovat ihan mahdottoman herkullisia!♥

      Poista
  4. Mulla kans nyt iltasella tarkoitus tehdä jo kolmas satsi näitä....jostain kumman syystä mies tykkää näistä, vaikka muutakin suolaista olis tarjolla. Viimeksi tehdessä laitoin isosta punaisesta vihannespaprikasta rinkulat jokaiseen ennen juustos...kuulsi nätisti sieltä läpi....en siis laittanut paprikaa ollenkaan täytteeseen. Kuvassa olevat basikallehdetkin passaisivat täytteeseen ihan varmasti. Voi kun muistais mistä tämä nypitty pohjaohje on lähtösin...iki-vanha se on, sillä muistan ainakin 80-luvun loppupuolella (ja muistelisin nimenkin olleen pienet jauhelihapiirakat) näitä tehdyn ja sillon ne tehtiin nimenomaan tähän tapaan...http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2007/11/pienet-jauhelihapiirakat
    Minä olen vuosikymmenien aikana tehnyt tällä pohjaohjeella aina täytettä vaihtaen ja pohjan jauhoja vaihtaen (kannattaa kokeilla) monenmoisia pikkupiirakoita "pikkupitsoja".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tässä jo mietin, että pitäisikö tehdä toinen satsi. Osan pakastin viimeeksi, eikä maku kärsinyt ollenkaan. Meilläkin mies tykästyi näihin, oli kokoajan napsimassa lisää. Kiitos ohjeesta ja vinkeistä.

      Poista
  5. näitä olen Mimmin blogissa ihastellut monesti...jospa viikonloppuna intoutuisi kokeilemaan...hyvältä näyttää ja varmasti maistuu =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen monesti ihastellut, mutta en ole koskaan aiemmin saanu aikaiseksi. Onhan näissä aika paljon hommaa, en rupeaisi arki-iltana töiden jälkeen tällaiseen projektiin.;D Kyllä tähän vapaapäivä tarvitaan.:)

      Poista
  6. Herkullisen näköisiä!:) Kun vain tällainen laiska leipoja toimertuisi tekemään tuollaisia pieniä piirakoita.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä oli kieltämättä vähän näprättävää, meinasin menettää hermoni.;) Lähinnä tilan puutteen vuoksi. Olivat kyllä vaivan arvoisia, ihan sairaan hyviä.:)

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta, tällä pohjan ohjeella tein tänään 55kpl päiväkodin discon buffaan pikkupitsoja, ja ovat hyvinkin miun suun mukasia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Camilla. Onpa mukava kuulla, että ohje oli mieleinen. Nämä ovat ihan varmasti hitti päiväkodin discon puffassa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥