keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Mansikka-murupaistos


Ehkä moraalitonta tai lihottavaa, mutta kiitos Nigellalle jälleen jumalaisesta jälkiruoasta!

Mansikoita, vaniljaa, manteleita ja ihana muruseos. Vielä hieman lämmin paistos ja jääkaappikylmä kermavaahto - ja kupillinen kahvia. Ainakin tämä on täydellistä mielenhuoltoa.

Nigellan kirjaa minulla ei vielä valitettavasti ole ja suomeksi en tätä ohjetta löytänyt. Onneksi mm. BBC:n nettisivuilta tämä ohje löytyy Strawberry and almond crumble -nimellä.


Mansikka-murupaistos


Vuoan pohjalle:

500 g putsattuja mansikoita (käytin suomalaisia pakastemansikoita)
50 g hienoa sokeria (ensi kerralla laitan vähän vähemmän)
25 g mantelijauhoa
4 tl vaniljaesanssia (vaniljasokerikin käy)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laitan vuoan pohjalle tuoreet tai hieman sulaneet mansikat, vuokaa ei tarvitse voidella. Mittaa vuokaan muut aineet ja sekoita. Mantelijauho imee mansikoiden nesteet itseensä.

Muruseos:

110 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta (tuo kuohkeutta)
75 g kylmää voita kuutioina
100 g mantelilastuja
75 g ruokosokeria


Tarjoiluun:

Kuohukermaa

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää joukkoon kylmä, kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää joukkoon vielä ruokosokeri ja mantelilastut. Kaada muruseos tasaisesti mansikoiden päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 20 - 30 min.

Anna paistoksen jäähtyä 10 min ja tarjoile vaahdotetun kerman kanssa.


16 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen ohje, pakko testata!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, suomalaiset taitavat tehdä murupaistoksen useimmiten omenoista. Muutkin hedelmät kuten luumut, ja myös marjat sopivat.:)

      Poista
  2. Kaikki murupaistokset on todella hyviä, ja tämä vaikuttaa erityisen herkulliselta, kun on manteliakin antamassa ihanaa makua.:) Mansikoista en olekaan koskaan mitään paistoksia tehnyt, oikeastaan aika vähän tulee mansikoita mihinkään tällaisiin paistettaviin juttuihin käytettyä. Pitää korjata sekin asia.;)

    Kyllä minä syön mieluummin tällaisia Nigellan ja Jamien reseptien mukaan tehtyjä juttuja, kuin niitä niin terveellisiä kaupan valmisruokia.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisihan tähän perunajauhoakin käyttää, pääasia että jokin imee marjoista irtoavan nesteen. Nigella on keksinyt käyttää mantelijauhoja, tuovat oman ihanan makunsa jälkiruokaan.:) Harvemmin tulee käytettyä mansikkaa piirakoihin tai paistoksiin, mutta hyvää on.:)

      Niinpä - sama juttu.:) Ainakin tietää mitä ruoka sisältää, kun sen itse tekee.

      Poista
  3. Ihanan näkönen ja varppina namia..:)

    VastaaPoista
  4. Taatusti hyvää. Pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, näin on. Kokeile ihmeessä.

      Poista
  5. Kokeilen ehdottomasti!! Vesi kielellä lueskelen ohjetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kokeile ihmeessä - on hyvää!:)

      Poista
  6. eipä ookkaan tullut mieleen tehdä mansikoista tätä :) nams...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Yleensä tulee tehtyä murupaistosta omenoista. Luumuistakin olen tehnyt.:) Mansikat sopivat hyvin paistoksiin, vaikka ei heti tulisikaan mieleen.:)

      Poista
  7. Ihana blogi sinulla. Tänne palaan toistekin. Herkullisen näköisiä ohjeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon!:) Kiva kuulla ja kiitos kun liityit lukijaksi.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥