lauantai 7. maaliskuuta 2015

Tex mex jauhelihapiirakka (pellillinen)


Tämä piirakka ylsi omassa suolaisten piiraiden kategoriassani hyvin korkealle. Voisin sanoa, että jopa Ullan Kotiinpaluu piirakan kanssa suosikikseni. Olen aiemmin tehnyt yhden tex mex tyylisen tacopiirakan, reseptin löydät vertailun vuoksi täältä, tuo ohje on vaan mitoitettu piirasvuokaan. Tuokin piiras oli hyvää, mutta silloin jäin miettimään, että tekisin kyllä ensi kerralla jotain toisin...

Tätä piirakkaa halusin kokeilla, koska ainekset kuulostivat oikein herkullisilta, ja tässä ohjeessa oli sellaisia aineita joita itse valitsisin kyllä tex mex piirakkaan, kuten sipuli ja feta. Tätä tulen tekemään kyllä vielä monta kertaa illanistujaisiin tai muuten vaan iltapalaksi. On kyllä valehtelematta yksi parhaista suolaisista piirakoista jota olen syönyt, ja melkoisen monta piirakkaa olen kerennyt jo kokeilemaan. Meidän perheen miesväki tykkäsi todella tästä piirakasta, ainoastaan veljeni ei tätä valitettavasti ollut maistelemassa, mutta onpahan hyvä syy tehdä tätä pian uudelleen, kun hän tänne Etelä-Suomeen ennättää. Tuo pohjakin oli kyllä mieleeni tässä piirakassa, riittävän maukas ja koostumukseltaan hyvä. Liian usein olen törmännyt jauhoisiin, kuivakoihin pohjiin jotka eivät maistu miltään.

Otin ohjeen Kanapeet-blogista, ja Eija oli ottanut ohjeen Kermaruusu-blogista. Ohjeissa ei hirveästi eroavaisuuksia ollut, mutta lisättäköön että tuossa alkuperäisessä reseptissä oli täytteessä myös kirsikkatomaatteja, minä en niitä nyt kuitenkaan käyttänyt, sillä noudatin hyvin säntillisesti Eijan ohjetta. En kyllä jäänyt niitä tomaatteja kaipaamaankaan.

Tex mex jauhelihapiirakka
pellillinen

Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl juustoraastetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
225 g voita/margariinia
1 ½ dl kylmää vettä

Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
2 -3 rkl texmex-mausteseosta
(vähän suolaa)
ripaus mustapippuria
1 prk (300 g) mietoa salsakastiketta (esim. Rainbow)
½ punainen paprika (tai 1 pienehkö suippopaprika)
1 sipuli viipaleina
250 -300 g fetaa
40 g juustoisia tortillasipsejä (esim S-kauppojen X-tra)
(10 kirsikkatomaattia puolitettuina)

Liemi:
4 dl ruokakermaa
2 munaa
Päälle:
n. 70 g juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat ainekset ja juustoraaste keskenään. Nypi huoneenlämpöinen (kuutioitu) voi sekaan. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina kylmään täytteen valmistamisen ajaksi. Ruskista jauheliha tilkassa öljyä ja mausta se, kaada salsakastike jauhelihan joukkoon. Puolita sipuli ensin ja suikaloi sitten. Kuullota suikaleita hetki pannulla öljytilkassa. Taittele leivinpaperi uunipellin mukaan ja laita se työlaudalle. Taputtele taikina leivinpaperille ja kauli sitten uunipellin kokoiseksi. Siirrä pohja uunipellille. Levitä päälle jauheliha- salsakastikeseos, seuraavaksi sipulisuikaleet, paprika, murusteltu feta ja käsissä murskatut tortillasipsit. Sekoita liemi ja kaada se tasaisesti täytteen päälle. Levitä lopuksi pinnalle juustoraaste ja paista piirakkaa 200° uuni toiseksi alimmalla tasolla noin 25 -30 minuuttia.

18 kommenttia:

  1. Tex-mex-piirakka on itselläkin toteutuslistalla, tästäpä voisi ottaa ohjetta :)

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että teilläkin tämä piirakka maistui. Meilläkin se jäi ihan ykkösien joukkoon. Meinaan yllättää kaverit tällä piirakalla, kunhan istumme saman pöydän ääreen, on se niin maistuvaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä on kyllä ihan pakko tehdä pian uudelleen, ehdottomasti jäi kyllä ykkösien joukkoon! Kiitos vaan ohjeen jakamisesta ja ihanasta blogistasi!:)

      Poista
  3. Texmex -piirakka on ollut omallakin kokeilulistalla jo pitkään. Pellillinen olisikin mukavampi kuin piirasvuoallinen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten vaan kokeilemaan!;) En ihan heti keksi parempaa syötävää viikonlopun saunailtaan, raikasta salaattia ja meksikolaista olutta vielä kylkeen ja täydellinen ilta on taattu.;) Eija neuvoikin blogissaan, että jos haluaa täytteeseen lisää tex mex-makua, voisi täytteeseen lisätä jalapenoviipaleita ja valita raastettavaksi juustoksi cheddaria.:)

      Poista
  4. Kuullostaa hyvältä:) täytyy testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä piirakka on kyllä jokaisen kehunsa arvoinen!:)

      Poista
  5. Todella herkullisen oloista piirakkaa, taidanpa kokeilla...ainaisen perjantaipizzan tilalla vaikka ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile, en voi muuta kuin suositella! Kaikki maut niin kohdallaan.:)

      Poista
    2. Kokeiltu...herkullista,nam...kiitos ohjeesta...minä tosin vähän innostuin tuunaamaan omiani ;)

      Poista
    3. Mukava kuulla!♥ Kokilla on aina lupa vähän tuunata.;)

      Poista
  6. Jonkinlaisella ohjeella olen minäkin aikasemmin tehnyt, vaan muistelen ettei se ollu kummoinen ohje...pohja oli "tinttamainen". Ensi viikolla tulee vieraita, joten tätä vosinkin tehä yheksi tarjottavaksi. Tänään teinkin jo muutamaa suolaista sorttia ja tämä passaa niiden kaveriksi. Kiitos ohjeesta kaikille asinaosaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä pohja ei ole lainkaan kauhea "tinttamainen", vaan justiinsa passeli. Ei ehkä kevyimmästä päästä, mutta pehmeän murea ja maukas! Tässä piirakassa oli täytteetkin ihan meidän makuun, että eipä ole ihme, että nousi ihan kärkikahinoihin.:)

      Poista
  7. Mitä täytteeseen munan tilalle, jos on allerginen kananmunille ???????
    Ellu

    VastaaPoista
  8. Pohja oli hyvä. Laitoin täytteeseen vielä lisäksi papuja, maissia ja creme fraichea. Tein chilin ja juustolautanen avulla lisää makua. Jos kananmunan jättää pois niin laita creme fraichea. Aivan ihana piirakka. Tein kaks pellillinen. Tuplasatsin joten pavut ja maissit tekivät täytteestä ruokaan.

    VastaaPoista
  9. Hei! Mitä sanot, kuinka voimakkaasti fetan maku tulee esiin? Kaikki perheessä eivät pidä erityisesti fetasta. Entä mikä feta olisi paras?

    VastaaPoista
  10. Ihan huikean hyvää! Pojantyttären rippijuhlissa sain maistaa!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥